Knjige na dobrom glasu: Bezglutenska prehrana

905

Gluten (lat. ljepilo, više poznat pod nazivom kao pšenični gluten) ljepljiva je, elastična bjelančevinasta tvar koja se nalazi u pšenici (žitu), brašnu, raži, ječmu, piru te zobi koja je često kontaminirana zbog toga što se najčešće uzgaja uz pšenicu. Gluten čini tijesto ljepljivim i daje mu elastičnost. Bolest netolerancije na gluten naziva se celijakija. No, osim toga, brojni znanstvenici dolaze do zaključka kako je oštećenje probavnoga trakta uslijed netolerancije na gluten uzrok autoimunim bolestima, kao što su na primjer dijabetes tipa 1, lupus, poremećen rad štitnjače i dr. Procjenjuje se da 9 od 10 osoba koje ne podnose gluten ne znaju za to. U posljednje vrijeme, često se pojavljuju tvrdnje da je gluten jedan od glavnih krivaca za probleme prekomjerne težine, alergija, preosjetljivosti na namirnice i probleme s probavom. Tako se puno ljudi okrenulo bezglutenskom tipu prehrane. Bezglutenska prehrana kao što sam naziv kaže jest vrsta prehrane u koju nisu uključene žitarice koje sadrže gluten, niti bilo koji proizvodi koji u svom sastavu imaju gluten. Osobe s celijakijom odnosno netolerancijom na gluten u slučaju da konzumiraju neki od proizvoda koji sadrže isti, imaju vrlo snažne i neugodne reakcije od nadutosti, dijareje, povraćanja i sl. Trajnijom konzumacijom glutena dolazi do oštećenja sluznice crijeva i ozbiljnijih bolesti. Ako ipak niste u skupini koja boluje od celijakije, a zanima vas ovakav vid prehrane u GISKO-u se možete dodatno informirati uz poučnu i zanimljivu literaturu.

Pšenični trbuh

Pšenični trbuh (William Davis, dr. med) kada je 2011. godine prvi put objavljena, knjiga Pšenični trbuh (Wheat belly) izazvala je silnu senzaciju i promijenila način na koji se raspravlja o mršavljenju. Svjedočeći tisućama slučajeva pacijenata koji su, odustajući od pšenice, povratili zdravlje, doktor Davis došao je do zaključka da je pšenica strahovito destruktivna komponenta prehrane, da u najvećoj mjeri pridonosi epidemiji pretilosti i da je uklanjanje pšenice iz prehrane ključno za dramatičan gubitak težine i optimalno zdravlje. U knjizi raspravlja o nastanku moderne pšenice te zašto tako loše utječe na naše zdravlje. “Nova tzv. patuljasta pšenica, Triticum aestivum, proizvod je genetske manipulacije i hibridiziranja kojima je stvorena kratka, zedpasta tvrda, visokootporna biljka s puno većim količinama škroba i glutena nego što su imale starinske vrste pšenice. ” (Anita Šupe)

Istine i laži o hrani

Istine i laži o hrani naše autorice Anite Šupe, u posljednje vrijeme jedna je od traženijih knjiga o prehrani. To je knjiga koja preokreće naopako sve što smo do sada znali, ili vjerovali da znamo o utjecaju prehrane na zdravlje. Autorica je diplomirala prehranu i nutricionizam na Geteborškom sveučilištu u Švedskoj. Nekoliko godina posvetila je proučavanju Paleo-LCHF (Low Carb High Fat) prehrane. LCHF u prijevodu znači prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata, a povećanim unosom zdravih masnoća. Autorica se u svojoj knjizi zalaže za prirodnu, cjelovitu prehranu s apsolutnim izbacivanjem svih procesuiranih proizvoda iz prehrane poput pašteta, majoneza, kečapa, svih vrsta žitarica, peciva, kruha tjestenine itd. Zalaže se za konzumaciju prirodne hrane poput povrća, voća, mesa, jaja, maslaca i slično. Uz ovaj način prehrane osobe nemaju osjećaj da su na dijeti, a kilogrami se gube na jednostavan i lagan način.

Prva hrvatska LCHF kuharica

Uz knjigu u kojoj piše o LCHF prehrani, Anita Šupe izdala je i kuharicu Prva hrvatska LCHF kuharica. Donosi nam recepte za raznovrsnu paletu jela u kojima nema kemijskih aditiva, glutena, pšenice ili bilo kojih drugih žitarica. Možemo naučiti kako kuhati ukusno i zdravo bez šećera, brašna i štetnih ulja. Unutar kuharice nalaze se i upute kako napraviti pročišćeni maslac, vlastiti kefir ili jogurt i još mnoštvo zanimljivih i poučnih recepata i savjeta.

Prirodno bez glutena

Prirodno bez glutena autorice Jadranke Boban Pejić jest kuharica s veganskim receptima koja će vam pomoći da sastavite ukusne, raznovrsne jelovnike za cijeli dan i kroz sva godišnja doba. Recepti su prilagođeni širokoj populaciji pa tako ne sadržavaju mliječne proizvode, jaja, gluten, šećer ili bilo koje umjetne dodatke. Osmišljeni su tako da vam daju obilje snage i energije. Raznovrsna jela punoga okusa i mirisa koja će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce.

Paleo dijeta

Paleo dijeta autorice Loren Cordain donosi pregled kako su se hranili naši preci još u paleolitiku. Sama pretpostavka polazi od toga da se ljudski organizam odnosno probavni sustav nije mogao tako brzo razviti da bi mogao pratiti modernu prerađivačku industriju. U knjizi se nalazi sama definicija paleo dijete, a to je konzumiranje svega onoga što su jeli naši preci: meso, jaja, voće i povrće. Bez mliječnih proizvoda i bilo kakve vrste žitarica, dok se med koristi u malim količinama. Paleo dijeta dobila je poveći broj sljedbenika u svijetu koji se odlučio vratiti pravoj izvornoj hrani bez industrijskih prerađevina. Autorica tvrdi da je naše tijelo još uvijek onakvo kakvo je bilo i u paleolitiku te je predodređeno za konzumiranje što izvornije i jednostavnije hrane, kakvu su jeli naši preci prije razvoja poljoprivrede i masovne proizvodnje pšenice i prerađene hrane.

Problemi s prekomjernom težinom, probavom i samim odnosom prema hrani sve su očitiji i rašireniji. Potrebno je educirati se, učiti i istraživati različite vrste prehrane koje najbolje odgovaraju vama i vašoj obitelji. Osobe koje su zdrave većinom nemaju netoleranciju na gluten i ako konzumiraju isti, neće imati velike teškoće kao osobe koje boluju od celijakije. No, ako bi voljeli više saznati o bezglutenskoj prehrani ili bilo kojoj drugoj vrsti prehrane, slobodno dođite u GISKO, rado ćemo vam pomoći izabrati!