Đelo od Gisko predstavlja nove naslove pristigle u Knjižnicu

vol. 9/17 "Uživajmo uz nove hitove"

358

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek drugu godinu za redom održava Tjedan Harryja Pottera, koji će se održati u tjednu od 28. kolovoza do 02. rujna 2017. godine. Tijekom projekta uživat ćemo u  različitim kreativnim, likovnim i čitateljskim radionicama i događajima,  s kojima želimo potaknuti čitateljske navike, prvenstveno kod djece i mladih, te pridonijeti razvoju Knjižnice kao mjesta kulturnih susreta, zabave i društvenih događanja. Više informacija o Tjednu dostupno je na mrežnim stranicama i društvenim mrežama Knjižnice, a mi nastavljamo s vrućim Đelinim preporukama.

1“Par iz susjedstva

Predstavljanje započinjemo sjajnim naslovom “Par iz susjedstva autorice Shari Lapena koji je ujedno i naslov koji možete osvojiti u nagradnoj igri. Par iz susjedstva romanje koji otkriva što se sve krije iza naoko savršenog života u elitnom predgrađu i potiče mnoga pitanja i nedoumice do samog kraja. Anna i Marco Conti imaju sve – divnu vezu, prekrasan dom, prekrasnu kćer Coru. Marco vodi vlastiti posao, a Anne je svoj napustila i posvetila se brizi i odgoju malene djevojčice. No, jedna večer će sve izmijeniti. Dadilja im otkazuje u zadnji trenutak. Par će tu večer ostaviti u kući svoju šestomjesečnu djevojčicu potpuno samu i otići na večeru kod susjeda. Vjeruju da će biti dovoljno s vremena na vrijeme provjeriti kako je dijete i spava li čvrsto. Međutim, kad se vrate kući, djeteta više neće biti. Nakon strašnog zločina, glavni osumnjičeni su upravo Anna i Marco. A istina je mnogo kompliciranija nego što se čini!

2“Sova

Jedna tinejdžerica nestala je iz doma za mlade s problemima u ponašanju. Ubrzo je na šumskom proplanku pronađen njezin leš položen na perju i uokviren pentagramom svijeća. Slučaj je dodijeljen Odjelu za umorstva policije u Oslu na čelu s istražiteljima Holgerom Munchom i Mijom Krüger. Rad na ovom jezivom slučaju poseban je izazov za Miju koja još uvijek vodi borbu sa suicidalnim mislima i ovisnošću o tabletama i alkoholu. Istraga tapka na mjestu do trenutka kad se pojavi uznemirujuća snimka koja otkriva nove detalje o tragičnoj sudbini ubijene djevojke… U međuvremenu, Munchova kći Miriam proživljava emocionalnu krizu i preispituje svoju ulogu supruge i majke. Nakon što upozna zanimljivog mladog aktivista, počinje se pitati kamo je nestala njezina strastvena politička angažiranost iz mladosti, a romantični osjećaji koji se u njoj probude odvest će je ravno u ruke jednom iznimno bolesnom umu. Samuel Bjørk zna kako napisati krimić, “Sova je  nevjerojatno zastrašujući i napeti roman.

3“Danak anđelima

U Charlemontu, u Kentuckyju, obitelj Bradford je crème de la crème visokog društva – baš kao i njihov ekskluzivni burbon. Njihovim kompliciranim životima i velebnim zdanjem upravlja diskretno osoblje koje neizbježno biva upleteno i u njihove skandale, a naročito sad, kad se samoubojstvo obiteljskog patrijarha sve više čini kao ubojstvo… Svi su pod sumnjom, pogotovo najstariji sin Bradfordovih, Edward. Zla krv koja je kolala između njega i oca opće je poznata stvar i on je svjestan da može biti osumnjičen. Dok se istraga oko ubojstva zahuktava, on se bavi cuganjem i kćeri svog bivšeg trenera konja. U međuvremenu, obiteljska financijska budućnost povjerena je u savršeno manikirane ruke njihove poslovne suparnice, žene koja više od svega želi Edwarda. Svi imaju tajne i nikome se ne može vjerovati. A onda, na samom vrhuncu obiteljske propasti, pojavljuje se odmetnuti sin Maxwell Bradford. No, je li on spasitelj… ili najgori od grešnika? “Danak anđelima” J. R. Warda vodi vas u  hipnotizirajući maštoviti svijet.

