Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, u utorak, 18. prosinca 2018. godine s početkom u 18.00 sati organizira predstavljanje knjige pod nazivom “Stradanje Mađara i Nijemaca u Hrvatskoj i Bačkoj 1944./45. i u poraću = A magyarok és németek vesztesége Horvátországban és Bácskában 1944/45-ben és a háború után”. Autori su akademik Andrija Bognar,  dr. sc. László M. Horváth i dr. sc.Vladimir Geiger. Nakladnici su: Društvo mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj, Nova stvarnost iz Zagreba i Croatica Kiadó iz Budimpešte. Predstavljanje će se održati u prostoru American Cornera Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Ova knjiga prvi je poimenični prikaz žrtava Mađara s područja današnje Republike Hrvatske, najviše u Baranji i Slavoniji, tijekom i nakon završetka Drugoga svjetskog rata. Dan je i opširan povijesni prikaz, podaci o popisu stanovništva, kao i migracije Mađara prije, tijekom i nakon Drugoga svjetskog rata. Obrađena je i partizanska odmazda nad Mađarima u Bačkoj, te prikazan demografski izračun broja žrtava. Knjiga dokazuje smišljen i organiziran višegodišnji zločin nad mađarskim civilnim stanovništvom.

U posebnom dijelu knjige dr. sc. Vladimir Geiger piše o sudbini njemačke manjine (Volksdeutschera) u Hrvatskoj i Jugoslaviji potkraj Drugoga svjetskog rata i u neposrednom poraću. Također daje prikaz o uklanjanju vojnih grobalja i grobova “okupatora” i “narodnih neprijatelja” u Vojvodini nakon Drugoga svjetskog rata. Knjiga sadrži i brojne dokumente iz tog razdoblja, kao i šezdesetak fotografija. Na predstavljanju će govoriti autori i Zvonimir Maštrović, nakladnik knjige.

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona:

Posudbeni odjel za odrasle GISKO