Javni govor učenika osnovne škole “Želim, hoću, trebam, volim… čitati”

899

Odjel za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek u suradnji s OŠ Ivana Filipovića, u utorak, 20. studenoga 2018. godine s početkom u 12.30 sati organizira javni govor učenika i učenica na temu “Želim, hoću, trebam, volim… čitati”. Događanje će se održati u prostoru American Cornera Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Javni je govor pripremljen na osnovi čitanja izabranih naslova domaće i inozemne dječje književnosti, a vodeći se čitateljskim pravima francuskoga književnika Daniela Pennaca, kojim će se obilježiti Međunarodni dan dječjih prava. Nastupit će učenici šestih razreda Luka Erdeg, Marina Pašalić, Mirna Đurković, Sara Krpić i Matija Marković, te učenici osmih razreda Tena Nikolić, Bartol Ptičar, Greta Biuk, Luka Štark, Mate Pušić, Nina Benaković, Ana Jalžetić, Katarina Pašalić, Nives Prgomet i Brigita Kupanovac. Učenike su pripremile profesorice Dubravka Ledenčan-Kuštro i Darija Atlagić.

Program poticanja čitanja iz užitka i prava na kritičko mišljenje u obliku javnoga govorenja podržava razvojna prava djece i mladih (razvoj, odgoj i obrazovanje, obitelj, kultura, identitet) te prava sudjelovanja (donošenje odluka, druženje, izražavanje, pristup informacijama) , a dijelom su “Deklaracije o pravima djeteta” koje je usvojila Generalna skupština UN-a 20. studenoga 1959. godine. Trideset godina kasnije usvojena je i “Konvencija o pravima djeteta” (20. studenog 1989. godine).

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona: