U organizaciji Njemačke zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba u Hrvatskoj i Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, u srijedu, 18. prosinca 2019. godine s početkom u 17.00 sati, u svečanoj će auli biti upriličeno otvorenje dokumentarne izložbe “Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća”, autora Gorana Beusa Richemberga.
Izložba se sastoji od 22 informativno-slikovna panoa na kojima su tekstualno obrađene određene tematske cjeline: Njemačka nacionalna manjina u Hrvatskoj (uvod), Naseljavanje Nijemaca u Hrvatsku kroz povijest, Prve važnije zajednice njemačkih doseljenika u središnjoj Hrvatskoj, Nijemci u Samoboru, Saski rudari u Rudama kod Samobora, Nijemci na Gradecu (Griču), Pioniri zagrebačkog zdravstva i ljekarništva, Grofovi celjski, Markgrof Juraj Brandenburški u Hrvatskoj, Velikaška obitelj Kulmer, Velikaška obitelj Thurn und Taxis u Hrvatskoj….
Tekstovi su pisani dvojezično (na hrvatskom i njemačkom jeziku) i prati ih oko 120 fotografija, faksimila i ilustracija. Izložba je prvi dio istoimenog projekta. Drugi će dio biti autorska knjiga/monografija Gorana Beusa Richembergha (s bitno proširenim tekstualnim sadržajem i većim brojem ilustracija) koja će biti dovršena tijekom 2019., a tiskana u 2020. godini.

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona:
Posudbeni odjel za odrasle GISK