20. 07. 2024.

THILDIN MODNI ORMAR

Bake, a i poneka mama današnjih djevojčica u svome su se djetinjstvu rado igrale papirnatim lutkama. Na papiru otisnute dvodimenzionalne lutke za izrezivanje omiljena su zabava već više od dva stoljeća. Prava eksplozija papirnih lutkica počela je oko 1900. godine pojavom ženskih časopisa i časopisa za djecu. Lutke su objavljivane su crno-bijeloj verziji tako da su se mogle prvo obojati, a zatim izrezati i igrati se njima. Nisu bile skupe i bile su dostupne svima. Uz pomoć papirnih lutaka mnoge su djevojčice (a vjerujemo i poneki dječak) učile o odijevanju u različitim prilikama, a mi danas možemo pratiti kako su se tijekom godina mijenjali moda i stil.

Zaokupljenost modom Mathilde Hengl potaknula nas je na ideju izrade papirnate lutkice inspirirane Matildinim osobnim fotografijama i modnim ilustracijama u novinama s početka prošlog stoljeća. Našu ideju vrlo uspješno je realizirala Goranka Stanić, profesorica stručnih predmeta u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Osijeku.

Goranka Stanić rođena je u Našicama. Diplomirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer Projektiranje i oblikovanje tekstila i odjeće. Od 1994. godine radi u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna gdje je mentorica mnogim učenicima kod kojih posebno potiče kreativnost, samostalnost, eksperiment i vlastiti napredak.