Knjige na dobrom glasu

(Auto)biografije glazbenih velikana

143

S rubrikom “Knjige na dobrom glasu” i u ovom tekstu nastavljamo u glazbenome tonu. Prošli je članak bio posvećen glazbi, točnije punku i izdanjima koje imamo na našem ogranku Industrijska četvrt, dok ovaj posvećujemo (auto)biografijama glazbenih velikana. Nakon preslušavanja glazbenih izvedbi umjetnika koji nas inspiriraju i u kojima vidimo svojevrsne idole, ponekad poželimo saznati nešto više o samim izvođačima. Ako ste se prepoznali u prethodnome navodu, onda je vrijeme da krenete putem Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku te zamolite nekoga od djelatnika da vam pokaže gdje se nalazi “polica” s biografijama i autobiografijama poznatih glazbenika. U nastavku ćemo predstaviti samo dio spomenute građe iz naše bogate kolekcije, u kojoj će svatko pronaći nešto za sebe.

1Starman: David Bowie – biografija

“Starman: David Bowie – biografija” knjiga je koja je obvezno štivo za sve ljubitelje lika i djela jednoga od najosebujnijih glazbenika svih vremena. Autor biografije, Paul Trinka, trudio se obuhvatiti Bowijev život od najranijih godina pa do dekadentnoga glamura Ziggyja Stardusta i kontroverznoga razdoblja u Berlinu. U biografiji se posvetila posebna pažnja na njegove odnose s drugim glazbenicima iz čega se dobiva dublji uvid u glazbenu scenu i odnose koji su tada vladali. “Starman”slavi Bowiejevu genijalnost i služi kao podsjetnik na to kako se stvara fantastična glazba. Napisan nakon stotina razgovora s Bowiejevim prijateljima, suparnicima, bivšim ljubavima i glazbenim kolegama, i uz prilog mnogih rijetko viđenih fotografija, “Starman” je biografija koja otkriva mnoge detalje te ulazi u srž filozofije prema kojoj je Bowie stvarao svoju glazbu i sebe sama.

2Madonna – Poput ikone: potpuni životopis

Madonna Ciccone najbogatija je pop-izvođačica svih vremena te jedna od najvećih pop-ikona i vjerojatno jedna od najslavnijih žena na svijetu. Kako biste saznali više o Madonni, svakako pročitajte “Madonna-Poput ikone: potpuni životopis”. U knjizi pratimo Madonnin put od njezina teškog djetinjstva, preko burnoga njujorškog razdoblja u njezinim dvadesetim, skandala koji su vrhunac dosegli objavljivanjem autorske knjige “Seks”, sve do njezine faze “britanske lady” i usvajanja djeteta u Malawima. Potpuna Madonnina biografija daje fascinantan uvid u njezin život, njezine intimne veze te otkriva što je Madonnu motiviralo kao ženu i kao umjetnicu.

3Čovjek zvan Cash – Život, ljubav i vjera jedne američke legende

“Čovjek zvan Cash – Život, ljubav i vjera jedne američke legende” knjiga je o legendi čija glazba nadilazi sve stilske i vremenske kategorije, trendove i generacije. Čovjek u crnom bio je jedinstven: osim vanserijskom glazbom i dubokim, upečatljivim glasom, privlačio je pozornost i burnim životom, koji je prikazan u odličnom filmu “Hod po rubu”. Ova autorizirana, bogato ilustrirana i dokumentirana, biografija ide dalje od filma: prati ga od rođenja, sazrijevanja kao čovjeka i umjetnika, do zaslužene slave; njegovu vjeru i životne ljubavi, detaljno opisujući sva iskušenja i stranputice kroz koje je prošao.

4Leonard Cohen “Hallelujah”

Leonard Cohen “Hallelujah” savršena je knjiga za sve štovatelje lika i djela ovoga velikog kanadskog umjetnika. Autor Tim Footman ispričao je život legendarnoga glazbenika – od rođenja do trijumfalne turneje iz 2009. godine. Biografija je obogaćena Cohenovim fotografijama, ali i mnogim zanimljivim činjenicama iz glazbenikova života. Saznajte o čemu je razmišljao tijekom petogodišnjega boravka u budističkom samostanu i još mnogo zanimljivih informacija iz Cohenova života.

5Patti Smith – Tek Djeca

Kako najaviti Patti Smith? Najbolje rješenje za “intimno” upoznavanje imate kroz “sirovu” i nadasve fantastičnu autobiografiju Patti Smith – Tek Djeca. Osim najboljem prijatelju, Patti Smith ovom knjigom piše ljubavno pismo i svojim uzorima Rimbaudu, Genetu, Blakeu, Baudelaireu, ali i New Yorku 1970-ih, gradu čiji su kvartovi, ulice i klubovi – poglavito CBGB i Max´s – zauvijek zadužili rock povijest. Kada se odlučite na čitanje, pred vama će se naći jedna od najdojmljivijih i najboljih rock autobiografija, knjiga na kojoj je autorica radila nekoliko godina, i koja je 2010. godine više nego zasluženo osvojila prestižnu američku Nacionalnu književnu nagradu u kategoriji publicistike. Prvorazredna boemska rapsodija!

6Keith Richards – Lice rock`n`rolla

Prema općem mišljenju, biografija Keith Richards – Lice rock`n`rolla, ultimativno je štivo o jednoj o najvećih rock legendi. Autor Victor Bockris nakon višegodišnjega prikupljanja informacija iz stotina knjiga, časopisa i razgovora s Richardsovim kolegama muzičarima, ljubavnicama, dilerima, ovisnicima, menadžerima i brojnim drugima, razotkriva mitske priče o Richardsovim problemima s drogom, alkoholom, policijom, ženama, novcima, Mickom Jaggerom… ali, naravno, i pozadinu nastajanja njihovih najvećih hitova te kako su Rolling Stonesi od maloga klupskog benda postali najveća svjetska rock´n´roll atrakcija. Za kraj, možemo samo reći, Keith Richards jest Rock and Roll!