Knjige na dobrom glasu: Ljubav

451

Mjesec obojen osjećajima zaljubljenosti i toplim, crvenim nijansama svakako je veljača. No pred nama je novi mjesec, proljeće se bliži, a ljubav ne treba zanemarivati tijekom cijele godine.Stoga u nastavku donosimo ponešto za romantičare i ponešto za one koji ljubavi pristupaju znanstveno. Navedene knjige potražite na policama GISKO.

1Najljepša ljubavna pisma slavnih muškaraca

Danas, u vremenu kada smo preplavljeni elektroničkom poštom, smsovima, facebook i ostalim platformama te imamo osjećaj da su isti zamijenili i ubili romantiku, pisanje pisama postalo je stvar prošlosti. Ako ne znate kako izraziti svoju ljubav, posudite riječi slavnih muškaraca iz knjige Najljepša ljubavna pisma slavnih muškaraca. U ovoj knjizi svoju nježnost i romantičnost pokazali su u svojim pismima, između ostalog, i Mozart, Beethoven, Lord Byron, Charles Darwin, Gustave Flaubert, Oscar Wilde i drugi. Ako pripadate skupini nepopravljivih romantičara i uživate u čitanju ljubavne poezije, iskazivanju ljubavi romantičnim večerama uz svijeće i šetnjama promenadom, onda svakako navratite u knjižnicu gdje vam nudimo veliki izbor ljubavne poezije autora poput Pabla Nerude, Paula Eluarda, Federica Garcie Lorce i drugih.

2Ljubav

Svoju romantičnu stranu možete istražiti i čitajući nadahnjujuću zbirku citata iz djela Paula Coelha objedinjenu u knjizi Ljubav, dok humorističnu stranu ljubavi donosi autor Luigi Spagnol u knjizi Murphyjev zakon u ljubavi. U njoj stoji da sve što je moglo, može ili će moći poći krivo, krenut će krivo u isto vrijeme. Ova knjiga na šaljiv način prikazuje Murphyjev zakon u pogledu ljubavi i ljubavnih jada. Svakako navratite u GISKO ukoliko ju želite posuditi.

Za one koji ljubavi pristupaju znanstveno, koji žele znati kako i zašto je došlo do neke emocionalne reakcije, te što one znače za njih, u nastavku predstavljamo nekoliko popularnih stručnih knjiga.

3Pet jezika ljubavi

Pet jezika ljubavi autora Garyja Chapmana pomaže parovima da identificiraju, razumiju i počnu govoriti materinji jezik ljubavi svoga bračnog partnera. Svako poglavlje, zbog lakšeg snalaženja, obrađuje po jedan jezik ljubavi, a svako završava s jednostavnim koracima koje trebate poduzeti kako biste se svome bračnom partneru obratili na specifičnome jeziku i tako svoj brak pokrenuli u pravome smjeru. Novoosmišljeni jezici ljubavi pomoći će vam da shvatite i ojačate svoju vezu. Prvi jezik ljubavi su riječi potvrde, riječi koje osnažuju, poticajne, ljubazne i ponizne riječi. Drugi jezik ljubavi odnosi se na kvalitetno provedeno vrijeme, kvalitetan razgovor i druženja. Treći jezik ljubavi obuhvaća primanje darova, kako onih fizičkih, opipljivih darovi, tako i neopipljivih poput Dara prisutnosti. Iskazi uslužnosti je četvrti jezik ljubavi kojim ljubav iskazujemo na način da umjesto partnera radimo one stvari za koje znamo da bi volio da ih učinimo. Peti i posljednji jezik ljubavi odnosi se na fizički dodir, način komuniciranja emotivne ljubavi. Učeći pet jezika ljubavi, vi i vaš bračni partner naučit ćete jedinstvene jezike i praktične korake kako istinski voljeti jedno drugo.

4Ljubav 2.0

Koristeći znanstvena istraživanja provedena u Laboratoriju za pozitivne emocije i psihofiziologiju Barbara Fredrickson u knjizi Ljubav 2.0 – novi pogled na najuzvišeniju emociju te kako ona upravlja svime što činimo, mislimo i osjećamo donosi novu definiciju ljubavi kao niza mikrotrenutaka povezanosti s drugim ljudima. Ona smatra da je naš kapacitet za ljubav mjerljiv, baš kao što su mjerljivi i pozitivni učinci ljubavi na naše tijelo, um i dušu. Prvi dio knjige govori o ljubavi, kako ona utječe na nas i koje dobrobiti nam donosi. Drugi dio knjige usredotočen je na ostvarenje promjena, kako češće i učinkovitije sijati ljubav. Opisuju se različite aktivnosti pomoću kojih možete proširiti opseg ljubavi u svojemu životu.

5Ako je ljubav igra

Dvadeset i pet godina iskustva u vođenju seminara u izravnom kontaktu s ljudima pružilo je autorici Chérie Carter Scott neprocjenjiv uvid u ljudsku prirodu i sve one mehanizme koji pokreću, održavaju i razvrgavaju emocionale veze. U knjizi Ako je ljubav igra – ovo su pravila autorica iznosi deset jednostavnih pravila koja su tako jasna i logična da ih svi već znamo, ali ih u svakodnevnom životu najčešće potpuno zaboravljamo. Ova osnovna pravila, poput Najprije morate voljeti sebe, Morate njegovati vezu kako bi napredovala i Partnerstvo je stvar izbora, autorica raščlanjuje na pojedine korake te potkrepljuje konkretnim primjerima kako bi ih učinila lako shvatljivima i provedivima. Iako sva ova pravila znamo nagonski, problem je sjetiti ih se kad vas pogode čarobne čini ljubavi. Stoga posudite i ovu knjigu te se podsjetite pravila igre ljubavi.

Ljubav je naša najuzvišenija emocija, upravlja svime što osjećate, mislite, činite i postajete. Iskoristite ovaj mjesec, pokažite ljubav, svom supružniku, partneru, prijatelju, obitelji i samome sebi. Čekamo vas u GISKO.

Tekst: Katarina Marjanović, mag. informatologije