Božić je kršćanski blagdan koji proslavlja rođenje Isusa Krista. To je prije svega obiteljski blagdan tijekom kojega njegujemo obiteljske veze i prijateljstva, provodeći ga u miru i veselju. Vrijeme iščekivanja brže prolazi kad sami izrađujemo ukrase i pripremamo darove. Ukrašavanje doma ispunit će vas osjećajem zadovoljstva zbog nečega što ste sami napravili, a što sad krasi vaš dom. To će biti vaše vlastito djelo, nešto što će imati vrijednost unikata. Kako bismo vam pripomogli u ostvarenju vlastitih ideja i pronalasku inspiracije, predlažemo vam da navratite u Gradsku i sveučilišnu knjižnicu Osijek i pogledate kakav vam izbor knjiga nudimo.

1Božićna knjiga

Božićna knjiga govori o jednostavnijem Božiću, s više domaćega ugođaja i naglaskom na pravi smisao Božića. Autorica želi potaknuti čitatelja da sam izradi ukrase, darove i omot za darove. Knjiga je podijeljena u nekoliko poglavlja, u kojima se savjetuje čitatelja kako u svome domu, od onoga što već posjeduje, stvoriti ugođaj dobrodošlice, kako i od čega napraviti ukrase za drvce, što darivati, kako već napravljene darove zamotati, kako i čime ukrasiti blagdansku trpezu. Donosi i različite recepte za domaća i strana blagdanska jela. Projekti u knjizi većinom su dovoljno jednostavni da ih svatko može ostvariti, a mnogi su od njih i prilagođeni djeci. Knjiga donosi i opis nekoliko tradicionalnih igara poput Pogodi tko, Pokvarenoga telefona, Pogađanja riječi itd., što je odličan način kvalitetnoga druženja s djecom. Još sličnih ideja možete pronaći i u knjizi Božićna čarolija u vašem domu: recepti, prijedlozi kako da sami izradite božićne darove i ukrasite stan, koju također možete pronaći na policama GISKO-a.

2Christmas details

Mnogi od nas uživaju u ukrašavanju doma tijekom blagdana. Oni kreativniji različitim bojama i ukrasima pokušavaju vlastite ideje prebaciti u djela, dok nešto manje kreativni, ideje mogu potražiti u knjigama.
Christmas details autorice Mary Norden donosi pet tema Božića te zamisli kako urediti dom u skladu s izabranom temom. Primjerice, tema Bijeli Božić donosi primjere za ukrašavanje poput držača za salvete ukrašenih bijelim, sjajnim perlicama i perjem, bijelih kamenčića u staklenim vazama itd. Uz bijeli Božić, knjiga donosi ideje i za tradicionalni Božić, egzotični, suvremeni i seoski Božić. Knjiga je u potpunosti popraćena prekrasnim fotografijama uz pomoć kojih možete stvoriti čaroliju Božića i u svom domu.

3Za sretan Božić

Ukoliko biste željeli knjigu u kojoj ćete naći gotovo sve o Božiću na jednom mjestu, onda je Za sretan Božić: darovi, običaji, izrada čestitki, ukrašavanje doma, božićni recepti, blagdanski bonton, autorice Agnes Gattyan, knjiga za vas. Tekstovno i slikovno vrlo raskošna knjiga donosi različite zamisli za sretan Božić. Ova bogata knjiga nudi savjete o ukrašavanju doma, izradi adventskoga kalendara za sebe i bližnje, izradi darova, ukrasa za stol i slično. Uz mnoge božićne recepte, knjiga donosi i blagdanski bonton, savjete za pravilno ponašanje, izražavanje, komuniciranje itd. Još sličnih ideja možete pronaći i u knjizi Čarolija Božić : Adventski običaji, Sveta Lucija, božićne čestitke, ukrašavanje doma, umatanje darova, božićni recepti, blagdanski bonton, darovi iz kuhinje. Božićno vrijeme idealna je prilika za različite kreativne aktivnosti s djecom.

4Big fun Christmas crafts & activities

Knjiga Big fun Christmas crafts & activities, autorice Judy Press, donosi preko 200 brzih i lakih aktivnosti poput izrade čestitki s različitim tehnikama, izrade darova, kao što su okviri za slike, magnetići za hladnjak, vrpce za vješanje fotografija na zidu itd. Knjiga donosi savjete kako umotati dar, kako samostalno ukrasiti vrećice za darove, napraviti vjenčić za ulazna vrata i slično. Na posljednjoj stranici knjige, zabilježena je razina težine izrade određenih ukrasa što pripomaže roditeljima u odabiru aktivnosti prilagođene uzrastu njihova djeteta.


S više od 80 ideja za izradu kreativnih darova i ukrasa, knjiga Božićne aktivnosti za dječje ruke izvrstan je poticaj za različite božićne aktivnosti. Knjiga sadrži upute za izradu božićnih ukrasa poput božićne čizmice, ukrasnoga papirnatog lanca, blještave girlande, pahuljica i slično. Kako bismo djeci pokazali da bit Božića nije u darivanju skupih poklona, već darivanju od srca, knjiga nam donosi i upute za izradu različitih darova poput božićne slagalice, čizmice za kućnoga ljubimca, božićnih okvira za fotografije itd. Još mnogo različitih ideja za izradu darova možete pronaći u knjigama Kreativna radionica i Za spretne dječje ruke: aktivnost, bojenje, crtanje.

Darivanje nije obveza. Ono što bi trebalo biti prvo na listi prioriteta svakako su trenuci provedeni s obitelji i prijateljima. Često se dogodi da samostalno izrađeni darovi najviše razvesele osobe koje ih dobiju. Stoga, nemojte se bojati svoje mašte. Izvucite svoj stvaralački duh na danje svijetlo, navratite u GISKO i s pomoću predstavljenih knjiga izradite ukrase za vaš dom i darove za vaše najmilije.