Đelo od Gisko predstavlja nove naslove u knjižnici

Vol. 10/16 "Mjesec hrvatske knjige 2016."

132

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i ove godine nizom aktivnosti obilježava Mjesec hrvatske knjige koji se tradicionalno obilježava od 15. listopada do 15. studenoga. Tema je ovogodišnje manifestacije “Čitam sto na sat”. U nastavku slijedi nekoliko odličnih noviteta hrvatskih autora koje vrijedi pročitati.

1Vilijun

Započet ćemo očaravajućim romanom osječke spisateljice Jasne Horvat koji će vas odvesti u svijet prvog globalnog putnika Marka Pola i u vrijeme Kublaj kana na putovanje kroz živopisna mjesta Puta svile. Roman “Vilijun” spoj je dvaju nomada i dviju kultura unutar kojih Marko Polo opisuje i brojne druge kulture s kojima se susretao i upoznavao na Putu svile. Roman je to o nomadizmu – misaonom i putničkom, ali i o povjerenju, prijateljstvu i odanosti. Roman je namijenjen onima koji su skloni putovanjima i upoznavanju samoga sebe kroz oči drugoga. Vodi nas u drevnu Kinu gdje postajemo nomadi, pripovjedači i istraživači dalekih predjela, kultura i običaja.

2Emet

Sugrađanka Ivana Šojat u svom novom romanu znakovita imena “Emet” propituje tanku granicu na kojoj se miješaju pogansko i kršćansko, znanstveno i onostrano, crtu između života i smrti, dobra i zla, na kojoj se susreću anđeli i duhovi. Prožete atmosferom najboljih horora, ove priče zadiru do srži stvarnoga ja svakoga pojedinca Emet na hebrejskom znači “život” i tom je riječju oživljen Golem. Ispisana na njegovo čelo, ona ga oživljuje, a brisanjem samo jednoga slova, “E”, nastaje Met – “smrt”. Upravo u svijetu onostranoga, između horora i fantastičnoga, prebivaju junaci Emeta i drugih priča. Trajno ih obilježava zločin koji dokle god ostaje nerazriješen i nekažnjen, presudno utječe na sve oko sebe te se vraća poput zloduha i opsjeda ljude i stvari. Naša sugrađanka Ivana Šojat poznata je hrvatska višestruko nagrađivana književnica, prevoditeljica i urednica kazališnih izdanja HNK u Osijeku.

3Ono što ostaje, uvijek ljubav je

Knjiga “Ono što ostaje, uvijek ljubav je” Ivane Plechinger otkriva nam poznatu glazbenicu, televizijsku i radijsku voditeljicu u jednome novom svjetlu. Autorica nam daje dobra rješenja za osobni rast kroz vlastite primjere: otkriva nam kako biti otvoren prema ljudima i događajima, i kako – unatoč teškim životnim trenucima i traumama – živjeti sada i ovdje u zahvalnosti i ljubavi, a ne u strahu. U svome prvijencu Ivana Plechinger iskreno iznosi vlastiti put od duboke tuge koju je proživljavala još od djetinjstva u kojem joj je majka umrla od raka, preko vlastite borbe s bolešću do trenutka u kojem se za nju sve prelomilo, kada u njezinu domu iznenada umire otac za kojeg je bila jako vezana. Unatoč svemu, ova je knjiga, prepuna ljubavi i nade, svojevrstan vodič prema boljem životu kojem svi težimo. Srećom, svaki dan imamo priliku izabrati kojim putem želimo da nas život vodi.

4Majstorović i Margarita

Na adresu okultnog časopisa Peto oko dolazi zanimljiva dojava da je na ravnome dijelu autoceste u blizini gradića Blizanci napravljeno zakrivljenje nevidljivo ljudskom oku, povezano sa Sotonom, a iza nje se, navodno, krije tajna koja će promijeniti živote mnogim mještanima. Članovi male redakcije kreću u istraživanje, a najzainteresiraniji za slučaj mladi je novinar šećeraš Jozica Majstorović. U gradiću susreće djevojku koja će mu promijeniti život te će naizgled nerješiv slučaj istražiti do kraja. Od novinara amatera preko svećenika na Harley Davidsonu i umirovljenih branitelja s izvanserijskim terencima pa do nezadovoljnih djevojaka, voajera i policajaca neobičnih prezimena, Josip Mlakić daje galeriju grotesknih likova prepunih tajni i povezanih na najčudnovatije načine. Roman “Majstorović i Margarita” prepun je referenci na kultnu seriju Twin Peaks te filmove Jima Jarmuscha i Akija Kaurismäkija.

5Otpusno pismo

Priča Marine Vujčić I Ivice Ivanišević oslanja se na razmjerno trivijalnu pretpostavku: žena i muškarac srednjih godina, koji su u mladosti bili ljubavnici, da bi onda iz nikada dovoljno obrazloženih razloga naprasno prekinuli svoju vezu, stupaju u kontakt nakon punih trideset godina. Bliži se obljetnica njihove mature, a glavna junakinja, danas ugledna liječnica u, na prvi pogled, sretnome braku s dvoje djece, prihvaća se zamorne logistike okupljanja raspršene generacije. Sav taj gnjavatorski, iscrpljujući posao ona odrađuje samo s jednom željom: da konačno ustanovi gdje je nestao On, čovjek kojega je svojedobno voljela. Kad ga, putem elektronske pošte, uspije locirati, davno umrtvljena veza naglo će se razgoriti. U trenutku kad pomislimo da priča polako ali sigurno stremi jeftinome žanrovskome kraju, događa se zaplet: u njihovu mail komunikaciju uključuje se treća strana. “Otpusno pismo” pokušava odijeliti čežnju za ljubavlju od potrebe da se čovjek ne osjeća promašenim.

6Tunel na kraju svjetla

Zašto je umro Vilim? Kamo je nestala Katarina? Je li se na vrhu novozagrebačkog nebodera dogodilo ubojstvo i kakvu tajnu krije potkrovni stan s blindiranim vratima? Zašto Mihael dila i o čemu šuti Marta? Što se to događa u školama i sobama, u klubovima i na stranicama Facebooka, u skrivenim životima naših sinova i kćeri? Kao i svaki dobar triler, “Tunel na kraju svjetla” čitatelja će suočiti sa zločinom, sumnjom i potragom, ali i više nego bilo koja druga knjiga u posljednje vrijeme bez uvijanja progovoriti o životu tinejdžera u današnjoj Hrvatskoj. Ovim napetim romanom u kojemu još jednom dolaze do izražaja njegov humor i sposobnost da likove učini ljudima koje prepoznajemo Franjo Janeš postigao je da svijet oko sebe vidimo jasnije. Čak i ako svjetlo kojime ga je obasjao razotkriva tunel u kojemu živimo.

7Bolest svijeta

U svom depresivno optimističkom terapeutskom solilokviju, okrutno sentimentalnim zabilješkama jedne mlade starice koja ispisuje svoj introspektivni blues, Tatjana Gromača beskompromisno i nedvosmisleno progovara o svemu onome što joj tankoćutnoj, krhkoj i ranjivoj zadaje bol, ne libeći se pritom ogoliti se pred čitateljem, ne bi li ga navela da se i sam zagleda u vlastitu dušu i da ne žmiri pred patologijom, kako osobnom tako i onom društva i vremena u kojem živi. Pitanja koja postavlja, koliko intimna i vezana uz ove prostore, toliko vječna i univerzalna, precizna su i ne dopuštaju jeftine odgovore, ne dopuštaju laž. Stoga ova proza zahtijeva hrabrog čitatelja jer u njoj bolest svijeta autorica precizno dijagnosticira. Ime joj je, čovjek.

8Primavera

Prije sto godina, samohrana splitska majka svojoj je trojici sinova autoritativno odredila životne puteve. Jednog je poslala crkvi, da ga ona školuje, drugog vojsci, a trećeg je zadržala uz sebe. Sve ostalo što im se kasnije događalo, u to se majka nije miješala, to su preuzeli bog, sudbina, ili bi đavo znao tko. Svi se oni ponovo sreću u ožujku 1939. godine, u noći Svetog Duje, zaštitnika grada. Tokom svega trideset i šest sati splet događaja će toliko ispreturati njihove živote da ništa više neće biti kao prije. Ivaniševićev zaplet dostojan je jednog Plauta. “Primavera” plijeni pričom, humorom, suverenim vođenjem radnje, odlično postavljenim likovima. Međutim, ovaj roman također podsjeća da ne postojimo od jučer, da je prije velikog razvoda bilo i ljubavi, i smijeha, i ljepote u zajedništvu, pa i svađa, ali kao najvažnije – puno zajedničke djece, javne i tajne, djece na koju smo zaboravili.

9Crna vreća

Kad pišete, najvažnije je da pišete o onome što vas se tiče i što vas uzbuđuje, kaže autorica romana Vesna Ćuro-Tomić, koja kao spisateljica upravo to i radi. Njezina nova, upravo objavljena knjiga “Crna vreća” prvi je naš krimić inspiriran krizom dužnika u “švicarcima” i samim time već na toj površinskoj razini zanimljiv. Kako će postupiti žena koja se, baš kao i sama autorica, “utapa” u kreditu, a kojoj jednog dana golim slučajem “pod noge” padne prljavi novac kojim može riješiti sve probleme, kako svoje, tako i bliskih prijatelja? Suočena s prijetnjom da nastrada od ruke kriminalaca čija je to lova! Ovaj roman objavljen je u biblioteci “Balkan Noir”, čime je vrlo precizno žanrovski lociran. Riječ je, istodobno, o vješto napisanom pitkom krimiću, kao i mračnom opisu hrvatske svakodnevice u kojoj se osjeća snažan vonj raspadajuće srednje klase i razgranate korupcije.

10Cesta knezova Bribirskih

Zbirka kratkih priča “Cesta knezova Bribirskih” Tomislava Šovagovića prirodni je nastavak prve, nagradom “Josip i Ivan Kozarac” ovjenčane zbirke “Rudnik čvaraka”. Autor piše o odrastanju u Šibeniku krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća na manganskim ulicama rodne Crnice. Izmjenjuju se intimne obiteljske pripovijesti s vizurama najstarijega hrvatskog grada, katedralom sv. Jakova, Poljanom, Goricom, uz neizbježno tematiziranje društvenih i političkih okolnosti u Jugoslaviji. Djed Iviša u stalnom je verbalnom obračunu s doživotnim predsjednikom Titom, baka Kata jedinstvena je pratiteljica svih sportova, a kada povremeno u šibenske kale pristignu i slavonski gosti, događa se niz komičnih situacija. Na stranicama Šovagovićeve knjige žive mali, najveći ljudi, s cjelodnevnom pjesmom na usnama, blokovima autobusnih karata u džepu i morem svježih pidoća na dvorištu.

11Ticala

Jelena Zlatar jedna je od najperspektivnijih hrvatskih književnica mlađe generacije. U svojoj trećoj beletrističkoj knjizi, zbirci kratkih priča “Ticala”, fokusirana je na međuljudske odnose, na rubne situacije u kojima subjekti proživljavaju rastanak, prekid prisnosti, gubitak povjerenja, osvještavaju nezadovoljstvo i emocionalnu bol, ili su u različitim stadijima mentalnih ili fizičkih neravnoteža. Pojedine priče zadiru u prostor nesvjesnog te su osovljene oko motiva sna, ili se bave samodoživljajnošću i subjektovim odnosom spram vlastita identiteta. Nerijetko su to nadrealne i metaforičke, bajkovito ambijentirane priče, narativno bogate i vrlo poetične. Stilski, radi se o kratkim, ogoljelim rečenicama i britkim dijaloškim dionicama čije svjesno odabrane hladnoća i lapidarnost uvjerljivo dočaravaju napukline u međuljudskim odnosima i napetost koja među protagonistima raste. Autoricu zanima psihološko stanje ljudi koji se nađu u limbu nemogućnosti ostvarenja povezanosti s drugim, u stadiju kad u drugome više ne vide partnera ni prijatelja, kad se s njime više ne osjećaju ugodno, pa napeto iščekuju trenutak kad je pristojno otisnuti se u novo, nepoznato.