CRAFT u GISKO-u!

265

PPP – Pivo poslije posla“, popularnu uzrečicu skraćenu u tri slova koja mnogima život znači, posljednjih su godina brojni Osječani zamijenili novim još atraktivnijim nazivom “PKP ili Pivo kao posao“!

Bilo da je riječ o hobiju ili poslu s punim radnim vremenom, mali kućni pogoni za proizvodnju piva postali pravi su trend i prestiž u ponudi pića svakog domaćinstva koje drži do sebe i svojih gostiju. Kojoj god skupini ljubitelja piva pripadate, sigurno je da veća ponuda znači i bolji užitak za sve one kojima je važna kvaliteta, različitost stilova proizvodnje, okusa, boje, jačine i drugih presudnih elemenata cijenjenih craft piva. Za sve one koji žele biti dio ove proizvođačke ili kušačke scene, unaprijediti svoja znanja ili steći nova, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i ovoga puta prepoznaje potrebu svojih sugrađana i priskače u pomoć inovativnoj pivskoj sceni grada.

Osječka udruga “Panonski pivarski sindikat”, kao glavni promicatelj kućnog pivarstva u našemu gradu i okolici, dala nam je neke smjernice za nabavku, pa je tako u ovom krugu u Knjižnicu pristiglo 15 naslova koji sadržajno pokrivaju gotovo sva područja proizvodnje – od osnova, preko najinovativnijih i najukusnijih recepata pa sve do prijedloga kako dobivene proizvode kombinirati s jednako tako ukusnim jelima.

Brojni svjetski stručnjaci vode vas kroz postupke kuhanja i kombiniranja sastojaka, daju naputke, praktične ilustracije i malo poznate činjenice. No što su to craft piva i odakle toliki interes za njima?! Ukratko, riječ je pivu proizvedenom na kreativan način, bez korištenja jeftinih sirovina, a proizvedenom od strane male nezavisne pivovare. Sve rečeno u jednoj rečenici s malim dodatkom da gotovo svi pivari eksperimentiraju sa sastojcima za proizvodnju, čime žele postići da upravo njihovo pivo bude značajno bolje i drukčije od drugih. Craft pivo ili zanatsko pivo poteklo je iz SAD-a, gdje je i najrazvijenije. Proizvodi se u nemjerljivo manjim količinama nego što je to slučaj kod industrijskih pivovara, i to ne više od 6 milijuna barela godišnje. Osim toga, craft pivovara za proizvodnju koristi isključivo prirodne sastojke kao što su hmelj, kvasac, ječmeni/pšenični slad, voda i naravno tajni i ne baš tajni dodatci koji pivo čine zanimljivim.

Zanimljiv je i naslov “The beer bible” koji kao svojevrsni vodič čitatelja uvodi u svijet piva s uvidima u podrijetlo namirnica i sastojaka stotina vrsta piva. Slično, a opet potpuno različito “The comic book story of beer” potpuno je ilustriran naslov u stripu koji prepričava višeslojnu prošlost i sadašnjost piva istražujući povijest brojnih svjetskih brendova. Uz povijesni pregled naslov Radical brewing: recipes, tales, and world-altering meditations in a glass, vodič je za kreativno kuhanje uz inovativan pristup umjetnosti stvaranja piva. Inovativno je i više od 50 recepata u knjizi “Cocktails on tap: the art of mixing spirits and beer” a koji sadrže dva glavna trenda, craft koktele i craft pivo. Sigurni smo da bi se s barem jednim dijelom knjige složio i naš sugrađanin Miroslav Kljaić čiju knjigu “Osnove barske miksologije” također možete pronaći u Knjižnici, a koja u jednom svom dijelu govori i o pivu.


Beyond the Pale: the story of Sierra Nevada Brewing Co
. pak prikazuje jedinstven pristup pravljenju i distribuciji jedne od najomiljenijih američkih marki piva, usredotočujući se na potrošače i proizvod. Knjiga, kažu, inspirira u ostvarivanju vlastita američkog sna. How to brew: everything you need to know to brew great beer everytime prošireno i nadopunjeno izdanje izvrstan je i potpun vodič za pravljenje kvalitetnih piva kod kuće. Bez obzira želite li jednostavne upute za pravljenje prvog piva ili ste iskusni proizvođač, knjiga spretno pokriva cijeli spektar mogućnosti piva – točno, jasno i jednostavno. The craft beer cookbook: 100 artisanal recipes for cooking with beer: from IPAs an bocks to pilsners and porters spaja vaša piva s izvrsnim jelima. Ima tu svega, od svinjskih kotleta mariniranih u odvažnim i citrusnim IPA pivima do fritaja od jabuka natopljenih umakom od jantarnog alea s karamelom. Recepti u ovoj knjizi nisu samo ukusni, već zahvaćaju i složene note i okuse savršeno izbalansiranog tanjura koji u svaki obrok ugrađuje i svoju pravu ljubav – pivo! Završit ćemo s klopom i pozvati vas da ostale naslove potražite u GISKO-u, istražite u miru svog malog pogona i u konačnici uživate u plodovima svoga rada.