Knjige na dobrom glasu – Od knjige do filma

286

Još od najranijih dana filma imali smo mogućnosti vidjeti različite adaptacije književnih djela u filmove. Uvijek je bilo lakše prilagoditi već postojeću popularnu knjigu nego stvoriti nešto novo te riskirati uspjeh istoga. U nastavku vam donosimo naslove knjiga za koje će filmske adaptacije tek izaći tijekom 2019. i 2020. godine. Na vama je da procijenite što vam se više svidjelo, knjiga ili film.

1Smrt na Nilu

Svima poznat, omiljeni detektiv Hercule Poirot oživjet će još jednom i to u adaptaciji poznatog romana Agathe Christie, Smrt na Nilu. Mlada, bogata i lijepa Linnet Ridgeway ima gotovo sve. Ono što nema, uzme. Primjerice, zaručnika svoje najbolje prijateljice Jackie. Kad se Linnet i njezin novi dragi upute na medeni mjesec krstareći Nilom, ništa ne može sačuvati Jackie od njezinih demona. I nitko, čak ni čuveni detektiv Hercule Poirot, ne može spriječiti zločin iz strasti. Suočen s čvrstim alibijem osumnjičenice, može li dokazati tko je počinio zločin? Predviđen datum izlaska filmske adaptacije jest u listopadu 2020. godine.

2Češljugar

Sljedeći roman čiju ćemo adaptaciju imati priliku gledati na filmskom platnu dobitnik je Pulitzerove nagrade za književnost Češljugar Donne Tart. Roman govori o dječaku Theu Deckeru, koji preživi teroristički napad u njujorškom Muzeju za modernu umjetnost dok mu majka u istom napadu umire, a on uzima sliku iz muzeja koju je njegova majka voljela. Ta moćna i prelijepa slika s godinama koje slijede uvući će ga u kriminalno podzemlje, među dilere umjetninama i drogama, u epicentar sve opasnijeg kruga u kojem će njegov život i život njegovih najbližih visjeti o tankim nitima koje se svakog trena mogu prekinuti. . Predviđeni je datum izlaska filmske adaptacije 11. listopada 2019. godine.

3Kamo si otišla, Bernadette?

Roman Kamo si otišla, Bernadette? autorice Marie Semple roman je koji tjera na čitanje, zabavna i neodoljiva priča o ženi koja živi sa svojom obitelji u Seattleu, kćeri koja pohađa privatnu školu u blizini i suprugu koji radi u Microsoftu. Kada Bernadette odjednom nestane, njezina kći mora krenuti na putovanje do kraja svijeta, kako bi je pronašla. Ovo je roman o geniju koji ne zna pronaći svoje mjesto, priča o položaju majke i kćeri u ovome svijetu. Predviđeni je datum izlaska filmske adaptacije 9. kolovoza 2019. godine.

4Žena na prozoru

Glavna junakinja, romana Žena na prozoru autora A. J. Finna, Anna Fox prije deset mjeseci napustila je sigurnost svoga doma u New Yorku. Užasnuta mogućnošću da izađe van, dane provodi u ispijanju vina, gledanju filmskih klasika, prisjećanju na sretnija vremena i špijuniranju susjeda. Promatranje situacija u susjedstvu njezin je život, prizore snima kamerom i pokušava srediti, odnosno zaboraviti svoj život. Ubrzo se u kuću preko puta nje useljava obitelj Russell, majka, otac i sin tinejdžer. Jedne noći čuje vriskove iz kuće susjeda i na prozoru njihova dnevnog boravka ugleda siluetu žene koju netko probada oštrim predmetom. Je li to nova susjeda s kojom se družila u svome dnevnom boravku, kako joj pomoći ako ne smije izaći van, treba li pozvati policiju budući da je nepouzdani svjedok? Što se dogodilo, je li to umislila, tko je u opasnosti, hoće li joj itko vjerovati i hoće li vjerovati sebi samoj? Predviđeni je datum izlaska filmske adaptacije 04. listopada 2019. godine.

5Brooklyn bez majke

Kriminalistički roman Brooklyn bez majke klasični je detektivski roman autora Jonathana Lethema. Središnji lik romana, detektiv Lionel Essrog boluje od Tourettova sindroma, oblika psihološke prisile koja ga tjera da stalno nešto govori, slobodne asocijacije i besmislice, broji i dodiruje sve oko sebe. Istinski potresen umorstvom svojega suradnika i zaštitnika, vlasnika detektivske agencije, on započinje istragu, koja za njega znači daleko više od običnog istraživanja samog zločina, on ujedno ponire u vlastiti um, razotkriva Brooklyn, u kojemu se uglavnom kreće, prljave poslove svojega šefa, prijatelje i neprijatelje. Predviđeni je datum izlaska filmske adaptacije 1. studenoga 2019. godine.

Sve naslove predstavljene u ovome članku možete pronaći na policama Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Stoga posudite ih i prosudite sami, je li bolja knjiga ili film.