22. 04. 2018.

ZAVIČAJNA PERIODIKA

Osječka pozornica je  tjednik Hrvatskog državnog kazališta u Osijeku  koji je izlazio u Osijeku u razdoblju od 1941. do 1944.godine. Prvi urednik Osječke pozornice bio je Marko Fotez, a od druge godine Anđelko Štimac. List je tiskan u Građanskoj tiskari, Osijek. U njemu su objavljivani tjedni rasporedi kazališnih predstava, najavljivane premijere. Donosio je prikaze predstava, tekstove o pojedinim glumcima  te ostale kazališne vijesti.

Časopis Hrvatskog pčelarskog saveza Hrvatska pčela stručni je časopis koji je osnovalo Hrvatsko-slavonsko pčelarsko društvo u Osijeku. Prvi broj izašao je 1. ožujka 1881. godine pod imenom “Slavonska pčela”. Već 1884. godine časopis mijenja ime u “Hrvatska pčela” koja je zastupala i branila interese, donosila izvještaje o pčelarstvu iz cijele Hrvatske, pratila svaki napredak u pčelarstvu cijeloga svijeta, te svoje čitatelje upoznavala s novim izumima.

60–tih godina 20-tog stoljeća poduzeće “Znanje” iz Zagreba izdavalo je časopis «Pčelarstvo» koje je bilo službeno glasilo Saveza. Godine 1967. odlukom Upravnog odbora Pčelarskog saveza Hrvatske i Savjeta Pčelarske zadruge u Osijeku spojili su se tadašnji časopisi “Pčela” i “Pčelarstvo” u jedan časopis koji postaje glasilo Saveza i izlazi dalje pod imenom “Pčela”. Pčelarski savez Hrvatske 1994. godine svom časopisu ponovno vraća ime “Hrvatska pčela”.

“Hrvatska pčela” je jedan od pet najstarijih pčelarskih časopisa u svijetu, koji kontinuirano izlaze. U Gradskoj i Sveučilišnoj knjižnici Osijek u povodu jubilarne 130. godišnjice izlaženja 2011. godine započela je njegova digitalizacija.