Odjel za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek u utorak, 02. travnja 2019. godine obilježava Andersenov rođendan i Međunarodni dan dječje knjige otvaranjem Izložbe ilustracija autora Zdenka Bašića pod nazivom “Zlatarovo zlato”. Istom prigodom bit će proglašeni Najčitatelji za 2018. godinu Odjela za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Otvorenje izložbe bit će upriličeno u 12.00 sati u svečanoj auli Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, nakon čega će uslijediti proglašenje Najčitatelja u prostoru American Cornera GISKO-a, uz susret za djecu i mlade sa Zdenkom Bašićem, priznatim i nagrađivanim hrvatskim ilustratorom.

Akcijom proglašenja najčitatelja Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek želi promicati čitanje među djecom i mladima, knjigu kao izvor znanja te poticati i njegovati pozitivne vrijednosti i usvajanje novih znanja. Jedan od ciljeva te akcije razvijanje je navike korištenja knjižnice i njenih sadržaja tijekom cijeloga života, potičući  pri tome kod djece naviku i užitak u čitanju, kao i osiguravanje osnovnih uvjeta za cjeloživotno učenje. Obilježavanje ovogodišnjeg rođendana najvećega svjetskog bajkopisca H. C. Andersena prilika je za predstavljanje očaravajućih ilustracija omiljenoga i višestruko nagrađivanog umjetnika Zdenka Bašića u raskošnom izdanju slikovnice “Zlatarovo zlato”. Autorica teksta i urednica Tanja Konforta pripremila je povodom 180 godina od rođenja Augusta Šenoe njegov romaneskni prvijenac, ujedno i prvi hrvatski povijesni roman, ali i moderni roman uopće predstavljen u obliku slikovnice za djecu.


Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona: