Knjige na dobrom glasu – Knjige koje liječe

462

Imati zdravo tijelo samo je jedan aspekt u cjelokupnome pristupu našemu zdravlju. Ono što je veoma važno, a često zanemareno jest briga za dušu i duh. Ponekad su ti dijelovi upravo ono što treba iscijeliti da bi naše tijelo dobro funkcioniralo, a mi pronašli sreću i zadovoljstvo.Pritisnuti svakodnevnim problemima, raznim egzistencijalnim brigama, usamljenošću, gubicima, strahovima i sličnim duševnim ranama, u potrazi smo za olakšanjem i utjehom. Ponekad je za to potrebno promijeniti perspektivu, a često je dovoljan samo osjećaj da nas netko razumije i da nismo sami. Upravo nam knjiga može poslužiti kao most prema drugome čovjeku jer nas povezuje s drugim ljudima koji imaju slične probleme, koji se osjećaju usamljenima i napuštenima te osnažuje naš identitet u susretu sa svijetom.

Upravo iz tih razloga danas je širom svijeta sjajno prihvaćena biblioterapija, odnosno liječenje čitanjem. Biblioterapija je ciljana upotreba pisane ili govorene riječi s ciljem da se izazove liječenje, odnosno neka pozitivna promjena u ljudskome biću. Razvila se iz knjižničarske tradicije koja već odavno prakticira preporučivanje knjiga za pojedine probleme i brige. Biblioterapija književnost vidi kao način da se vlastiti osjećaji iskažu ili otkriju u knjizi nekoga pisca, u izraženim osjećajima i mislima nekoga drugog. Glavni cilj biblioterapije jest izazivanje promjene te povećanje samorazumijevanja i ispravnoga samoopažanja. Ona također pridonosi razvijanju samoizražavanja, ohrabruje pozitivno mišljenje i kreativno rješavanje problema te razvoj komunikacijskih vještina. Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek obiluje kvalitetnim djelima koja nam donose različite priče o ljudima koji su nadvladali neke od najvećih životnih izazova. Potražite ih i dopustite im da vas nadahnu i osnaže na vašemu životnom putu.

1Vrijeme je za ples

Roman autorice Karen Kingsbury pod nazivom Vrijeme je za ples, priča je o dugogodišnjem bračnom paru koji se nakon niza nesuglasica odluči rastati. S objavom odluke odluče pričekati dok ne prođe vjenčanje njihove kćeri. Kako se vjenčanje približava, prisjećaju se zajedničkih trenutaka, a prijatelji prepričavaju zgode s njihovih zajedničkih putovanja, pitajući ih kako su uspjeli zajedno prebroditi sve teške trenutke. Progonjeni uspomenama, suočavaju se s ključnim pitanjima. Je li ta odluka nepovratna? Je li njihov brak, brak dvoje predanih vjernika, nepovratno izgubljen? Mogu li opet na mjesečini, na starom drvenom molu, još jednom zajedno pronaći… vrijeme za ples? „Vrijeme za ples“ nezaboravna je ljubavna priča. Ona nas poziva i ohrabruje da uvijek njegujemo svoj bračni odnos i da u tome nikada ne posustanemo.

2Dat ću ti sunce

Američka autorica Jandy Nelson u knjizi Dat ću ti sunce, donosi nam priču o Jude i Noahu, trinaestogodišnjim blizancima, koji su nevjerovatno bliski i privrženi jedno drugome. Jude je djevojčica nemirnoga duha koja pršti energijom, dok je Noah povučen u sebe i jedino zadovoljstvo pronalazi u crtanju. Tri godine kasnije, kada napune šesnaest, Jude je gotovo nevidljiva djevojka, umjetnica koja se zatvara u sebe, a Noah neočekivano postaje najpopularniji dečko u školi, i u potpunosti zanemaruje crtanje. Tragičan događaj iz temelja im mijenja živote i kida posebne strune njihove bliskosti. No Jude upoznaje dva tajanstvena muškarca koji će joj pomoći da izgradi nove temelje njihove razorene obitelji.

3U tišini

Roman U tišini iz pera nagrađivanog britanskog pisca i novinara Jema Lestera, snažna je, crnohumorna i duboko emotivna priča o disfunkcionalnim obiteljima, autizmu te pokušajima da obitelj preživi najteža iskušenja. Ben Jewell došao je do prijelomne točke u svom životu. Njegov desetogodišnji sin Jonah ima teži oblik autizma, a on i njegova žena Emma, po struci pravnica, na rubu su snaga. Ovaj roman vjerno prikazuje svakodnevne napore s kojima se suočavaju roditelji autistične djece.

4Put ljubavi

U knjizi Put ljubavi, napisanoj pod pseudonimom Richard Green, čitamo o ljubavnoj priči između okorjelog hedonista Jacoba, fotografa modnoga časopisa Vogue, i Sare, iznimne ljepotice osebujna značaja i radikalnih stavova. Autor vrlo vješto uvlači čitatelje u likove, i potiče ga da donosi svoje stavove i razmišlja o svom svjetonazoru. U potrazi za vlastitim identitetom i smislom života, roman budi vjeru u ljubav i u sebe – kao nova čovjeka.

5Pravila nasljeđivanja

Bidwell Smith u romanu Pravila nasljeđivanja donosi nam priču o djevojci Claire kojoj majka umire odmah nakon što Claire upiše fakultet, a otac kad Claire ima 25 godina. Autorica se odjednom suočava sa svijetom u kojem – čega je bolno svjesna – više nema nikog svoga, nikog tko bi je bezuvjetno volio. Ovaj nam roman pokazuje kako nas žalovanje može promijeniti na najdublje i najneočekivanije načine. To je studija o gubitku i boli koju je napisala osoba što je tonula u najmračnije dubine očaja i usamljenosti no koja je uspjela isplivati na drugu stranu ojačana i osnažena iskustvom patnje. Prosvjetljujuće i dirljivo štivo o suočavanju s gubitkom i žalovanjem.

6Naše duše u noći

Roman Naše duše u noći američkog pisca Kenta Harufa donosi nam neobičnu priču smještenu u mali gradić Holt u Coloradu. Junaci su dvoje sedamdesetogodišnjaka, Addie Moore i Louis Waters. Oboje udovci, potaknuti čistom potrebom za ljudskom bliskošću, do tada tek poznanici i susjedi, na Addien prijedlog počinju svaku večer spavati zajedno – ležeći jedno pokraj drugoga i razgovarajući ili samo ugodno šuteći. Odlučni su da ono što im je ostalo od života prožive nesmetano i neskriveno. Zanimljivo je promatrati život, ljubav i prijateljstvo iz perspektive ljudi koje ne očekuje još mnogo toga u životu i koji su toga svjesni, ali koji ne dopuštaju da im i mrvica ostatka tog života promakne. Ukoliko želite spoznati što je zaista potrebno za sreću prepustite se ovoj toploj i lijepoj priči i dopustite joj da zagrije vaše srce.

7Dah koji život znači

Dah koji život znači izuzetno je potresna, emotivna, iskrena i nadahnjujuća knjiga u sebi nosi žurnost utrkivanja s vremenom, potrebe da se kaže mnogo toga važnog. Paul Kalanithi, neurokirurg s američkog Stanforda, sa smrću se suočio kao liječnik i kao pacijent – proučavao ju je, borio se s njom i prihvatio je. Želio je ljudima pomoći shvatiti smrt i suočiti se s vlastitom smrtnošću. Knjiga je na određen način nedovršena jer je ubrzano pogoršanje Paulova stanja zaustavilo njezino pisanje, ali to je temeljna sastavnica njezine istine, stvarnosti s kojom je Paul bio suočen.

8Dani zaborava

Dani zaborava priča je o Olgi, ženi na pragu 40-ih, majci dvoje djece, koju ostavi suprug zbog mlađe žene. Njezini neočekivani “dani zaborava” pretvaraju se u slobodni pad u najmračnije zakutke duše, a kad se nađe zatočena unutar četiri zida svojeg stana, Olga je prisiljena suočiti se s vlastitim demonima, izglednim gubitkom identiteta i mogućnošću da se život više nikad ne vrati u normalu.

9Čudesna narukvica Arthura Peppera

Dirljivi prvijenac britanske autorice Phaedre Patrick Čudesna narukvica Arthura Peppera svojom će toplinom i mudrošću oduševiti ljubitelje popularnog žanra priča u kojima se običan i dosadan život preobrazi u uzbudljivo putovanje i proces samootkrivanja. Nakon četrdeset godina braka udovac Arthur Pepper među stvarima pokojne supruge pronalazi zlatnu narukvicu s privjescima i zaintrigiran tim otkrićem kreće u razotkrivanje tajni koje kriju privjesci. Roman o braku, žalovanju i sjećanjima, ugodan je i okrepljujuć poput vruće šalice čaja u hladno zimsko popodne.