4“Pravednik”

Sebastian Rudd nije tipični ulični odvjetnik. On radi iz kombija otpornog na metke, u kojem se osim njegovog ureda, nalaze minibar, mali hladnjak, udobne kožnate stolice, skriveni odjeljak za pištolj i naoružani vozač.  Nema svoju tvrtku ni odvjetničke partnere. Uz njega radi samo jedan zaposlenik, njegov vozač, koji je ujedno i njegov tjelohranitelj, pisar, dugogodišnji prijatelj i nosač štapova za golf. Sebastian je branitelj onih kojima se drugi odvjetnici ne žele ni približiti: tetoviranog mladića koji je optužen za zlostavljanje i ubojstvo dvije djevojčice, zloglasnog kriminalca koji čeka izvršenje smrtne presude, bivšeg vojnika kojem su policijski specijalci u noćnom prepadu greškom razorili dom i ubili suprugu… Zašto prihvaća njihove slučajeve? Zato jer Sebastian “Pravednik”, vjeruje da svatko zaslužuje pošteno suđenje, čak i ako on pritom mora zaobići zakon kako bi im to osigurao. Sebastian Rudd jedan je od najzanimljivijih i najživopisnijih likova Johna Grishama koji ovog majstora pravničkih trilera prikazuje u njegovom najboljem izdanju.

5“Klub ubojica

Policijski istražitelj Mark “Heck” Heckenburg navikao je na krvave slučajeve, no ništa ga nije moglo pripremiti za novu prijetnju koja je uslijedila kad su se vatili njegovi stari neprijatelji. Prije dvije godine riješio je najteži slučaj u svojoj karijeri. Pronađene su mnogobrojne žrtve zastrašujuće zločinačke organizacije čiji su pripadnici sebe nazivali “Ugodni momci”. Heck im je uspio ući u trag i nadmudriti ih, ali kad se diljem zemlje ponovno počinju događati jeziva ubojstva jasno mu je da je organizacija razgranatija i bolje ustrojena nego što se isprva činilo. Ne preostaje mu ništa drugo nego da ponovno krene u nemilosrdni lov na najgore zločince u Engleskoj koji za sobom ne ostavljaju trag, ali za vrijeme svoje najopasnije istrage lovac će i sam postati lovina. Heck je jedan od najzanimljivijih modernih detektiva te vam, svakako, preporučujemo i prethodna dva romana u kojima se pojavljuje: “Grabežljivci” i “Žrtvovani”. Paul Finch vrhunski je pripovjedač, njegovi su romani prožeti akcijom i crnim humorom, a upravo je takav i “Klub ubojica.

6Posljednja riječ

U središtu provokativnog novog romana Hanifa KureishijaPosljednja riječ“, pitanja su poput: Kako ispričati priču o životu? i Je li ikada moguće ispričati cijelu istinu i samo istinu? Posljednja riječ komedija je o dva pisca, mlađem i starijem, na prvi pogled suprotnih, ali zapravo komplementarnih i zrcalnih karaktera, nadobudnom mladom biografu Harryju Johnsonu i sedamdesetogodišnjem britanskom piscu indijskog podrijetla Mamoonu Azamu. Najblistaviji trenuci starčeve karijere sada su iza njega, pa mladi pisac dobiva zadatak novom biografijom vratiti slavu nekad buntovnom predvodniku generacije. Nakon dolaska na Mamoonovo seosko imanje, Harry uvidi da je zadatak koji je prihvatio sve samo ne ono što je očekivao… U verbalnim duelima kojima je roman prožet dvoje pisaca razgovara o ženama, svađa se o ženama, zaljubljuje i odljubljuje, ali i raspravlja o najozbiljnijim temama vezanim uz seksualnost, žudnju, ljubav i pisanje… Riječ je o urnebesno smiješnoj knjizi za koju neki ističu da graniči s dobrim ukusom, zabavnom prikazu književnog života u maniri Montyja Pythona.

7“Signatura svih stvari

Roman “Signatura svih stvari” Elizabeth Gilbertprati prati sudbinu obitelji Whittaker počevši od poduzetnog Henryja, rođenog u siromaštvu u Engleskoj koji s vremenom stječe golemo bogatstvo u trgovini kininovcem u Americi i postaje najbogatiji čovjek u Philadelphiji. Njegova darovita kći Alma, rođena 1800., botaničarka je velikog talenta. Ona se bori s ograničenjima koja tadašnji svijet nameće ženama i pitanjem – što znači biti neudana žena i znanstvenica u to doba? Istodobno njezina strast za znanošću isprepliće se s neostvarenim senzualnim i erotskim željama. Znanstvena istraživanja vode je u proučavanje pitanja evolucije, a u zrelim godinama zaljubljuje se u umjetnika Ambrosea Pikea kojeg privlači upravo suprotno, svijet duhovnog i magijskog. On je nadahnut djelom Signatura rerum njemačkog filozofa-mistika s kraja 16. st. Böhmea i vjeruje kako se u svemu oko nas može pročitati Božja šifra. Njihov odnos turbulentan je i doživljava začuđujući obrat.

8“Ispod skala

Nova škrinja kratkih priča Tomislava Šovagovića skrivena je “Ispod skala u šibenskom domu odrastanja, upoznatom u prethodnoj zbirci Cesta knezova Bribirskih. Prvi dani u Osnovnoj školi Mate Bujas protkani su različitim humorističnim situacijama novopečenih pionira, povezani glumačkim rođendanskim iznenađenjima, jedinstvenim dalmatinskim snjegovima, ali i suočavanjem s kratkovidnošću i neželjenom selidbom dječaka s obitelji u Zagreb. Kao upečatljivi likovi pojavljuju se živopisna braća dida Iviše, u vječnim političkim raspravama, te optimistični obiteljski suputnici za sva nevremena, a glasovitu ljubav babe Kate prema sportu ni turistička sezona ne može omesti. Uz ljetne putopisne đirade Šibenikom i njegovim krajevima knjiga je istodobno spomenar dječjih igara, jela, napitaka i medija osamdesetih godina, pojedinih nastalih i u kućnoj radinosti. I kada se otkrije sadržaj neobične prostorije ispodskala ostaje intimni sloj koji će svaki čitatelj Šovagovićeve knjige moći pronaći – samo za sebe.

9“Svjetlost s prozora”

Azurna obala, 1998. Emilie de la Martinières, posljednja iz slavne loze, naslijedila je veličanstven dvorac s vinogradom u kojem je provela djetinjstvo. Međutim, to nasljedstvo otvara bezbroj pitanja… Pariz, 1944. Constance Carruthers stiže u Pariz kao britanska špijunka u trenutku kad je nacistička okupacija na vrhuncu. Ubrzo gubi kontakt s Pokretom otpora. Igrom slučaja zatekne se u kući istaknute aristokratske obitelji koja, u svojoj tajnoj misiji za oslobođenje Francuske, redovito ugošćuje pripadnike njemačke vojske i tajne policije. U gradu prepunom izdajnika i pobunjenika, Constance više ne zna kome može vjerovati. I dok Emilie polako saznaje što se događalo njezinoj obitelji tijekom Drugog svjetskog rata i otkriva da je njezina povezanost s Constance mnogo snažnija nego što misli, u dvorcu nalazi tragove koji joj mogu dati odgovore na pitanja iz njezine prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. “Svjetlost s prozora” očaravajuća je priča iz pera jedne od najčitanijih svjetskih spisateljica, Lucinde Riley, prepuna je intrige i strasti.

10“Archerov glas”

Kada mlada Bree Prescott stigne u Pelion, miran gradić uz jezero u saveznoj državi Maine, beznadno se ponada da je to mjesto na kojemu će naposljetku naći silno priželjkivani mir. Užasan događaj iz prošlosti proganja ju i danju i noću, a mali grad čini se savršenim mjestom za novi početak. Prvoga dana boravka u tom gradu, iznenada se susreće s Archerom Haleom, osamljenikom koji čuva tajnu agonije vlastita života, čovjekom kojega nitko gradu ne vidi ili ne želi vidjeti. Kad se dvije sudbine, koje se mogu nazvati i prokletstvom, sretnu počet će nezaboravna ljubavna priča o dvoje ljudi koji sami moraju prekinuti okove zla i krenuti u novi i sretan život. “Archerov glas” priča je o ženi koju sjećanja vežu za zastrašujuću noć iz prošlosti i muškarcu čija je ljubav ključ za njezinu slobodu. Priča je to o nijemom muškarcu koji živi s bolnom ranom i ženi koja mu pomaže da nađe svoj glas, o patnji, sudbini i snazi ljubavi. Ovaj je roman najveća uspješnica sve omiljenije američke spisateljice Mie Sheridan.

11Za ljubav moje gospe”

Moćna i tajanstvena princeza priskočila je u pomoć mladome vitezu i darovala mu dva dragocjena smaragda. Toga dana ona je postala njegovom gospom. I mada je Melanthe spasila zgodnog Engleza, nije toliko jednostavno uspijevala spasiti sebe. Kao udovica talijanskog princa nad koju se nadvila prijetnja političkog braka, bila je pijun dvorova punih intriga i tajni. No čovjek kojega je spasila vratit će se po nju kao legendarni zeleni vitez. Podići će mač u obranu svoje gospe i riskirati život za nemoguću ljubav koja među njima plamti. U ovom klasiku među ljubavnim romanima Laura Kinsale istkala je raskošan, senzualni portret života u srednjem vijeku. Priča “Za ljubav moje gospe” vrvi životom, stil je filigranski, a likovi nezaboravni.

12“Ono što vidiš tek kad usporiš : nadahnute misli budističkog učitelja o ljepoti svakodnevnog života”

Svjetski fenomen, “Ono što vidiš tek kad usporiš : nadahnute misli budističkog učitelja o ljepoti svakodnevnog života”, knjiga budističkog redovnika i učitelja iz Koreje Haemin Sunima, prodana u više od 3 milijuna primjeraka! Kada se sve oko mene tako brzo kreće, zastanem i pitam se: Je li to svijet oko mene toliko užurban ili je to moj um? Usudimo li se usporiti u vječnoj trci za “više”, shvatit ćemo da smo već blagoslovljeni divnim životom, trebamo ga samo primijetiti, prihvatiti i proživjeti, u svoj njegovoj ljepoti i punini. Kad produbimo odnose s ljudima i otvorimo svoje srce, živimo život u ljepoti i miru. Svjetski poznati budistički redovnik i učitelj Haemin Sunim (čije ime znači “spontana mudrost”) iskreno i otvoreno opisuje svoja iskustva i opažanja nudeći nam niz savjeta i mudrosti o onome što nam je najvažnije u životu, od ljubavi i prijateljstva, do duhovnosti, budućnosti… Te su nadahnute misli poziv upućen svakome od nas, da usporimo i pogledamo, otvorimo se za sreću.

13“Superhrana : jednostavna jela za zdrav život i vitalnost”

Većina ljudi može nabrojiti nekoliko supernamirnica za koje znaju da bi ih trebali jesti, no neznaju svi kako da tu hranu iskoriste i uključe u svakodnevnu prehranu. Knjiga “Superhrana : jednostavna jela za zdrav život i vitalnost” autorice Pamele Allardice to čini lakšim. Samo deset hranjivih namirnica koje  poznajete i volite – kvinoja, slanutak, kelj, batat, borovnice, jaja, med, kokosovo ulje, grčki jogurt i orasi – dio su ukusnih svakodnevnih obroka. Kako svaki recept uključuje barem dvije (a često i četiri ili pet) od ovih deset supernamirnica, svojoj ćete obitelji, više ili manje izbirljivoj, s lakoćom ponuditi ukusne obroke za doručak, ručak i večeru. Ova vam kuharica pokazuje da bez mnogo muke možete ponuditi hranjive namirnice u svakom obroku. I to ne neku čudnu, nepoznatu hranu, nego svakodnevnu superhranu koju već poznajete i volite, poput jaja i orašastih plodova. Držite se ove knjige i vidjet ćete koliko to lako može biti!

Đelo od Gisko
(Srđan Lukačević)