Ono što volimo – čuvamo! Prirodi žurno trebaju naša briga i ljubav. Važno je od najranije dobi osvijestiti naše najmlađe da na njima svijet ostaje, odnosno da ga trebaju čuvati za nove nadolazeće generacije. Krenimo od sebe, svoje djece i obitelji. A za početak, krenimo od čitanja! Predstavljamo vam literaturu kojima su teme povezivanje s prirodom i ekologija, a može se pronaći i posuditi u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek.

“Drveće” – Wojciech Grajkowski autor je popularno-znanstvenog teksta kojim nas upoznaje s čudesnim svijetom drveća. Prekrasne ilustracije Piotra Soche uvode nas u svijet botanike i prikazuju detalje o vrstama drveća, njihovoj građi, načinu na koji funkcioniraju i kako se rasprostranjuju te koja je uloga stabala i šuma u ekosustavu. Nadahnite se pričama o šumama i drveću u legendama koje se prenose s jednog naraštaja na drugi. Upoznajte drvo života, drvo ljudoždera i svetu smokvu. Briga o drveću i šumama prenosi se s koljena na koljeno kako bi se budućim generacijama osigurala sigurna i stabilna okolina za život. Ova čudesna knjiga pomaže razviti svijest o galopirajućem utjecaju klimatskih promjena i krčenja šuma na ekosustav te poziva svakog pojedinca na djelovanje.

“Pčele” jest knjiga  nastala iz pera ilustratora Piotra Soche i tekstopisca Wojciecha Grajkowskog. Autor poziva u čarobno kraljevstvo pčela i daje odgovore na mnogobrojna pitanja o građi, životu i radu pčela, ustroju košnica, pčelarstvu te povijesti odnosa pčela i čovjeka – od prapovijesti sve do danas. Doznat ćete odakle znamo da su se na svijetu pojavile prije dinosaura i zašto se nalaze na Napoleonovu plaštu. Vjerovali ili ne, drevni Egipćani dobro su se razumjeli u pčelarstvo i koristili ga za liječenje, isto kao što su drevni Grci med smatrali hranom dostojnom bogova. Danas smo pčelama zahvalni, ne samo na medu, nego i na mnogim drugim delicijama. Bez pomoći malih oprašivača mnoge biljke ne bi mogle davati plodove i sjeme. Pčele nisu jedini kukci koji oprašuju, ali su u tome nedvojbeno najuspješnije. Stoga je teško procijeniti kolike su, zapravo, njihove zasluge kad je riječ o poljoprivredi.

“Sadi” knjiga je koju je napisao botaničar Riz Reyes, a bogato ilustrirala Sara Boccaccini Meadows. Ona je savršen uvod u uzgoj biljaka za obitelji gdje god živjele. Autorove misli vodilje ovog vodiča za biljke jesu: “Sadi ljepotu. Sadi prijateljstvo. Sadi okus. Sadi život! U predgovoru navodi: “Superjunake najčešće zamišljamo kao ljude s nevjerojatnim sposobnostima i moćima, no možemo li isto reći za cvijeće i ostale biljke? Često zaboravljamo koliko čudesne i neuništive mogu biti: rade ono što mi ne možemo i spašavaju naše živote samim svojim postojanjem na našem planetu.” Otkrijte 15 vrsta biljaka i gljiva s junačkim moćima, a zatim naučite kako ih i sami možete uzgojiti.

“I ja mogu spasiti svijet” autorice Loll Kirby nadahnjuje i poziva na djelovanje svakoga koji razmišlja i želi znati kako pokrenuti promjenu. U vrijeme klimatskih promjena, djeca diljem svijeta podižu svijest o tome kako bi pokušala spasiti planet. Upoznajte dvanaest mladih aktivista iz različitih dijelova svijeta koji govore i poduzimaju mjere protiv klimatskih promjena. Saznajte kako su se odlučili nešto promijeniti, što točno rade i na koje prepreke nailaze. Na kraju su knjige podaci i praktični savjeti koji potiču mlade čitatelje da i sami postanu aktivisti poduzimajući jednostavne, ali učinkovite korake kod kuće i u školi. Budućnost Zemlje ovisi o svakome od nas!

“U morskim dubinama” autorice Mudit Mohini dio je Nakladnička cjeline: Upoznaj svoj planet. – Čitaj i uči – serija slikovnica za dob 5+ na zanimljiv način uključuje osnovne znanstvene informacije o našem prirodnom okruženju i prostoru. U ovim se pričama mladi čitatelji educiraju o važnosti i značenju različitih prirodnih okruženja. Čitajući ove priče razvija se svijest o prirodnom okruženju, potiče se interakcija s prirodom, istražuju se prirodne pojave, pobuđuje se dječja znatiželja. Ova serija uključuje još dva naslova: Pod zemljom, U visinama.

Tekst: Suzana Biglbauer, dipl. knjižničarka