Knjige na dobrom glasu – (Auto)Biografije sportaša

2016

U rubrici knjige na dobrom glasu predstavljamo vam naslove slavnih sportaša koje možete pronaći u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku. Mnogi su se od vas bavili ili bave nekim sportom, imaju omiljeni sport koji prate, time i omiljene sportaše. Kako biste saznali više o svojim idolima, svakako dođite do Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek i pregledajte police na kojima se nalaze biografije sportskih velikana te izaberite nešto za sebe , a ove vruće dane učinite ugodnijima. U nastavku ćemo predstaviti samo nekolicinu naslova o velikanima sporta. Kako biste pregledali sve što imamo, morat ćete nas posjetiti ili pregledati u našem katalogu. Postavljena je i nova internetska stranica, stoga ukoliko niste do sada, svakako pogledajte kako izgleda i koje vam sve usluge možemo pružiti.

1”Zovem se el Diego”

”Zovem se el Diego” poseban je tip iznimno živopisne autobiografije, profinjene osjećajnosti. Ako se već radi o osjećajima, Maradona na svakoj drugoj stranici isplače rijeke suza! Osobito su dirljive pjesme u prozi što ih je pisao svojoj ženi i obitelji, pogotovo kad znamo da je danas rastavljen i da se sasvim udaljio od braće. Ljubav, dakle, nije bila dovoljna da ga zadrži u njegovu svijetu. Veliki nogometaš Jorge Valdano jednom je rekao važnu stvar o Maradoni: “Jadni stari Diego. Toliko smo mu često govorili da je bog i da je zvijezda, da smo mu zaboravili reći najvažnije – da je čovjek”.

2“Godine zmaja, Dražen – nikad ispričana priča”

Za sve ljubitelje košarke tu je “Godine zmaja, Dražen – nikad ispričana priča” autora Marjana Crnogaja i Vlade Radičevića. U knjizi Godine Zmaja, prepunoj detalja s naglaskom na živoj riječi sugovornika, dobiva se jasna slika kako je ‘mali iz Šibenika’ uspio postati najboljim, zahvaljujući isključivo predanome radu i nevjerojatnim odricanjima. Rečenica kako bi se ‘odmah razbolio kad ne bi mogao na trening’ iz današnje perspektive izgleda kao znanstvena fantastika. Upravo takav bio je Dražen. Bez podrške i velike ljubavi roditelja, Biserke i Jole, sve to bilo bi nemoguće. Naravno i brata Aleksandra koji mu je od malih nogu bio uzor i zvijezda vodilja. Neraskidiva ljubav koja traje i danas. I trajat će zauvijek. Ako ste poštovatelj lika i djela Dražena Petrovića, ova je knjiga svojevrsna lektira koju morate pročitati.

3“Kostelići – cijela istina”

Svi smo upoznati s fantastičnom obitelji Kostelić, a neautorizirana biografija “Kostelići – cijela istina” Tomislava Birtića donosi dosad nepoznate detalje iz života obitelji Kostelić. Možda će vam knjigu najbolje dočarati izjava Gipsa: “Dobro je on to napisao. Malo nacifrao, ali, to je to” – Ante Kostelić Gips. “Odlučio sam, kupit ću sve knjige o nama, sva izdanja Kostelić – Cijela istina. Nakon što ih kupim, u tiskari ću samo ubaciti jedno ‘ne’ ispred riječi istina. I onda vratiti u prodaju. Jer vjerujem da ima ljudi koje takve priče interesiraju, možda baš zato što nemaju veze s istinom” – Ante Kostelić Gips.

4“Moja autobiografija” Alexa Fergusona

“Moja autobiografija” Alexa Fergusona odlična je autobiografija trenera koji je osvojio na klupskome planu sve što se moglo osvojiti. Bogata kratkim, često duhovitim crticama iz života te puna iskrenih pogleda, neodoljiva priča Sir Alexa Fergusona počinje u Govanu, brodogradilišnom okrugu u Glasgowu; uvijek iskren i otvoren, on se osvrće na svoje epsko putovanje i menadžersku karijeru koja uključuje nevjerojatan europski uspjeh Aberdeena i dvadeset sedam trijumfalnih godina s Manchester Unitedom. Obavezno štivo za sve navijače Crvenih vragova, ali i one koji to nisu.

5“Messi: od malenoga dječaka do velike zvijezde: prva biografija za djecu”

Za naše najmlađe čitatelje imamo knjigu “Messi: od malenoga dječaka do velike zvijezde: prva biografija za djecu”. Messi je dirljiva priča o nogometu, ali i mnogo više od toga. To je priča o iznimnome talentu i velikoj skromnosti. Leova priča donosi i mnoštvo detalja o najvećim nogometnim zvijezdama, a svako poglavlje prate fotografije s terena i iz obiteljskih albuma. Ništa u životu ne dolazi lako, ali ako date sve od sebe, snovi se mogu ostvariti.

 

Tekst i foto: Dino Radmilović, mag. informatologije