Austrijski kulturni forum Zagreb u suradnji s Odsjekom za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta Osijek i Austrijskom čitaonicom Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, u razdoblju od srijede, 9. do utorka, 15. studenoga 2022. godine organizira dvanaeste za redom Dane austrijske kulture u Osijeku.

Program je ostvaren uz podršku partnera: Kinematografi Osijek – kino Urania, Gradske galerije Osijek – Galerija Waldinger, Akademija za umjetnost i kulturu Osijek i Srednja škola Isidora Kršnjavog u Našicama.

12. Dane austrijske kulture otvorit će veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj, Nj. E. dr. Markus Wuketich izložbom fotografija Samire Saidi u srijedu, 9. studenoga u 19.00 sati u Gradskim galerijama Osijek – Galeriji Waldinger. Otvorenju će prisustvovati i umjetnica.

Okosnica ovogodišnjeg programa jesu promišljanja o ekologiji i održivom razvoju iz umjetničke, povijesne i filozofske perspektive. Osim toga bit će govora i o tome što čovjek u svakodnevnom životu kao pojedinac može učiniti za zaštitu klime. U izložbenom dijelu posjetitelje očekuje izbor fotografija Samire Saidi o aktualnim društvenim pitanjima, ali i putovanje u prošlost kroz dvije izložbe o Roda Rodi. U području književnosti publika će saznati nešto više o novom romanu Biance Kos koji daje jedan drugačiji pogled na grad Rijeku te o prevoditeljskom radu Stjepanke Pranjković. I za kraj pozivamo posjetitelje da pogledaju dva novija austrijska filma u kinu Urania uz slobodan ulaz.

Dani kulture u Osijeku primjer su kako se s pomoću stalne znatiželje može graditi razumijevanje i znanje jednih o drugima, ali istodobno i načeti velika pitanja našeg vremena u kulturnom dijalogu. Riječ je o vidu suradnje koju obilježavaju osobni susreti u sklopu kulturnih događanja.

12. DANI AUSTRIJSKE KULTURE U OSIJEKU (9. – 15. studenoga 2022.)

 • 09. studenoga – 27. studenoga, Galerija Waldinger, Fakultetska 7

VIZUALNA UMJETNOST

“Samira Saidi” – fotografska izložba o društveno relevantnim temama otvara ovogodišnje Dane austrijske kulture u Osijeku.

Otvorenje: 9. studenoga u 19.00 sati

Afroeuropska fotografkinja, performerica i spisateljica Samira Saidi završila je preddiplomski studij na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Haagu, a diplomski studij na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Beču. Njezini su radovi 2021. predstavljeni u okviru izložbe “Kako se odučiti od rasizma” u Svjetskom muzeju u Beču. U svom umjetničkom djelovanju postavlja društveno relevantna pitanja, preispitujući, primjerice, naš odnos prema okolišu i potrošačke navike te dokumentirajući prosvjedničke pokrete. Na izložbi se prikazuje izbor slika iz njezinih foto-serija “Waste Land”, “We Belong With The Ocean”, “Ecosystems of Healing”, “Godmothers of Tomorrow” te “Black Lives Matter-Protest”.

https://samirasaidi.com/

 • 10. studenoga – 30. studenoga, Srednja škola Isidora Kršnjavog, Augusta Cesarca 20, Našice

VIZUALNA UMJETNOST

“Roda Roda” – zanimljiva i poučna izložba o austrijskom piscu, satiričaru i publicistu Roda Rodi.

Otvorenje: 10. studenoga u 10.00 sati

Humorist Roda Roda proveo je djetinjstvo i mladost u Slavoniji, kojoj je posvetio i brojne pripovijetke i anegdote. Sándor Friedrich Rosenfeld ili Alexander Friedrich Ladislaus Roda Roda, kako se kasnije naziva, rođen je 13. travnja 1872. u Drnovicama, Moravskoj (tada Austro-Ugarska, danas Češka). Povodom jubilarnog 150. rođendana autora Austrijski kulturni forum u Zagrebu, Austrijska čitaonica Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku i Filozofski fakultet u Osijeku 10. studenoga u 10 sati u Srednjoj školi Isidor Kršnjavi, samo 20 kilometara udaljenoj od pustare Zdenci na kojoj je Roda Roda odrastao, otvaraju ovu dvojezičnu izložbu o autorovoj radosti življenja i pisanja.

 • 10. studenoga – 15.00 sati – Gradska i sveučilišna knjižnica, Europska avenija 24

PREZENTACIJA

“Čovjek i priroda: od Tirola do Slavonije” – predstavljanje dvojezične izložbe studenata germanistike.

Interakcija čovjeka i prirode bila je u središtu izbornog predmeta Njemačka i austrijska povijest 1848. – 1945. godine. Studenti osječke Germanistike rasvijetlili su kako su stanovnici Tirola i Slavonije istraživali svoje okruženje u prošlosti, kako su pronalazili nove izvore prihoda i borili se protiv patogena. Izložba nas vraća u vrijeme kada je malarija bila sveprisutan problem, kada su tirolski pobunjenici avanturističkim teorijama stvarali raspoloženje protiv bavarske politike cijepljenja, a željeznica donijela globalizaciju i nagli uspon turizma. Međutim, s obzirom na sve veću klimatsku krizu, u prezentaciji se razmatra i trenutni razvoj situacije, kao i budućnost. Na kraju ostaje pitanje: Kako oblikovati svijet sutrašnjice?

 • 10. studenoga – 30. studenoga, Gradska i sveučilišna knjižnica, Europska avenija 24

VIZUALNA UMJETNOST

“Stripovi nadahnuti Roda Rodinim pripovijetkama” – studentski radovi pokazuju kako humor prevladava prostorne, vremenske i društvene prepreke.

Otvorenje: 10. studenoga u 17.00 sati

Povodom 150. godišnjice rođenja Roda Rode studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku pod vodstvom mentora doc. art. Dubravka Matakovića oživjeli su autorove anegdote u obliku stripova i još jednom dokazali da humor prevladava prostorne, vremenske i društvene prepreke te ukazuje na zajedničke životne paradokse kao i ljudske slabosti. Otvorenje izložbe odvit će se u četvrtak 10. studenoga u 17.00 sati u Austrijskoj knjižnici Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku.

 • 10. studenoga – 18.00 sati, Gradska i sveučilišna knjižnica, Europska avenija 24

KNJIŽEVNOST

“Razgovor s Biancom Kos” – Bianca Kos predstavlja duhovit portret grada Rijeke.

Bianca Kos rođena je 1959. u Grazu. Kao austrijska lektorica  boravila je u Ukrajini, a nedavno je tri godine provela i u Hrvatskoj. Ondje je nastala njezina nova knjiga “Wasserstaub“ (Vodena prašina). Knjiga istražuje lučki grad Rijeku mimo klasičnog turističkog vodiča i uz pomoć kavanske i medijske scene. U domaćim dnevnim i tjednim novinama, koje pripovjedačica konzumira u sjenovitim gostinjskim vrtovima i na terasama kafića s pogledom na more, pojavljuju se vijesti o buri i vremenskim prilikama općenito, o divljim svinjama na groblju, drogi u kutiji za pizzu, partizanskoj zvijezdi na krovu nebodera ili polemika o kupaćim gaćama između šefova vlada. Kosina zapažanja pozivaju čitatelja da i sam krene na jedno od ovih alternativnih tura razgledavanja.

Stephanie Jug vodit će razgovor s autoricom.

https://www.omvs.at/autor/bianca-kos/

 • 11. studenoga – 08.50-10.45 satiONLINE

RADIONICA

“Održiv život u svakodnevnici” – radionica Elene Beringer bavi se razmatranjem pojma zaštite klime.

Elena Beringer blogerica je, voditeljica, trenerica, voditeljica radionica te ima svoj podcast pod nazivom Vorstellungskraft (Moć predočavanja). Bezobzira u kojoj ulozi i putem kojeg medija – pod umjetničkim imenom Marolena zalaže se za zaštitu klime, održivo življenje i participaciju. Ova radionica bavi se sagledavanjem pojma zaštite klime. Što možemo učiniti da brinemo o svome okolišu? Kako možemo stvoriti budućnost vrijednu življenja?

https://us06web.zoom.us/j/86985094555

 • 11. studenoga – 11.00-12.30ONLINE

PREZENTACIJA

Florian Schlederer

Upečatljiv pledoaje za snažniju zaštitu klime.

Uskličnik na naslovnici znanstvenopopularne knjige “Ändert sich nichts, ändert sich alles” (“Ako se ništa ne promijeni, sve se mijenja”), koju je Zsolnay objavio 2021. g., posebno bode u oči. Katharina Rogenhofer, aktivistica akcije Fridays for Future i suautor Florian Schlederer, inicijatori referenduma za veću zaštitu klime u Austriji, opisuju zašto se sada moramo boriti za naš planet. Vara se onaj tko sada misli da se u ovom djelu ističe naša individualna odgovornost kao potrošača. Umjesto toga, radi se o pokazivanju povezanosti ekologije, gospodarstva i politike kao i načina izlaska iz trenutne klimatske krize. To je knjiga šansi, tako je vide Rogenhofer i Schlederer. Tijekom ovog online čitanja, Schlederer će nam dati uvid u ovu vrlo osobnu i privlačnu publicističku knjigu.

https://us06web.zoom.us/j/83152056935

 

 • 11. studenoga – 13.15 – 14.45 sati, GISKO – Austrijska čitaonica, Europska avenija 24

PREDAVANJE

Daniela Dämon: “Kratki uvod u etiku okoliša” – filozofska perspektiva klimatske krize.

Interakcija čovjeka i prirode može se promatrati i iz filozofske perspektive. Daniela Dämon, bivša austrijska lektorica na Sveučilištu u Osijeku i buduća klimatska edukatorica, vodi vas na putovanje kroz filozofiju. Može li Kantova filozofija pridonijeti u donošenju ekološki prihvatljivih odluka? U kakvom su odnosu religija i zaštita okoliša i ne bismo li umjesto o okolišu trebali govoriti o zajedničkom svijetu? Odgovore na ova pitanja saznat ćete tokom predavanja.

 • 11. studenoga – 18.30 sati, GISKO – Austrijska čitaonica, Europska avenija 24

KNJIŽEVNOST

Stjepanka Pranjković – prevoditeljica Stjepanka Pranjković govorit će o svom zadnjem prijevodu romana Hippocamus.

Stjepanka Pranjković rođena je u Banja Luci 1990. g. Studirala je germanistiku i kroatistiku te prevoditeljske studije u Osijeku i Nitri s fokusom na pragmatičke aspekte prevođenja. Od 2018. g. radi kao mentorica na Ljetnoj školi za književno prevođenje na Premudi koju organizira Sveučilište u Beču. Također je članica Društva hrvatskih književnih prevoditelja. Godine 2020. prevela je roman Angele Lehner “Oče naš”, a ove je godine prevela roman “Hipokampus” Gertraud Klemm.

U razgovoru koji će voditi  Ivana Đerd Dunđerović govorit će o svojim prevoditeljskim iskustvima, posebno o radu na romanu “Hipokampus”.

 • 14. studenoga – 18.00 sati, Kino Urania, Vjekoslava Hengla 1

FILM

“Grad prokletih” – austrijski povijesni triler Stefana Ruzowitzkyja zbiva se u Beču 1920.

Režija: Stefan Ruzowitzky

Glume: Murathan Muslu, Liv Lisa Fries, Max von der Groeben, Margarethe Tiesel, Stipe Erceg

Austrija/Luksemburg 2021. | 99 MIN

Beč 1920. Nakon godina ratnog zarobljeništva, nekadašnji inspektor Peter Perg vraća se kući iz 1. svjetskog rata. Monarhija se raspala. Nova austrijska republika živi od umjetničke slobode, ali već se mora boriti s usponom antidemokratskih pokreta i nezaposlenošću. Perg je stranac u vlastitom rodnom gradu. Odjednom se suočava s užasnom serijom zločina. Perg shvaća da je osobno povezan sa svim žrtvama i da mora pronaći ubojicu.

„Treći čovjek susreće se s filmom Sedam usred kaosa života u Beču nakon Drugog svjetskog rata u atmosferičnom trileru na temu serijskih ubojica kojim se Stephan Ruzowitzky 13-ak godina nakon osvajanja Oscara filmom Krivotvoritelji vraća u središte pozornosti filmskog svijeta u velikom stilu.“ (Screen Daily)

Film se prikazuje u partnerstvu s Pulskim filmskim festivalom.

 • 15. studenoga – 18.00, Kino Urania, Vjekoslava Hengla 1

FILM

“Mauthausen: dva života” – snažan i potresan film o ljudskom i nečovječnom ponašanju usred zločina.

Simon Wieland (režija), 80 min., AT, 2020.

Ovaj film, koji se ne oslanja ni na kakve efekte, dokumentira dojmove i sjećanja dvojice muškaraca koji su iz sasvim različitih perspektiva doživjeli strahotu koncentracijskog logora Mauthausen. Stanisław Leszczyński, rođen 1922. u poljskom gradu Łódźu, pripovijeda priču iz motrišta zatvorenika koji je više puta za dlaku izbjegao smrt, a Franz Hackl, rođen 1927. u austrijskom selu Mauthausen, prisjeća se svog vremena u logorskoj kovačnici. Sudbine dvaju svjedoka ne mogu biti oprečnije, no ipak dijele mnogo uznemirujućih zajedničkih crta.

Više informacija može se dobiti na broj telefona: