Vjerojatno se trajanje vašega godišnjeg odmora opasno približilo svome kraju i ne želimo da ono malo vremena što vam je preostalo za opuštanje provedete razmišljajući što čitati pa vam ovdje predlažemo one naslove, koji već godinama vrlo uspješno oduševljavaju mnoge čitatelje i ne bi ih trebalo zaobići, samo zato što nisu novi.

1Tihi zov Australije

Tihi zov Australije M. Marlo napisala je devedesetih godina prošloga stoljeća u obliku ispovijesti Amerikanke, koja je, odlučivši nekoliko mjeseci pratiti pleme Aboridžina i uspoređujući njihov sa suvremenim načinom života, prošla osobnu duhovnom preobrazbu, te je odlučila podijeliti s ostatkom čovječanstva. Često je polemizirano o istinitosti navedenoga, no ne treba zaboraviti da je tu riječ o fikciji, gdje poanta nije analizirati izrečene činjenice, već uživati u napisanome.

2Zvjezdana prašina

Zvjezdana prašina N. Gaimana ogledni je primjer knjige, kojoj je nepravednu štetu nanijela njena ekranizacija. Mnogi, kada na koricama ugledaju poznate likove, shvate da su film gledali te uvjereni da znaju sve što će se u njoj zbiti, knjizi ni ne pruže priliku. Većini se film, zapravo, svidio (što bi tek bilo da nije?!) no knjiga je uvijek bolja, jer tehnologija, za razliku od mašte, ipak ima ograničenja.

3Šarlotina mreža

Šarlotina mreža topla je priča o prijateljstvu prašćića Wibura i pauka Šarlote, koju je E. B. White napisao u obliku romana za djecu, ali sigurni smo da bi se složio s nama kada kažemo da je korisna preporuka i mnogim odraslima, koji su zaboravili ili im na pamet uopće nije palo, da nisu samo ljudi živa bića stvorena da razmišljaju i osjećaju.

4Balada o slanom moru

Balada o slanom moru, strip je u kojem nas H. Pratt upoznaje s legendarnim momkom u tamnom blejzeru s mornarskom kapom na glavi i neizostavnom zlatnom karikom u lijevom uhu, nazvanog Corto Maltese. U njegovim povijesnim pustolovinama, mogu se susresti razni likovi, u rasponu od običnih mornara, pirata i krijumčara, preko poznatih vojnih lica i plemenitaša, do egzotičnih pripadnica ljepšega spola te pojedinaca iz mitova i legendi, ali i poznatih osoba iz stvarnoga života kao što su, na primjer, H. Hesse, E. Hemingway i A. Onassis. Balada o slanom moru, zajedno s ostalim stripovima iz serijala o tom kultnom junaku, preporuka je onima, koji za čitanje trebaju ilustrirani poticaj te onima, koji avanture radije proživljavaju zavaljeni u debelom hladu nekog pitomog okruženja.

5Bajke za plažu

U danima kada je izašla, knjiga S. Mraovića Bajke za plažu još se mogla pronaći na pokojem popisu literature za plažu, ali sada više nije nova pa kao da je nema. Sime, nažalost, već godinama nema, ali ostavio je za sobom svoje riječi, sabrane u pjesmama, romanima i pričama. Bajke za plažu zbirka je različitih priča, koje se ne moraju nužno čitati na plaži. Dapače, možete im se posvetiti u svako doba dana. Mogu si ih priuštiti čak i oni, koji tvrde da im za takve radnje kronično nedostaje vremena. Za jednu od šezdeset ovdje okupljenih pričica treba vam, u prosjeku od dvije do šest minuta. Toliko se može skupiti i tijekom užurbanog tjedna, a pogotovo tijekom godišnjeg odmora.

6Kućni majstor

Ako ste se odlučili pozabaviti fizičkim radom i učiniti ponešto korisno u kući ili oko nje, Kućni majstor na svojih petstotina stranica krije toliko ideja i savjeta za uradi sam majstore, da ga je uputno svake godine ponovno prelistati. Bilo da želite nešto novo stvoriti (na primjer, izgraditi vrtni roštilj, stazu, fontanu ili terasu); ili samo štogod popraviti (zamijeniti bravu na vratima, pokrpati pukotine u zidu ili pokućstvo osvježiti novom bojom).

U Knjižnici, naravno, kako to obično u knjižnicama i biva, krije se još mnogo drugih naslova, koji se bave raznoraznim temama, zapisanih dokumentarnim ili romansiranim stilom, smještenih u više ili manje realno ili posve nerealno okruženje, na vama je samo da putem do nas odlučite kakvim se stranicama želite posvetiti, želite li se izgubiti ili pronaći ili, možda, nešto treće.

Tekst i foto: Andreja Grošelj