Predavanje „Nadrealno i svakidašnje u teatru figura Zlatka Boureka“

Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u

246

Šesto predavanje programa “Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u” održat će u ponedjeljak 15. listopada 2018. godine s početkom u 19:00 sati u prostoru Američkog kutka Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Predavanje Nadrealno i svakidašnje u teatru figura Zlatka Boureka održat će Saša Došen.

Opis predavanja:

S ciljem demarginalizacije lutkarstva u okviru kazališne umjetnosti, uspostavljanja dijaloga među kazališnim umjetnicima i otvaranja prostora znanstvenog diskursa o lutkarstvu i likovnim aspektima izvedbene umjetnosti, predstavljene su odabrane lutkarske predstave Zlatka Boureka namijenjene odrasloj publici u kojima Bourek, uz vizualni identitet, potpisuje i režiju. Sâm Bourek svoje lutkarske predstave namijenjene odrasloj publici određuje kao teatar figura kako bi ih i terminološki suprotstavio zabavnim, didaktičkim lutkarskim igrokazima za djecu.

Likovnost kao dominantno dramaturško načelo u svojoj mješavini nadrealnog i svakidašnjeg osnovno je obilježje Bourekovih lutkarskih predstava za odraslu publiku. U teatru figura Zlatka Boureka, dosljednom primjenom funkcionalne likovne dramaturgije proizišle iz elementarnih tvoritelja značenja u okviru izvedbe, nadnormalno kao kazališna norma nadilazi oponašanje života i stvarnosti.

O predavačici:

Saša Došen diplomirala je grafički dizajn (specijalizirala animirani film) na Central St Martins College of Art & Design u Londonu. Doktorat znanosti stječe na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu obranivši rad naslovljen “Poetika groteske u teatru figura Zlatka Boureka”. Profesionalno se bavi kazališnim oblikovanjem (kostimografija, scenografija, oblikovanje i izrada maski i lutaka), grafičkim oblikovanjem, ilustracijom, te 3-D instalacijama. Kao autorica likovnih rješenja za kazališne produkcije surađivala je s HNK u Osijeku, Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku, Gradskim kazalištem Joza Ivakić u Vinkovcima, Kazalištem Virovitica, Gradskim kazalištem Požega, Gradskim kazalištem Trešnja u Zagrebu i Zagrebačkim kazalištem lutaka.

Od 2007. zaposlena je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Bila je predsjednica radnog tima koji je izradio studijski program Preddiplomskog sveučilišnog studija kazališno oblikovanje. Od 2015. godine voditeljica je navedenog studija te diplomskih sveučilišnih studija Kostimografija, Scenografija i Oblikovanje i tehnologija lutke na osječkoj Akademiji.

Za svoj rad na području lutkarstva primila je 2011. godine Nagradu za najinventivniju, likovno najdosljedniju te najoriginalniju kreaciju lutaka za predstavu U potrazi za čudovištima na 23. Susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske.

Godine 2015. nominirana je za Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju kazališnu kostimografiju u predstavi 260 dana.

U osobnom radu kao i u radu sa studentima teži razvijanju analitičkog mišljenja, istraživanju, propitivanju vlastitih konceptualnih i likovnih rješenja kroz eksperiment, simboličko, provokaciju i uranjanje u ludičku realnost koja prevazilazi okvire konvencionalnog i pomiče granice umjetnosti, dizajna i likovnosti izvedbene umjetnosti, te artikuliranom sintetiziranju ideja pretočenih u vizualni rječnik u (bilo kojem) mediju koji je primjeren komuniciranoj ideji.

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona: