Predavanje “Šezdesete u suvremenom hrvatskom romanu”

Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u

229

Osmo predavanje programa “Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u” održat će u ponedjeljak 14. siječnja 2019. godine s početkom u 19.00 sati u prostoru American cornera Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Predavanje Šezdesete u suvremenom hrvatskom romanu” održat će dr.sc. Tatjana Ileš.

Opis predavanja:

“Šezdesete u suvremenom hrvatskom romanu” naslov je predavanja u kojemu se ukazuje na širok raspon trenutne društvene osjećajnosti spram toga razdoblja: od kolektivnih i osobnih sjećanja i nostalgije, preko negiranja i svojevrsne osude iste te nostalgije, pa sve do potpuno nove inspiracije, koja prevrednovanjem i modernim stiliziranjem, primjerice odjevnih predmeta, na ulice mega-gradova 21. stoljeća vraća  i modu šezdesetih godina. Govoriti o šezdesetima potrebno je ponajprije stoga što tradicionalna historiografska podjela povijesti na epohe u povijesti kulture više nije moguća ili ju se sve češće dovodi u pitanje, napose kada je riječ o tzv. kratkom dvadesetom stoljeću.  Pokušaj praćenja kulturnih i društvenih fenomena koji značajno obilježavaju neku od dekada prošloga stoljeća čini se razložnijim. Oprimjerit ćemo to i na četiri suvremene hrvatske proze u kojima J. Cvenić, G. Tribuson, I. Lukšić te P. Pavličić pišu upravo o tome razdoblju.

O predavaču:

Doc. dr. sc. Tatjana Ileš rođena je 1978. godine u Virovitici. Osnovnu školu i Opću gimnaziju završila je u Orahovici, a na Pedagoškom je fakultetu (danas Filozofskom) u Osijeku diplomirala 2002. smjer “Hrvatski jezik i književnost”.
Doktorirala je u ožujku 2014. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku temom “Šezdesete u hrvatskoj književnosti i kulturi”.
Od studenoga 2014. godine radi na Odjelu za kulturologiju (danas na Akademiji za umjetnost i kulturu).
Redovito sudjeluje na tuzemnim i inozemnim znanstvenim i stručnim skupovima.
Članica je Matice hrvatske Ogranka Osijek.
Zamjenica je glavnog urednika časopisa za književnost i kulturu “Književna revija”, te povremena urednica Matičinih izdanja.
Predsjednica je i project managerica udruge Oksimoron iz Osijeka.

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona: