Predstavljanje knjige Davora Runtića “Tako smo branili Hrvatsku”

113

U organizaciji Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, u utorak, 19. ožujka 2019. godine s početkom u 18.00 sati održat će se predstavljanje knjige Davora Runtića pod nazivom “Tako smo branili Hrvatsku”. Knjigu će, uz autora, predstaviti književnik Stjepan Tomaš, general HV u miru Vinko Vrbanac te ratna izvjestiteljica Hrvatskoga radija Marija Petrinović. Predstavljanje će biti upriličeno u prostoru Studijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Knjiga “Tako smo branili Hrvatsku” u svome prvom dijelu govori o vremenu kada razoružana Hrvatska traži načine da u okviru postojećeg stanja u SFRJ sačuva rezultate prvih višestranačkih izbora. U drugome dijelu knjige ispričane su sudbine trideset dvojice ljudi koji su bez svake sumnje zaslužili da budu zapamćeni u svojoj najnovijoj povijesti i da im se oda zaslužena čast i pažnja. Svi oni koji znaju kolika je moć knjige, znaju da se dogodilo samo ono što je zapisano. Na samome kraju pregled je najvažnijh događaja na Banovinsko-sisačkom, Ličkom i Karlovačko-dugoreškom bojištu. Svaki dio ove knjige napisan je na osnovi iskaza i dokumenata iz toga vremena.

Davor Runtić, rođen 1941. godine, najplodniji je pisac knjiga o Domovinskom ratu u Hrvatskoj. Pisanje temelji na osobnom iskustvu i istraživanju koje traje od 1991. godine, kada je djelovao kao ratni izvjestitelj i glasnogovornik Mila Dedakoviće – Jastreba i Vinka Vrbanca.

Dodatne informacije mogu se dobiti na brojeve telefona: