Povodom 100. obljetnice djelovanja izviđača u Osijeku, u petak, 10. svibnja 2019. godine s početkom u 13.00 sati bit će upriličeno otvorenje izviđačke izložbe pod nazivom ±100 godina djelovanja izviđača (skauta) u Osijeku”. Izložba će biti otvorena u svečanoj auli Knjižnice, a sadrži knjige, značke, plakate, povijesne bilješke, ljetopise, uniforme, zastave, fotografije.

Na plakatima koji će biti izloženi predstavljeno je višegodišnje djelovanje skautske i izviđačke organizacije u gradu Osijeku, a premijerno su predstavljene nove povijesne crtice o osnivanju prvih skautskih družina.

Izložba pruža uvid u izviđačku memorabiliju (značke, oznake, ljetopise, fotografije, knjige, plakate, uniforme,…) s ciljem da posjetitelji preko tih predmeta budu bolje upoznati sa skautskom (izviđačkom) stranom života ili se prisjete svojih izviđačkih dana jer je tijekom više od sto godina djelovanja organizacije u Osijeku prošlo i nekoliko tisuća članova.

Izložba je dijelom manifestacije pod nazivom “Tjedan osječkih izviđača” koje organiziraju Izviđački klub “Javor” i Udruga izviđača “Slavonski hrast” iz Osijeka te uvod u “Zborovanje Saveza izviđača Hrvatske” gdje očekujemo oko 1000 izviđača u gradu Osijeku na prostoru Krunske utvrde i cijelog grada.

Dodatne informacije o izložbi mogu se dobiti na broj telefona:

  • Igor Miklavčić Lija, izviđački vođa 091/7521414