Đelo od Gisko predstavlja nove naslove pristigle u Knjižnicu

vol. 7/17 "Dugo čitateljsko ljeto"

372

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek od ponedjeljka, 03. srpnja 2017. godine, a s ciljem poticanja čitanja i što kvalitetnijega uživanja u godišnjim odmorima, korisnicima Knjižnice omogućava posudbu većega broja primjeraka za posudbu. Tako će članovi koji su do sada mogli posuditi 4 jedinice građe, po novome moći zadužiti 5 željenih primjeraka, dok će korisnici koji su do sada mogli posuditi 7 jedinica građe, moći uživati u 8 željenih naslova. Želimo vam dugo čitateljsko ljeto uz preporuke koje je za vas pripremio Đelo od Gisko.

1U VODU

Današnje predstavljanje započinjemo s Paulom Hawkins, autoricom koja će mnogima biti poznata po hitu “Djevojka u vlaku“. Samohranu majku pronađu mrtvu u rijeci koja teče kroz gradić. Ranije tog ljeta, osjetljiva tinejdžerica dočekala je istu sudbinu. Njih dvije nisu prve žene koje su umrle u tim tamnim vodama, ali njihove smrti uznemirile su rijeku i njezinu povijest i iskopale davno potopljene tajne. Iza utopljenice ostala je usamljena petnaestogodišnja kći. Bez oca i majke, i sad bez ijednog prijatelja, našla se na skrbi majčine sestre, neznanke koja ju plaši i koju su dovukli na mjesto iz kojeg je namjerno pobjegla – mjesto za koje se zaklela da se u njega nikad neće vratiti. Jednako napetim stilom i pronicavim razumijevanjem ljudskih nagona, kojima je očarala milijune čitatelja diljem svijeta svojim senzacionalnim prvijencem Djevojka u vlaku, Paula Hawkins donosi novo, uzbudljivo, duboko intrigantno štivo o varljivosti osjećaja i sjećanja, kao i o razornom utjecaju prošlosti na sadašnjost.

2IGRA SKRIVAČA

Roman “Igra skrivača” priča je o majci, djetetu i otimačici, optuživanju, krivnji, boli i nadi. A sve je krenulo gotovo idilično. Jedno prekrasno poslijepodne četverogodišnjakinja i njezina majka krate vrijeme igrom skrivača. Zaklopljene majčine oči bit će presudne. Naivna dječja igra odjednom će završiti, a nakon otvaranja očiju, pred majkom će se stvoriti svijet u kojem njezine djevojčice više nema. Iako će autorica u startu otkriti krivca, istovremeno će vješto preokrenuti točku gledišta i smjestiti je ni manje ni više nego – kod otimača. Odvodi čitatelja na putovanje na kojem nam pričaju majka i otimačica i uspješno upravlja njegovim osjećajima. Policija, mediji i Lisina obitelj misle da znaju tko je oteo Ellu. No, što ako u pitanju nije stranac? Što ako su otimači sigurni da rade ispravno? Bi li bilo bolje za djevojčicu da se nikad ni ne pronađe? Vrhunski ispripovijedana, istodobno zastrašujuća i nepredvidljiva, knjiga Linde Green je to koja iskreno progovara o noćnoj mori svakog roditelja, otmici djeteta.

3Chirú

Kada se glumica Eleonora i violinist Chirú susretnu, on ima osamnaest godina, a ona dvadeset više od njega. Mada naizgled nemaju ništa zajedničko, počinju s lakoćom izmjenjivati mišljenja i ne prođe dugo dok ona postane njegova učiteljica. Eleonori nije prvi put da ima tako mladog učenika – imala ih je već trojicu; dva su nakon njezine poduke izgradili vrlo uspješne karijere, a o tome kakva je bila sudbina trećega Eleonora ne želi ni misliti, a kamoli ispričati Chirúu. Učiteljica s učenikom dijeli sva svoja životna znanja i vještine, a zauzvrat traži svježinu njegova pogleda, energiju koja se javlja samo pri prvim iskustvima. Međutim, njegova mladost prestaje biti nevina i neiskvarena, Chirú crpi iz Eleonore svaku lekciju koju može, a njoj ostavlja u nasljeđe iskustvo koje se teško zaboravlja… “Chirú” je kontemplacija o odnosu učitelja i učenika, učenju kao takvom, o poziciji žene i o važnosti moći u profesionalnom, ali i privatnom životu. Michela Murgia i u ovome romanu propituje rubne teme međuljudskih odnosa.

4Sjećanje na petak

Kad je pronađen podbuhao leš kako pluta Temzom, policija je sigurna barem u to da će brzo utvrditi identitet žrtve. Na zapešću je, naime, bolnička narukvica na kojoj je upisano ime: Dr. F. Klein. Ali psihoterapeutkinja Frieda Klein živa je i zdrava, te ju policija poziva da identificira leš. Prizor koji je ugledala u mrtvačnici slomio bi i najjače, ali ne i Friedu. Da stvar bude gora, policija otkriva dokaz koji je povezuje s ubojstvom i ona postaje glavna osumnjičenica. Ne uspijevajući uvjeriti policiju u svoju nevinost, Frieda je primorana donijeti nezamislivu odluku kako bi otkrila jezivu istinu prije nego što postane prekasno za nju i ljude koje voli. Na tom samotničkom putu otkrit će mnoge tajne, ali upoznati i jednu drugačiju Friedu… Roman “Sjećanje na petak” prepun intriga, mračne i intenzivne atmosfere, u kojemu ništa nije kao što se čini. Inače, djela Nicci French pravi su izbor za sve ljubitelje klasičnog psihološkog trilera.

5Nasljeđe u kostima

Radnja romana “Nasljeđe u kostimaDolores Redondo odvija se točno godinu dana nakon događanja prvog romana ‘Nevidljivi čuvar’. Viša inspektorica Amaia, sada u visokoj trudnoći, prati suđenje čovjeku koji ubio svoju pokćerku. No suđenje se iznenada prekida. On je počinio samoubojstvo, a za sobom je ostavio misterioznu poruku za inspektoricu na kojoj je jedna jedina riječ: Tarttalo. Jednake poruke ostavljaju još dvojica zločinaca samoubojica. Sve je obavijeno mračnom tajnom, nitko ne zna što ubojice tjera na samoubojstvo, ali itekako je očito da netko sve to iz sjene kontrolira. Kako bi otkrila istinu, Amaia se još jednom mora suočiti s demonima vlastite prošlosti i vratiti se u dolinu svog djetinjstva gdje će istraga dobiti zastrašujući preokret. Ona mora istraživati zločine obavijene mistikom i narodnim legendama i otkriti kako je sve to skupa povezano sa slučajem pronađenih dječjih kostiju i devastirane crkve kojim se trenutno bavi. Kakve su to kosti pronađene oko kuće koju njen suprug želi kupiti, zašto se njezin DNK podudara s onim pronađenim u kostima, kakva je tajna koju krije njena mentalno bolesna majka?

6POSLJEDNJA LJUBAV BABE DUNJE

Majstorica u stvaranju snažnih ženskih likova i crnohumornih situacija, Alina Bronsky u svom novom romanu oživljava cijeli jedan iščezli svijet. Duhovito, pametno i ganutljivo pripovijeda o selu koje više ne bi trebalo postojati. Na malom broju stranica uspjela je ispričati pomalo bajkovitu, a istovremenu zapanjujuće aktualnu priču. Ne obazirući se na upozorenja vlasti na visok stupanj radijacije u njezinom rodnom mjestu u blizini Černobila, baba Dunja vraća se kući. Zajedno sa šačicom starih ljudi, ta bivša pomoćna medicinska sestra usred zone smrti gradi novi život. U zdencima ima vode, katkad dođe i struja, a voće i povrće svi uzgajaju sami. Ptice su u Černovu glasnije nego igdje drugdje, pauci pletu čudne mreže, a i mrtvi znaju navratiti na čaj. Smrtno bolesni Petrov ljulja se u mreži i čita ljubavne pjesme, bračni par Gavrilov igra šah, mljekarica Marja flertuje sa stogodišnjakom Sidorovim, a baba Dunja piše pisma svojoj kćeri Irini, kirurginji u njemačkoj vojsci, i unuci Lauri koju nikad nije vidjela. Ali onda se u selu pojave stranci, i nova se prijetnja nadvije nad malu zajednicu i njihov uvrnuti raj. “Posljednja ljubav babe Dunje” odličan je društveni roman kojeg svakako preporučamo pročitati.

7Tuga anđela

Snijeg je “Tuga anđela“, a ona ne prestaje i sve je zavijeno u nju. Tri su tjedna prošla otkako je dečko došao u Mjesto, noseći knjigu poezije, knjigu zbog koje je umro njegov prijatelj Barđur. Tri tjedna, a on već osjeća da je našao dom. Geirþrúđur i Helga, i Kolbeinn, mrzovoljni slijepi kapetan kojemu svakodnevno čita iz Shakespearea, oni su njegovi ljudi, njegov svijet u gostionici. Izvan gostionice, gola su ramena djevojke, i prvi poljubac, i snijeg. A onda, jednoga dana, na vrata će pokucati poštar Jens, tek pristigao iz ledene pustinje, napola mrtav, napola srastao za konja. Neustrašivi Jens koji se boji jedino mora i zato će uskoro, za putovanje prema fjordovima, trebati dečka. Jer valja žuriti, a poštu valja dostaviti makar pomrli, makar se smrznuli i potonuli u tuzi anđela… Drugi roman iz glasovite trilogije Jóna Kalmana Ste¬fán¬ssona pravo je slavlje za svakoga književnog sla-dokusca. Prateći dečka i poštara na njihovu epskom putovanju divljinom, ponajbolji islandski pripovjedač govori nam o zastrašujućoj ljepoti prirode i čovjeku koji u njoj poku¬šava preživjeti…

8Tako počinje zlo

Novi roman Javier MariasaTako počinje zlo“, jednog od najcjenjenijih suvremenih španjolskih pisaca, miljenika i hrvatskih čitatelja, intimna je, stišana priča o žudnji, prigovaranjima i opraštanjima u jednoj obitelji, među prijateljima, u društvu. Javier Marias i u ovome opsežnom, izuzetnom romanu hoda po dobro mu poznatom teritoriju osobnih tajni, neobičnih privlačnosti i zatomljenih osjećaja. Kao i uvijek, radi to stilski besprijekorno. Javier Marias često se spominje kao mogući kandidat za Nobelovu nagradu, njegova djela objavljuju se u više od pedeset zemalja svijeta, ali i prodaju u milijunima primjeraka… Juan de Vere, mladi i odani asistent poznatoga filmskog redatelja Eduarda Muriela, dobio je neobičan zadatak od svog poslodavca – pratiti obiteljskog prijatelja Jorgea Van Vechtena koji se ponio nedostojno prema jednoj ženi, a možda i više njih. Je li riječ o Beatriz, Eduardovoj ženi, zašto je Eduard toliko mrzi, kako je Van Vechten ušao u njihov život, samo su neka od pitanja koja se otvaraju. Isprva nesiguran u praćenju, De Vere uskoro shvaća koliko je u toj priči teško ostati samo promatračem…

9Stablo u zemlji Toraja

Nakon povratka iz Indonezije, gdje se upoznao s običajima naroda Toraja, pripovjedač romana – pisac i filmski redatelj – saznaje kako njegov kolega ima rak. Dok bude oplakivao pokojnog prijatelja, zaljubit će se u mladu djevojku koju upoznaje u bolnici i koja će uskoro začeti dijete. Ova knjiga je prvenstveno razmišljanje o smrti, ali nepobjediv optimizam pripovjedača uporno će priču usmjeravati prema ljubavi, prijateljstvu, ponovnom rođenju, umjetnosti i ostalim temama koje čovjeka čine čovjekom. U ovom svom malom remek-djelu autor je čini se pogodio misaono osjećajni ton koji će rijetko kojeg čitatelja ostaviti ravnodušnim. U blizini nekog sela u zemlji Toraja, smještenog na proplanku, pokazali su mi jedno osobito stablo. Upečatljivo i veličanstveno, uzdiže se posred šume udaljene nekoliko stotina metara od kuća. To je grob namijenjen dječici umrloj u dobi od nekoliko mjeseci. U samom deblu izdubljena je rupa. U nju se polaže mali mrtvac, omotan u platno. Drveni grob se prekriva isprepletenim granama i tkaninom. Tada malo pomalo započinje putovanje koje ga vodi prema nebesima, u strpljivom ritmu u kojem stablo raste… “Stablo u zemlji Toraja”, Philippa Claudela psihološki je roman koji će se čitati još puno godina.

10Gospodarica doline

Kad mudro sročena stričeva oporuka mladoj nasljednici škotskog vlastelinstva Catrioni Hennessy ponudi izbor između udaje za intrigantnog Richarda Cynstera ili potpunog osiromašenja njezinih nedužnih rođaka, ona takvim izborom ostaje potpuno zatečena. Ako se uopće namjerava udati, za supruga priželjkuje nekoga tko će joj dopustiti da se nastavi baviti poslom vidarice i štovateljice Gospe, kako su to žene iz njezine obitelji oduvijek činile. Svjesna je da je Richard Cynster previše arogantan i dominantan da bi baš on bio ta osoba. Ipak, njezina Gospa ima drugačije zamisli. I dok se s jedne strane bori sa sve većom privlačnošću mladog Richarda i svoje namjere da ostane neovisna gospodarica svoje doline, a s druge strane sa značenjem vizije u kojoj se pojavljuje Richardovo lice, Catriona nije ni svjesna opasnosti koje se kriju u samom srcu njene doline, a i puno bliže njoj samoj… Pripremite se da vam “Gospodarica dolineStephanie Laurens još jednom ukrade srce u ovoj izvrsno napisanoj, prekrasnoj pripovijesti koja kipti senzualnošću.

11Vrt na mjesečini

Lilly je vlasnica malene trgovine antikvitetima u Berlinu i jednog dana na dar dobiva fascinantnu violinu s rezbarijom ruže na pozadini. Radoznala da otkrije porijeklo violine i unese uzbuđenje u svoj monotoni život mlade udovice, ona počinje istraživati tu zagonetku. Tako upoznaje Gabriela, ravnatelja ugledne londonske glazbene škole, čiji šarm nadilazi njegovo enciklopedijsko znanje o glazbi. Njih dvoje zajedno s Lillynom najboljom prijateljicom, stručnjakinjom za restauraciju starih glazbala, nastoje otkriti podrijetlo tajanstvenog instrumenta. Njegova prva vlasnica bila je slavna violinistica s početka XX. st. koja je iznenada misteriozno nestala s javne scene. Privučena zagonetnom sudbinom te mlade žene, Lilly slijedi davni trag koji je preko Londona i Cremone vodi sve do Sumatre gdje razotkriva stogodišnju tajnu, koja će do temelja uzdrmati i njezin vlastiti život… “Vrt na mjesečiniCorine Bomann pitak i šarmantan roman bogat uvjerljivim povijesnim detaljima.

12Sve što ti treba već imaš : kako se približiti sebi

Gerad Kite, utemeljitelj poznate Klinike Kite u Londonu, vjeruje da nas suvremeni način života čini bolesnima. Bez obzira na izbore koji su nam na raspolaganju i poboljšanja životnog stila u materijalnom smislu, ljudi su zbog gubitka sposobnosti pristupa svom unutarnjem jastvu nesretniji nego ikada. U ovoj nadahnutoj knjizi naziva “Sve što ti treba već imaš : kako se približiti sebi” koja donosi važna otkrića, Kite nam pokazuje kako stvari gledati iz drugačije perspektive i kako otkriti istinu: sve što nam treba da bismo bili sretni i zadovoljni već imamo u sebi. Oslanjajući se na načela drevne kineske filozofije i veliko iskustvo u radu s pacijentima svih dobi i iz raznolikih društvenih slojeva, Kite nudi obećanje velike promjene, put do stanja koje je izvornije, daje veću širinu i slobodu od bilo čega što većina ljudi trenutačno može naći u svojim mislima ili u svijetu koji ih okružuje.