Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek u petak, 03. studenog 2017. godine s početkom u 18.00 sati organizira predstavljanje fotomonografije “Skice Slavonije” Damira Rajlea. Predstavljanje će se održati u prostoru Studijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Knjigu će predstaviti Grgur Marko Ivanković, viši kustos “Muzeja Slavonije”.

Fotomonografija “Skice Slavonije” ima 86 autorskih fotografija koje su uspješno izlagane širom svijeta, a tematski su objedinjene u ovome izdanju. Na svojevrstan način to je i retrospektiva autorova fotografskog djelovanja unazad dvadeset godina i sudjelovanja u mnogobrojnim projektima. No monografija je i odraz fotografskoga promišljanja koje je prikazano i u pratećem tekstu, a prikazuje motive Slavonije i Baranje u zatečenome stanju. Kako je izdavač fotomonografije njemačka izdavačka kuća Danube Books Verlage, autor se osvrnuo i na značajno kulturno naslijeđe njemačke manjine na ovim prostorima. Djelomično je to i posljedica višegodišnje suradnje sa Središnjim muzejom podunavskih Švaba u Ulmu.

Damir Rajle rođen je u Osijeku, gdje je završio srednju Građevinsku školu, smjer geodezija.  Već se tada, u sklopu predmeta Fotogrametrija, počeo zanimati za fotografiju. Godine 2000. počinje honorarno raditi s osječkim dnevnim listom Glas Slavonije i od tada je surađivao s dopisništvima gotovo svih hrvatskih i nekih stranih dnevnih listova, tjednika i magazina. Kao član Fotokluba Osijek, a s obzirom na profesiju i izlagačko iskustvo od 2000. do 2017., zajedno s fotografom Hrvojem Glavašem održao je dvadesetak radionica i tečajeva osnova digitalne fotografije, za što je dobio posebna priznanja Grada Osijeka i Županije za postignuća na području fotografije i rad s mladima. Nositelj je međunarodnoga počasnog zvanja Exellence Federation Internationale de l’Art Photographique (EFIAP) te nacionalnoga zvanja majstora fotografije Hrvatskoga fotosaveza.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na broju telefona: