Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, već osmu godinu, Festivalom jezika obilježava obilježava 21. veljače, Međunarodni dan materinskoga jezika, organizirajući niz aktivnosti. Kreativni susreti održavat će se od ponedjeljka, 18. veljače do subote, 23. veljače 2019. godine u prostoru Igraonice i igroteke Odjela za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, Europske avenije 24.

Raspored aktivnosti:

Datum održavanja aktivnosti Odjel za rad s djecom i mladima
18. veljače 2019.

(ponedjeljak)

Kreativna i edukativna radionica za djecu

“Mađarske priče i igre”

10.00-11.00 sati

19. veljače 2019.

(utorak)

Kreativna radionica “Pričom i plesom upoznajemo Rusiju” za djecu OŠ

10.00-11.30 sati

21. veljače 2019.

(četvrtak)

“Durch Spielen zum Lesen” –

igra i priča na njemačkom jeziku za djecu DV i OŠ

10.00-11.00 sati

 

23. veljače 2019.

(subota)

“Čitateljski izazov na materinskom jeziku” –

lijepo čitanje naglas

(hrvatski,  mađarski, njemački, albanski, makedonski, češki, slovački, rusinski, romski, slovenski jezik…)

Organizirano za DV I OŠ

10.30-12.30 sati

Cilj je ovim događanjima pridonijeti kulturnoj razmjeni i čuvanju tradicionalnih vrijednosti, širenju multikulturalnosti te materinski jezik predstaviti igrom, pričom i pjesmom.

21. veljače – Međunarodni dan materinskog jezika. Materinski jezik izraz je kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji. Stručnjaci tvrde da je znanje materinskoga jezika vrlo važno pri formiranju mišljenja, a istraživanja pokazuju da osoba koja nije savladala svoj materinski jezik ima problema s učenjem, ne samo drugih jezika, već i s učenjem uopće.

Svjesna uloge materinskoga jezika u razvoju komunikacijskih vještina i oblikovanju svijesti i kreativnosti, Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) donijela je 1999. godine odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinskoga jezika. S ciljem promicanja jezične raznolikosti i višejezičnoga obrazovanja, UNESCO želi podsjetiti da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskoga kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti. Stoga, Međunarodni dan materinskoga jezika ima svrhu podsjećati čovječanstvo na niz moralnih i praktičnih obaveza kojima može očuvati lingvističku raznovrsnost kao jedno od najvećih bogatstava koje nam je prošlost ostavila.

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona: