Đelo od Gisko predstavlja, vol. 9/21

"Jesen – idealno vrijeme za knjigu"

51

U periodu kada nam jesen lagano kuca na vrata, važno je znati prepustiti se jednostavnim užicima koji donose radost. Jedna od takvih aktivnost zasigurno je čitanje. O prednostima čitanja nećemo previše, naglasit ćemo samo da čitanje pomaže u odmaku od društvenih mreža. Iako i one imaju određene prednosti, potrebno je pronaći ravnotežu. Jesen je nakon burnog ljeta pravo vrijeme za to.

Prvu grupu današnjih preporuka čine nova djela naših sugrađana, svako djelo na svoj način zanimljivo, čitano i traženo. Prva među jednakima je Ivana Šojat i roman Štajga ili put u maglu. Roman je o Hrvatskoj danas, o zemlji koju napuštaju mladi, u kojoj sve završava kao na slijepom peronu, o ljudima koji moraju pronaći sebe da bi mogli shvatiti druge. Nastavljamo distopijskim romanom U ime kapitala Paule Rem koji je u velikom obračunu s mjestom i sadržajem osobnosti triju junakinja, dovedenih iz ranih autoričinih romana. Okružene su ratom, dubokim primitivizmom, postotuđenjem, s trilerskim prizorima i apsurdom… Kriminalistički roman Slučaj Laure D. Dražena Gorjanskog napisan je povodom stvarnog događaja i obrađuje temu nasilja u sportu. Riječ je o onom bolnom i često tragičnom, a nevidljivom nasilju unutar samih sportskih borilišta i svlačionica, nasilja odraslih prema djeci, ali i o nasilju između samih sportaša. Ponovo proživljavanje prošlosti suočavanje je s traumama i teretima od kojih se nemoguće potpuno očistiti, ali ih je barem moguće uobličiti. Na toj razini Subota Đurđice Stuhlreiter postaje roman o tajnama i traumama, gubicima i otmicama, za čije je razumijevanje potreban ključ koji stalno negdje izmiče. Blok završavamo s Tihomirom Dunđerovićem i njegovim Drvolašima koji se naslovno i stilski bave mitskim materijalom – zmijom koja, prema predaji, obitava u temeljima kuće te čuva i štiti njezine ukućane. Upravo su dom, identitet i obitelj motivske jezgre ovoga pjesničkog rukopisa u kojemu autor donosi reminiscencije na djetinjstvo, ritmizirane pripovjedne fragmente i jezične igre.

Sljedeći blok počinjemo preporukom knjižnog kluba Reese Witherspoon. Neodoljiv roman Kaktus Sarah Haywood neobična je priča o ženi čiji osamljen, ali sređen život najednom postaje neuredan i pun ljubavi. Sjajan roman s neočekivanim zapletom, u kojem ćete uživati do posljednje stranice. Metropolis Flavia Sorige krimić je iz života sardinskog velegrada, s likovima koji svako malo dodaju djelić u mozaik koji autor slaže u ovom romanu, moćnom i iskrenom poput kraja u koji je smješten. Talijanski je to noir koji atmosferom očarava čitatelja. Kemija srca Krystal Sutherland donosi nam sedamnaestogodišnjeg Henrya Pagea, maturanta koji nikad nije bio zaljubljen. On je nepopravljivi romantik i sanjari o istinskoj ljubavi, a prolazne ga ne zanimaju. No jednog se utorka završne godine srednje škole u učionici iznenada pojavila nova učenica… Proslava vjenčanja postat će nešto mračno i smrtonosno u romanu Popis uzvanika Lucy Foley, slasnom opakom i atmosferičnom trileru u maniri Agathe Christie. Zbog smjenjivanja perspektive likova stalno ćete nagađati tko je krivac – i griješit ćete. Kriminalistički roman Angele Marsons, Pravi se mrtva svjetska je uspješnica i četvrti slučaj inspektorice Kim Stone. Stone i njezin tim shvaćaju da imaju posla sa serijskim ubojicom, koliko će još leševa otkriti, tko je sljedeća žrtva?

Nastavak Pohanih zelenih rajčica, Povratak u Whistle Stop Fannie Flagg vraća nas u nostalgičnu atmosferu gradića i njegove poznate gostionice te nas navodi na propitkivanje toga što za nas predstavlja pojam doma i je li se istome ikada moguće vratiti. Ovaj topao roman oslikava ono posebno i čarobno u svakodnevnim životima običnih ljudi, progovara o ponovnom otkrivanju mladosti, vraća nas u djetinjstvo te propitkuje što za nas predstavlja pojam doma i je li mu se ikada moguće vratiti. Roman Viralno najrecentniji je roman kanadskog autora čileanskog podrijetla Mauricija Segure. Ovaj roman transponira osobitosti suživota doseljenika u eru društvenih mreža i trenutačne polarizacije, te propituje promjene paradigmi vezanih za međukulturne veze, otvorenost prema drugome i inkluziju. Žena iz prodavaonice mješovite robe Sayake Muratae sjajan je prikaz jedne neobične psihe i svijeta skrivenog od pogleda. Iako urnebesno duhovit, čudnovat i pitko napisan, roman daje ironičan i oštar pogled na suvremenu radnu kulturu, konzervativno razmišljanje i rodne uloge te slavi tiho junaštvo žena koje prihvaćaju cijenu da budu svoje. Brit Bennett u prvom romanu objavljenom na hrvatskom, Moja nestala polovica, isprepleće više niti i naraštaja obitelji, od krajnjeg američkog juga do Kalifornije, od pedesetih do devedesetih godina 20. stoljeća, pripovijedajući priču koja je istodobno silno zanimljiva emotivna obiteljska priča i izvrsno istraživanje povijesti. Nakon strašne bitke u kojoj su izgubile svoje najmilije, Zélie i Amari konačno su uspjele vratiti magiju u Orišu. No ritual je bio snažniji nego što su mogle zamisliti, i osim sposobnosti maga, oživjele su i dotad nepoznate moći plemstva i vojske, stvarajući od njih moćne tîtáne. Ljubitelji fantastičnih romana, ne propustite naslov Djeca vrline i osvete Tomija Adeyemija.

Đelo od Gisko (Srđan Lukačević)