Harry Potter

20 godina Dječaka koji je ostao živ

4012

Ususret nadolazećem GISKO tjednu Harryja Pottera, u tjednu od 28. kolovoza do 02. rujna 2017. godine te povodom dvadesete godišnjice prve objave knjige o malome čarobnjaku, Dječaku koji je ostao živ – Harry Potter i Kamen mudraca, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek donosi vam posebno izdanje Knjiga na dobrom glasu pregledom sve građe vezane uz Harryja Pottera koju možete pronaći na našim policama.

Harry Potter i Kamen mudraca prva je od sedam knjiga iz serijala o Harryju Potteru autorice J. K. Rowling,  prvi put objavljena 26. lipnja 1997. Harry Potter i Kamen mudraca smatra se jednom od najprodavanijih knjiga ikada te je prvi dio najprodavanijega serijala u povijesti pisane riječi, a započinje sagu romana koji je stekao veliku popularnost, pohvalne kritike i komercijalni uspjeh. Drugi je dio serijala Harry Potter i Odaja tajni, treći Harry Potter i zatočenik Azkabana, a četvrti Harry Potter i Plameni pehar. Slijede Harry Potter i Red feniksa, zatim šesti dio Harry Potter i Princ miješane krvi, a posljednji je sedmi roman Harry Potter i Darovi smrti. Iako prvotno namijenjen djeci, ovaj je serijal osvojio srca ogromnoga broja čitatelja svih dobnih skupina pa nije neobično što su o malome čarobnjaku prema knjiškim predlošcima snimljeni i filmovi. Svi dijelovi sage dostupni su u GISKO-u na hrvatskome jeziku u nakladi Algoritma te u originalnome izdanju Bloomsburyja na engleskome jeziku.

Glavni lik, dječak Harry Potter, siroče je koje živi sa svojim rođacima Dursleyjevima, koji su ga držali u potpunome neznanju što se tiče njegova čarobnjačkog naslijeđa – Dursleyjevi preziru njegovu “neprirodnost”. Međutim, na svoj jedanaesti rođendan saznaje da je

čarobnjak i da je pozvan u školu vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts, gdje upoznaje svoje najbolje prijatelje Rona Weasleyja i Hermionu Granger te se zajedno s njima susreće s magijom, neobičnim bićima i neočekivanim pustolovinama. Okosnica je radnje romana Harryjev sukob sa zlim čarobnjakom Lordom Voldemortom, čiji je cilj osvojiti čarobnjački svijet i pokoriti bezjake.

Povodom dvadesete obljetnice prve objave prvoga dijela serijala, Harry Potter i kamen mudraca, britanski nakladnik Bloomsbury odlučio je izdati dva posebna izdanja ove knjige. Tako Kamen mudraca dolazi u tvrdo ukoričenome izdanju obojenih listova u bojama Hogwarts domova – crveno i zlatno ako ste Gryffindor, crno i žuto ako ste Hufflepuff, zatim zeleno i srebrno ako pripadate domu Slytherina i Plavo i bakreno ako ste Rawenclaw. Na koricama i ovitcima ovih knjiga nalaze se grbovi 4 Hogwarts doma, a njihova je posebnost to što donose novi, dosad neobjavljeni sadržaj poput činjenica, profila i ilustracija likova specifičnih za određeni dom. Osim tvrdo ukoričenoga izdanja, u GISKO-u možete pronaći i meko izdanje koje također simbolima prikazuje ova četiri doma, a sadržaj mu je istovjetan tvrdo ukoričenome.

Posebnost ovih izdanja jesu grbovi domova koje je izradio ilustrator Levi Pinfold, koji je pomogao ispričati zanimljivu priču o ostavštini svakoga doma grbovima ukrašenim individualiziranim detaljima. Prateći predodređene boje i simbole koje je osmislila J. K. Rowling, Pinfold je, primjerice, na Hufflepuffski grb dodao lišće bukve koje simbolizira tolerantnost i janje koje prikazuje blagost. U heraldici, zlatna i žuta predstavljaju velikodušnost, što je savršen prikaz Hufflepuffa među nama. Slytherinski grb predstavlja slavu i ponos, a zelena boja predstavlja izdržljivost, dok zmajolika zmija otrovnica simbolizira Slytherine kao žestoke ratnike. Gryffindorska crvena prikazuje vojnu snagu, a jednorozi koje je Pinfold dodao čistoću i hrabrost, dok su rogovi simbol snage i izdržljivosti. Grb Ravenclawa sadrži svitak papirusa koji predstavlja akademska postignuća, sovu koja simbolizira mudrost, vrh koplja oštroumlje, a knjiga znanje.

Osim Harryja Pottera, J. K. Rowling pod pseudonimima je napisala još nekoliko knjiga o svijetu čarobnjaštva, a jedna je od njih i Metloboj kroz stoljeća autora Kennilworthyja Whispa. Ova knjiga u bezjačkom je svijetu reprodukcija imaginarne knjige koja pripada knjižnici u Hogwartsu, dok je u svijetu Harryja Pottera riječ o knjizi koju je napisao Kennilworthy Whisp, priznati stručnjak za metloboj. Metloboj kroz stoljeća opisuje izum leteće metle, povijest i nastanak metloboja i prve igre na metlama te i popis metlobojskih klubova u Britaniji i Irskoj. Originalni primjerak iz Hogwartsa sadrži upozorenje knjižničarke Madame Pince u kojem stoji da će on koji knjigu budu na bilo koji način uništavali dostići crni užas, a u bezjačkome izdanju knjige postoji i upozorenje ravnatelja Hogwartsa Albusa Dumbledorea kako je knjiga pod lopovskom kletvom koja će zadesiti svakoga tko je predugo čita bez plaćanja. No ne brinite, i hrvatsko i englesko izdanje možete bez bojazni posuditi u GISKO-u.

Druga je knjiga o svijetu čarobnjaštva Čudesne zvijeri i gdje ih naći Newta Scamandera, ponovno pod pseudonimom J. K. Rowling, prema kojoj je također snimljen film s Eddijem Redmayneom u ulozi Newta. Čudesne zvijeri i gdje ih naći reprodukcija su imaginarne knjige u posjedu Harryja Pottera, koju je napisao slavni magizoolog Newt Scamander. Knjiga se sastoji od povijesti magizoologije i opisuje 75 magičnih vrsta cijeloga svijeta. Većinu informacija u knjizi prikupio je sam Scamander tijekom svojih dugogodišnjih putovanja te je obvezni udžbenik za učenike prve godine u Hogwartsu, a u svojem predgovoru Albus Dumbledore ističe i njezinu korisnost u čarobnjačkim kućanstvima. Dodatak knjizi čine i bezbrojni šaljivi komentari Harryja i Rona te jedan Hermionin, koji je dodatno obogaćuju. Hrvatsko izdanje čeka vas na policama Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Bajke Barda Beedlea zbirka je priča za djecu britanske spisateljice J. K. Rowling te je treća u nizu vezana uz sagu o malome čarobnjaku. Ova je zbirka priča, posebice Bajka o tri brata, okosnica radnje posljednjega nastavka serijala Harry Potter i Darovi smrti. Riječ je o popularnoj zbirci bajki za čarobnjačku djecu, koja se sastoji od pet priča – spomenute Bajke o tri brata te pričama Čarobnjak i lonac skakutavac, Fontana pravedne sreće, Vješčevo dlakavo srce i Mekana Zekana i njezin hihotavi panj. I hrvatsko i englesko izdanje, dostupni u GISKO-u, sadrže komentare i bilješke Albusa Dumbledorea, ravnatelja Hogwartsa te reprodukcije ilustracija iz ručno izrađenog izdanja J. K. Rowling. Uvod kojeg je napisala Rowling navodi da je sabirač, izmišljeni lik Bard Beedle, rođen u Yorkshireu te da je živio u 15. stoljeću i imao “iznimno raskošnu bradu”.

Harry Potter and the Philosopher’s Stone i Harry Potter and the Chamber of Secrets koje je ilustrirao Jim Kay također možete pronaći na policama Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Ove prekrasno ilustrirane knjige prate priču J. K. Rowling o malome čarobnjaku baš kao i dosad objavljeni romani, ali donose i brojne crteže koji pričaju novu priču i približavaju ovaj čarobni svijet čitateljima. Ova ilustrirana izdanja spoj su ilustratorovoga života, dosadašnjega rada i poimanja svijeta Harryja Pottera te je obogatio priče J. K. Rowling djelićima vlastita svijeta, a plan je britanskoga izdavača Bloomsbury objaviti ilustriran sve dijelove serijala o malome čarobnjaku.

Prema novome, izvornom predlošku koji potpisuju J. K. Rowling, John Tiffany i Jack Thorne nastao je dramski tekst Harry Potter and the Cursed Child, odnosno u hrvatskome prijevodu, Harry Potter i ukleto dijete autora Jacka Thornea. Osma priča o Harryju Potteru ujedno je i prva namijenjena izvođenju na kazališnoj pozornici. Ova posebna verzija teksta koja se koristila na glumačkim probama upoznaje čitatelje s nastavkom putovanja Harryja Pottera, njegovih prijatelja i obitelji. Radnja scenarija smještena je 19 godina nakon Darova smrti, a prati Harryjeva najmlađeg sina Albusa koji se mora boriti s teretom obiteljskoga naslijeđa koje nikad nije želio. U zlokobnome stapanju prošlosti i sadašnjosti, otac i sin otkrit će neugodnu istinu: tamu ponekad pronalazimo na sasvim neočekivanim mjestima. Harry Potter i ukleto dijete priča je ispričana u  četiri čina te sadržava sedamdeset pet prizora različite duljine i u različitim vremenskim razdobljima, što cijeloj priči dodatno daje na dinamici i napetosti, stoga požurite po svoj primjerak na hrvatskome ili engleskom u GISKO.

Ukoliko uz dobre knjige volite pogledati i dobar film, preporučujemo vam svih 8 filmova o Harryju Potteru (posljednji je nastavak podijeljen na dva filma) dostupna u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek. Prva dva nastavka, Potter Harry Potter and the Philosopher’s Stone i Harry Potter and the Chamber of Secrets režirao je Chris Columbus, treći (Harry Potter and the

Prisoner of Azkaban) Alfonso Cuarón, a režija četvrtoga nastavka Harry Potter and the Goblet of Fire povjerena je Mikeu Newellu. Redateljska je palica za ostale nastavke – Harry Potter and the Order of the Phoenix, Harry Potter and the Half-Blood Prince te Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 i Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 pripala Davidu Yatesu.

Ukoliko ste zaljubljenik u računalne igre i volite Harryja Pottera, predlažemo vam da u GISKO-u posudite neku od igara o malome čarobnjaku, poput Harry Potter Quidditch World Cupa ili igru koja prati radnju romana – Harry Potter and the Chamber of Secrets. Radnja igre Harry Potter Quidditch World Cup smještena je u školu Hogwarts, gdje se igrač natječe za metlobojski pokal u timovima Hogwarts kuća – Gryffindor, Ravenclaw, Hufflepuff, ili Slytherin. Timove predstavljaju određeni likovi iz knjiga specifični za svaki dom (Harry Potter za Gryffindore, Draco Malfoy za Slytherine, Cedric Diggory za Hufflepuffe i Cho Chang za Ravenclawe). Također je moguće igrati i međunarodne utakmice, kao i natjecati se na Svjetskome metlobojskom prvenstvu prema sličnom principu kao i za Hogwarts kup. U igri Harry Potter and the Chamber of Secrets igrač kontrolira glavnoga lika Harryja i istražuje dvorac Hogwarts i njegovu okolicu, a tijekom igre sreće osobe i doživljava događaje vezane uz radnju knjige poput čarolija, letenja na metli, odlaska u Zabranjenu šumu, pripravljanja čarobnih napitaka i slično.

Za ljubitelje Playstation igara, GISKO je pripremio dvije vezane uz svijet Harryja Pottera – Harry Potter and the Half-Blood Prince i Lego Harry Potter: Years 5–7. Igra Harry Potter and the Half-Blood Prince uključuje istraživanje Hogwartsa i čarolije, slično kao i igre vezane za prijašnje godine Harryjeva školovanja, no također uključuje i multiplayer igre, predavanja, metloboj, čarobnjačke duele i pripravljanje čarobnih napitaka. Posebna zanimljivost igre jest to što uključuje Mapu za haranje koja, kako igrač napreduje, otvara određene dijelove škole. Glavni lik kojim igrač igra ponovno je Harry, no na određenim je razinama igre moguće igrati i kao Ron i Ginny. Druga igra za Playstation 3, Lego Harry Potter: Years 5–7 tematska je akcijsko-avanturistička igra temeljena na Lego brendu Lego Harry Potter, a prati radnju posljednje tri knjige, odnosno četiri filma serijala Harry Potter – Red feniksa, Princ miješane krvi i Darovi smrti. Okosnica je radnje prikupljanje, istraživanje i rješavanje zagonetki, a temeljni su dijelovi igre izvođenje čarolija, čije uspješno izvođenje omogućava igraču napredak kroz igru te pripravljanje čarobnih napitaka koji pomažu igraču da prijeđu razine igre. Radnja vrlo vjerno prati filmove, s minimalnim izmjenama koji omogućavaju igranje dvaju igrača istovremeno.

Autorica: Ivana Turk