Knjige na dobrom glasu – Stripovi

Dobra zabava, knjiga za poticanje čitanja ili nešto treće

509

Kad govorimo o stripu kao preporučenoj literaturi u knjižnici, prije svega mislimo na strip kao dobar vid zabave.

Strip od engl. Comic strip – komična vrpca, jest slijed slika koje prikazuju neku priču, a crtež je popraćen tekstom u oblačiću iznad. Dugo se vremena mislilo da strip pripada kategoriji manje vrijednoga štiva, no u novije vrijeme strip zbog svojih karakteristika i vizualne povezanosti teksta i slike koristimo i kao izvrsno sredstvo i pomoć svima kojima ova vještina ide teže. Na Odjelu za rad s djecom i mladima strip je omiljena literatura kojom djeca razbijaju dosadu, uživaju u lijepim crtežima koji onda potiču osobnu kreativnost, a u novije je vrijeme strip izvrsno sredstvo za poticanje čitanja kod djece i tinejdžera. Strip se razvio iz grafičke umjetnosti i karikature, a danas njegovi autori koriste i crtačke i slikarske tehnike.

Teme su također različite: humor, satira, kriminalističke i povijesne priče. Na Odjelu za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek mogu se pronaći reprezentativni predstavnici najznačajnijih škola stripa, američki, europski, japanski i naravno najbolji predstavnici hrvatskoga stripa.

Upravo je ovaj prikaz knjiga na dobrome glasu u osnovi preporuka za čitanje naših izvrsnih strip majstora Hrvatske škole stripa.

1Izviđačke pustolovine

Izviđačke pustolovine strip je album u kojemu su predstavljene tri priče iz izviđačkoga života kojima je crtač Julio Radilović Jules, a tekstove su napisali Zvonimir Furtinger, Norbert Neugebauer i Rudi Aljinović. Strip album promiče ideju i način života izviđača, ideju života u prirodi, druženja i igre. Sve priče protkane su finim humorom koji i današnja djeca razumiju. Osim za dobru zabavu, ovaj album gotovo je idealan za preporučiti onima koji tek usavršavaju tehnike čitanja jer je grafika jednostavna, a tekst se skladno nadopunjuje uz slike. Za prave ljubitelje stripa album donosi zaista vrijedan prikaz jednoga vremena na vedar način, dok se uz prekrasne u jednostavnosti Julesove crteže vraćamo na početke hrvatskoga stripa i saznajemo zašto je i Hrvatska škola stripa pronašla svoje mjesto u njegovoj povijesti.

2Durica

Curica Durica i njezini prijatelji, Bibi, Dodo i Lela te njihove slatke, duhovite, otkvačene, razigrane, ali i mudre vragolije naučit će vas ponešto o prijateljstvu, ljubavi i drugome. Ona je sedmogodišnja djevojčica, smeđe raščupane kose u ružičasto-bijeloj suknjici i prevelikim maminim štiklama koja se vrlo često duri… stoga je i dobila ime Durica. Bibi i Dodo najbolji su joj prijatelji, a Lela zna plivati, skakati u more i klizati pa je Durica ljubomorna na nju. Posebno zato što se Lala sviđa Bibiju. Ivica Bednjanec Duricu objavljuje u časopisu “Smib” od 1986. godine i do sada u preko 150 nastavaka ova durilica uveseljava velike i male. On je i autor crteža, a mudrim tekstovima dječji svijet umjetnički gradi po svome srcu i taj je svijet ljepši i bolji od mnogih. Ovo nije strip za jedan dan, ovo je knjiga za cijelu godinu, za svako dijete i za sva vremena.

3Borovnica

Borovnica je serijal stripova o još jednoj djevojčici junakinji (ili antijunakinji), ovisno o tome čita li strip dijete ili odrasla osoba. Ona je drugačija, posebna, ona je glavna… djevojčica s neobičnom frizurom u neobičnim životnim situacijama. Smiješna je, razigrana i nestašna, a tek po potrebi može biti i jako dobra. Pratimo cijeli niz pustolovina Kestena, Mandarine, Banane, Pipuna, Oraščića, dakle Borovničinih prijatelja, a osim njih u nadmudrivanju sudjeluju i roditelji, nastavnici ili slučajni prolaznici i jedan pauk Pero. Borovnica je dijete koju ne bi poželio baš svaki roditelj, no autoru stripa Darku Macanu velika je ljubav i nadahnuće. Ovaj je serijal prava zabava, satira na svakodnevicu, a glavna je junakinja sve ono što bismo i sami željeli biti, ali se ne usudimo.

4Tajna povijest

3000 godina prije naše ere, četvero je braće i sestara od umirućega šamana dobilo po jednu pločicu od slonovače. Ubrzo shvaćaju da im pločice omogućavaju da utječu na vrijeme i elemente, ali kada su primili pločice morali su obećati da ih neće koristiti u isto vrijeme.1600 godina prije Krista u drevnome Egiptu započinje ova povijesna pustolovina. Jedan brat pruža potporu Mojsiju, a drugi faraonu…Nakon toga slijede posljedice jer će se brojne nedaće sručiti na zemlju.Sadržaj serijala Tajna povijest moć je četvorice čarobnjaka koji s pomoću svojih karti mogu sagledati budućnost i utjecati na nju. Mogućnost utjecaja na buduće događaje ovisi o trenutnoj moći jednoga od čarobnjaka, a sve će završiti novim pogledom na još neistražene dijelove povijesti. Spomenut ćemo samo neka povijesna razdoblja koje serijal obuhvaća: raspad Egipta, vrijeme vitezova i misterij Svetoga Grala, veliki požar u Londonu, doba Napoleona te uspon nacizma. Strip Tajna povijest je izašao iz pera Jean-Pierrea Pecau a i našega proslavljenog crtača Igora Kordeja koji je majstorskim crtežom uprizorio priču. Strip je namijenjen nešto starijim čitačima, upravo zbog poznavanja povijesti.