Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i Udruga Star Wars Hrvatska organiziraju treći po redu “Star Wars tjedan” koji će se održati od 01. do 06. listopada 2018. godine u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, a namijenjen je svim zainteresiranim korisnicima Knjižnice, kako djeci i mladima, tako i odraslim korisnicima. Svi oni koji nisu uspjeli zauzeti svoje mjesto na prošlogodišnjim radionicama, ove će godine to moći slanjem e-pošte na adresu swosijek@gmail.com na koju se možete javiti i s bilo kakvim dodatnim upitima, a sve informacije te popis radionica i predavanja bit će vidljive i na stranici GISKO-a te stranici Moscroatia.

Tijekom projekta održat će se različite kreativne, likovne i čitateljske radionice  te brojna društvena događanja. Predviđeno vrijeme trajanja projekta jest tjedan dana.

Ciljevi projekta:

 • ukazati na važnost rada s djecom i mladima te važnost dječjih odjela
  • poboljšati uslugu rada s djecom i mladima u knjižnicama
  • potaknuti čitateljske navike djece i mladih
  • pridonijeti  razvoju  knjižnica  kao  kulturno-informacijskih  središta,
  mjesta  kulturnih  susreta, zabave i društvenih događanja
  • pridonijeti prepoznatljivosti u lokalnoj zajednici

Ono što posjetitelji ove godine mogu očekivati jesu brojne radionice i predavanja za sve ljubitelje franšize i one koji će to tek postati. Svečano će se otvorenje održati u ponedjeljak, 01. listopada 2018. godine s početkom u 18.00 sati u izložbenoj auli Gradske  isveučilišne knjižnice Osijek.

Ciljevi ovoga projekta jesu potaknuti čitateljske i likovno-kreativne navike djece i mladih, pridonijeti razvoju knjižnica kao kulturno-informacijskih središta, mjesto kulturnih susreta, zabave i društvenih događanja i potaknuti mlade dizajnere i likovnjake na društvenu angažiranost, suradnju i rad na projektima. Izuzev ovoga, cilj je i mladima, kao i starijima pružiti tjedan u kojemu se mogu zabaviti i kroz interesantna predavanja naučiti nešto novo o svojoj omiljenoj franšizi.

Ova se manifestacija prvi put održala 2016. godine, a nastala je suradnjom Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, Udruge Star Wars Hrvatska te Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, čiji su profesori i učenici pripremili likovne radove i uredili izložbeni prostor Knjižnice, a isto tako i voditelji likovnih radionica sa Star Wars tematikom. Inicijatori Star Wars tjedna jrsu Tihomir Taborski i Sandro Ambrinac, a ovogodišnje su koordinatorice Marija Cindrić i Sara Muharemi.

Prošlogodišnja se manifestacija pokazala vrlo uspješnom, a ove godine, osim na samoj franšizi kao i do sada, naglasak će biti i na samome radu članova Udruge s ovoga područja Hrvatske. Zbog ovoga fokusa stavljenoga na naše aktivnosti kroz prošle tri godine, na samome će otvorenju biti izloženi radovi, kao i vremenska crta fotografija na kojima će posjetitelji možda pronaći sebe.

Svaki put stječe se iskustvo novim izazovima, prelaze prepreke i uči iz njih te kako pružiti najbolji Star Wars tjedan do sada uz nove elemente poput Pub Kviza, Kazališta sjena i još mnogo novina koji će se moći vidjeti u rasporedu. Stoga se pozivaju svi da u što većem broju dođu i, naravno, nikako ne zaborave obući svoju najdražu Star Wars majicu ili ponijeti bilo kakav drugi rekvizit.

Do viđenja u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek!

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona: