24. 06. 2024.

PERMAKULTURA U GRADOVIMA

Na tragu dugogodišnjeg promicanja ekoloških tema od 2014. godine  Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek u suradnji s Press centrom za okoliš Hrvatske organizira i provodi ciklus radionica pod nazivom „Permakultura u gradovima“ kojima je cilj potaknuti interes  za promicanjem aktivnosti koje vode k brizi za ljude, za Zemlju, k pravednoj raspodjeli resursa, k solidarnosti i uvažavanju drugih bića.

Permakultura je metoda i skup znanja o dizajniranju održivih ljudskih zajednica prema uzorcima iz prirode, nastala kao spoj starih tradicijskih tehnika obogaćenih novim  znanjima i tehnologijom iz mnoštva znanosti i ljudskih djelatnosti, poput arhitekture, graditeljstva, poljoprivrede i šumarstva, kemije, biologije, sociologije, urbanizma, ekologije, ekonomije, energetike, gospodarenja vodama i otpadom itd. Primjenom tih znanja možemo organizirati resurse kojima gospodarimo i stvarati uravnotežene i održive životne sredine. Mnogi projekti uzgoja vlastite hrane koji su pokrenuti od permakulturista, spašavaju živote i ozelenjavaju pustinje.  Permakultura uzima u obzir lokalnu kulturu, klimu, lokalne uzorke i navike, te nudi bazično znanje o promatranju specifičnosti krajolika, klime, zemlje, flore i faune, insolacije i vode te ih uvrštava u jedinstveni dizajn prilagođen određenom korisniku ili korisnicima.

U sklopu projekta u dvorištu knjižnice uređen je permakulturni vrt i objavljene su tri brošure dostupne u polici s izdanjima Knjižnice.

Edukativno-kreativne radionice “U prirodi nalazim sve što mi treba”

U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek u razdoblju od 11. do 22. rujna održan je ciklus edukativno-kreativnih radionica „U prirodi nalazim sve što mi treba“. Navedeni ciklus radionica nastavak je radionica...