Knjige na dobrom glasu – Putopisi

682

Putopis je prozna književna vrsta u kojoj su putovanje i izgled proputovanih predjela ili zemalja povod za umjetničko oblikovanje zapažanja, dojmova i razmišljanja o svemu što je putopisca zaokupilo na putovanju. Čitatelj se ne može osloniti na njih onako kako bi se oslonio na zemljovid ili turistički vodič, no u njima se može pronaći pregršt stvari koje će ga možda nadahnuti da otputuje i sâm.

1“Na putu u skrivenu dolinu”

Između fikcijske i putopisne proze, između Zagreba i dalekih prostranstava Indije, Nepala i Tibeta, knjiga Davora Rostuhara “Na putu u skrivenu dolinu” potraga je kakvih je malo. Nakon prve putopisne knjige Samo nek’ se kreće!, koja govori o njegovu putovanju biciklom od Zagreba do egipatskih piramida, Rostuhar (koji je u međuvremenu postao jedan od najcjenjenijih domaćih profesionalnih putnika) opisao je uzbudljivo putovanje po Afganistanu, Pakistanu, Indiji, Nepalu, skrivenome kraljevstvu Mustang, Kini i Tibetu, potragu za budističkom legendom o skrivenoj dolini, koja vlastita autora uskoro odvodi na zanimljivu i jednako opasnu intimnu potragu za odgovorima na pitanja s kojima smo svi suočeni. Ova nesvakidašnja knjiga popraćena je fascinantnim fotografijama od kojih je autor neke objavio u časopisima National Geographic i Meridijani.

2“Sedam strana svijeta”

Nakon što je proputovao 118 zemalja na svih sedam kontinenata i nakon što je objavio niz putopisnih romana koji su redom postajali regionalni književni hitovi, Hrvoje Šalković konačno je objavio svoju prvu zbirku klasičnih putopisa “Sedam strana svijeta”. Želite li znati kako je putovati Antarktikom, Galapagosom, Mongolijom, Haitijem ili Mozambikom, želite li čitati štivo koje vas svojom svježinom i autentičnošću katapultira ravno na mjesto zbivanja, onda je ovo prava knjiga za vas. Šalković je bio na svim tim mjestima, pa zgrabite ovu knjigu i pridružite mu se na putovanju svijetom.

3“1000 dana ljeta”

“1000 dana ljeta” nije tipični putopis. Nije ni autobiografija, a definitivno ni vodič. Moglo bi se reći da je ovo književni putokaz koji pomaže čitatelju da pronađe svoj put k sreći. Baš kao i u svojoj prvoj knjizi 1000 dana proljeća, Tomislav i ovaj put iskreno i nesebično dijeli svoja zabavna i inspirativna iskustva s putovanja. On nam ne govori koliki je i kakav put do slobode, već odaje na kojem bismo mjestu mogli potražiti njegov početak i potiče nas da krenemo u njegovu potragu.

 

4“Slane banane”

Knjiga “Slane banane” presjek je putovanja u posljednje dvije godine u kojima je autorica Riana Petanjek konstantno putovala ili živjela u dalekim zemljama poput Indije. Knjiga je pisana na način da svaki budući putnik ili onaj koji o tome samo razmišlja može saznati što ga čeka u određenim zemljama. Knjiga ima obilježja nekoga vodiča, ali nije pisana na taj način, već je puna razgovora s ljudima u zemljama u kojima je bila, tipičnih toplih ljudskih priča ili avantura u koje je upadala. Slane banane obuhvaćaju SAD , Kubu, Kambodžu, Tajland , Maleziju, Dubai, Indiju i naravno Route 66 posebno od ostalih dijelova i gradova SAD-a.

5“Za Aleksandrom Velikim u srce Azije”

U knjizi “Za Aleksandrom Velikim u srce Azije” autor Jasen Boko prati tragove Aleksandra Velikog, koji je u osvajanje svijeta krenuo iz Pale na sjeveru Grčke, a Boko u potragu za njim iz Skoplja u Makedoniju. Prošavši Grčku, Tursku, Iran, Afganistan, Uzbekistan i Egipat, Boko istražuje kakav se čovjek krije iza mita, koliko je Aleksandar doista bio tašti megaloman i što ga je tjeralo da ide dalje. Pritom razmišlja o značenju globalizacije, o spajanju kultura Europe i Azije, o predrasudama koje se putovanjem ukidaju te koliko je sjećanje na najvećega vojskovođu još živo. Autor donosi zabavne priče o ljudima koji se nakon sedamdesetak godina sjećaju jezika svojih djedova, o onima koji mogu nabaviti gotovo svaku sitnicu, o onima koji žele pobjeći iz svoje zemlje i onima koji grobnice žele zamijeniti za mercedes. Ovaj put Boko ne putuje sam – plavokosa i plavooka arheologinja Nikolina izazivat će veliko zanimanje svih stanovnika zemalja kojima su prošli, pokrenut će razgovor o položaju, ulozi i slobodama žena u islamskim zemljama, a Boki otkriti neke prednosti putovanja udvoje.

6“Skitnje do Santiaga”

Prozaik i esejist, pjesnik i putopisac Cees Nooteboom jedan je od najvažnijih suvremenih europskih književnika i veliki zaljubljenik u Španjolsku. U jednome od svojih najznačajnijih djela “Skitnje do Santiaga” autor putuje prema Santiagu de Composteli, drevnom hodočasničkom stazom koja je promijenila svjetsku povijest, prateći tragove velikih figura španjolske prošlosti (Cida i Cervantesa, Velázqueza i Zurbarána, Ivane Lude i cijele galerije ukletih Habsburgovaca) te posjećujući mjesta u kojima se kovala sudbina tȇ veličanstvene zemlje. Nooteboom putuje i zapisuje, a u njegovim bilješkama modernoga hodočasnika otkrivamo dubinu i inteligenciju povjesničara, hrabrost pustolova i strast pjesnika – putnika koji prošlost i sadašnjost našega svijeta majstorski čita skićući se između Andaluzije i Baskije, Katalonije i Kastilje.

 

Sveti je Augustin rekao: “Svijet je knjiga, a oni koji ne putuju čitaju samo jednu stranicu.“

Ukoliko ipak niste u mogućnosti putovati, svratite do GISKO-a. Izabrane naslove, kao i mnoge druge istoga žanra, pronaći ćete na našim policama. Ugodno ljeto i sretan put žele vam djelatnici GISKO-a