Predavanje „Nerješivi zločini hrvatskih krimića“

Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u

108

Četvrto predavanje programa “Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u” održat će u ponedjeljak 11. lipnja 2018. godine s početkom u 19:00 sati u prostoru Američkog kutka Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Predavanje “Nerješivi zločini hrvatskih krimića” održat će Igor Gajin.

Opis predavanja:
Kriminalistički žanr u povijesti hrvatske književnosti prolazio je intrigantan put etabliranja iz kategorije trivijalne literature u relevantnu društvenokritičku sliku zbilje, danas postavši jedna od najadekvatnijih formi za panoramsko oslikavanje našega društva i dubinsku analizu aktualne društvene patologije. Takvo današnje pozicioniranje kriminalističkog žanra nije nimalo slučajno s obzirom da je krimić u povijesti književnosti, ma kakav god status imao, komercijalni ili artistički, eskapistički ili subverzivni, prezreni ili kanonizirani, uvijek ispunjavao višestruke sociokulturne funkcije koje kriminalistički žanr čine indikatorom ili mjestom iščitavanja kulturnodruštvenog stanja.

U tom kontekstu, što nam onda o našem vremenu i našem društvu govore krimići iz recentne hrvatske književne proizvodnje? S kojim ciljevima i s kojim funkcijama su pisani? Zbog kojih su razloga postali još popularniji, odnosno zašto se intenzivirala produkcija ovoga žanra na hrvatskoj književnoj sceni u opsegu koji još nije zabilježen u dosadašnjoj povijesti hrvatske književnosti?

Stoga je nakana predavanja predstaviti ulogu kriminalističkog žanra u tumačenju naše aktualne zbilje, pri čemu je naglasak na učinke koje krimić ostvaruje onim postupcima koji su u sjeni njegovih površinskih efekata: napete priče i spektakularizirane reprezentacije nasilja. „Gutajući“ krimiće zbog njegovih arhetipskih atrakcija, istodobno nekritički usvajamo cijeli spektar poruka i slika koji u svojoj „nevidljivosti“ imaju presudan utjecaj na naše formiranje stavova o društvu i vremenu u kojem živimo. Te skrivene strategije interpretiranja zbilje mrežom montiranih značenja uz snažnu potporu pripovjednim tehnikama zavođenja čini nerješivi zločin ideologizacije koji je u prirodi svakog teksta, pa tako i kriminalističkog žanra, danas nam važnog zbog njegove utjecajnosti s pozicije masovne popularnosti.

O predavaču:
Igor Gajin diplomirao je na bivšem Pedagoškom fakultetu u Osijeku studij hrvatskoga jezika i književnosti. Radio je kao novinar i urednik u brojnim novinskim redakcijama, uz to se i kontinuirano baveći književnom kritikom. Radi na Umjetničkoj akademiji u Osijeku na kolegijima književnosti, uporedo pohađajući poslijediplomski sveučilišni studij „Književnost i kulturni identitet“ na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Doktorska disertacija pod naslovom „Hrvatska književnost, kultura i mediji u tranzicijskom razdoblju“ fokusirana je na istraživanje hrvatskih književnih i kulturnih praksi u dinamici povijesnih okolnosti od 1990. godine do danas kao dio društvene transformacije postsocijalističkih zemalja procesom tzv. tranzicije.

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona: