22. 07. 2024.

MREŽNE BAZE PODATAKA

Mrežne baze podataka predstavljaju na jednom mjestu sistematično organizirane korisne istraživačke i znanstvene publikacije okupljene u bazama podataka radi lakšeg i jednostavnijeg pristupa znanstvenim i stručnim informacijama. Ovi izvori podataka dostupni su djelatnicima hrvatske akademske i znanstvene zajednice kao i korisnicima usluga GISKO. Baze podataka mogu se pretraživati na računalu s internetskim pristupom iz prostora GISKO-a, te bilo koje sastavnice Sveučilišta u Osijeku (pristup s računala u matičnim institucijama osiguran je izravno putem IP adresa računala) ili putem elektroničkog AAI@EduHr identiteta koji imaju zaposlenici, nastavnici i studenti svake ustanove iz sustava Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Pristup bazama podataka s nacionalnom licencom moguć je i na Portalu elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu, a novčano je potpomognut iz Europskoga socijalnog fonda (ESF) kroz projekt Povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija – e-Izvori.

Cilj je tog projekta poboljšati pristup inozemnim istraživačkim publikacijama i bazama podataka, čime se poboljšava istraživačko okruženje za hrvatske znanstvenike, te se otvaraju mogućnosti bolje međunarodne vidljivosti hrvatskih znanstvenika i njihovih rezultata.
Baze podatka organizirane su na način da su pretražive prema području znanosti koje sadržajno pokrivaju (biomedicina i zdravstvo, biotehničke, društvene, humanističke, prirodne ili tehničke znanosti i umjetničko područje). Nadalje, prema vrsti podataka koje sadržavaju (cjeloviti tekst, bibliografski podaci, citatne baze, baze audiovizualnih sadržaja, repozitoriji), te prema pravu pristupa (omogućen nacionalnom ili sveučilišnom licencom, otvorenim ili probnim pristupom). Osim toga, baze su popisane abecedno i moguće ih je pretraživati u tražilici. Pojedine baze podataka sadržavaju i upute za pristup određenoj bazi ili platformi na kojoj se nalazi, radi lakšeg i bržeg snalaženja korisnika.

  • Sortiranje

  • Baze prema području znanosti

  • Baze prema vrsti pristupa

  • Vrste baza