Predstavljanje knjige Milene Zlateska “Oda ljubavi” i “Lijepa riječ i željezna vrata otvara” Elizabete Petrovska

141

U organizaciji Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, u subotu, 26. svibnja 2018. godine s početkom u 10.00 sati održat će se predstavljanje knjige Milene Zlateska pod nazivom “Oda ljubavi” i knjige kratkih folklornih žanrova iz makedonskoga narodnog stvaralaštva “Lijepa riječ i željezna vrata otvara” Elizabete Petrovska. Predstavljanje će u prostoru American Cornera Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek voditi Julijana Mladenovska Tešija.

Druga knjiga “Oda ljubavi” Milene Zlateska, predstavlja svojevrsno produljenje i dorečenosti njezinoj prvoj objavi “Ognjište” iz 2014. god. Lirski govor u “ja” formi izravno je obraćanje voljenome mužu. Na ovome svijetu i u ovome životu postoje samo ona i on. Prostor i vrijeme pozlaćeni su okviri u koji se ugrađuju misli i poruke o jedinstvenoj ljubavi. Ona je jedna i jedinstvena kao i život. S njom se ispunjava i osmišljava sve, ona ispisuje i stvara povijest. Dom i obitelj, rekli bismo, opsesivna su tema autorice i u uvodnoj pjesmi “Oda ljubavi”.

 

Knjiga “Lijepa riječ i željezna vrata otvara” zbirka je kratkih folklornih žanrova iz makedonskoga narodnog stvaralaštva. Za usmenu predaju narodne mudrosti i iskustva kroz stoljeća, čovjek je tijekom svoga postojanja stvorio kratke folklorne žanrove od kojih su najčešće zastupljeni i najviše se upotrebljavaju narodne umotvorine. One su i danas dio svakodnevnoga govora ljudi i predstavljaju riznicu njihova duhovnog bogatstva. Priređivanjem ove knjige, autorica je htjela Makedoncima u Hrvatskoj približiti svu ljepotu makedonskoga narodnog stvaralaštva, kao temelja današnje suvremene književnosti. Knjiga sadrži izbor najpoznatijih i najupotrebljivanijih makedonskih kratkih folklornih žanrova. Tako su, na jednome mjestu, u nekoliko poglavlja, sabrane drevne tvorevine usmene narodne filozofije, kao što su: poslovice, pogovorke i mudrosti, zagonetke, pitalice i dosjetke, brzalice i brojalice, blagoslovi i zdravice, kletve i zakletve, snovi, vjerovanja i bajanja, narodne pripovijetke i anegdote.

Dodatne informacije mogu se dobiti na brojeve telefona: