Predstavljanje knjige Domagoja Mihaljevića “Zbogom avangardo : na razvalinama jugoslavenske socijalističke modernizacije”

311

U organizaciji Udruge bivših studenata Filozofskoga fakulteta Osijek i Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, u srijedu, 30. svibnja 2018. godine s početkom u 17.30 sati održat će se predstavljanje knjige Domagoja Mihaljevića pod nazivom “Zbogom avangardo : na razvalinama jugoslavenske socijalističke modernizacije”. Knjigu će, u prostoru American Cornera Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, predstaviti autor te članovi Udruge Davorin Ćuti i Luka Matić.

Domagoj Mihaljević ekonomist je, novinar i politički aktivist rođen u Zagrebu 1983 godine. Studirao je pravo i ekonomiju, završio preddiplomski i diplomski (magistar ekonomije) studij ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Njegovi tekstovi i eseji pokrivaju teme iz politike, ekonomije i povijesti, prije svega vezane za prošlost i sadašnjost jugoslavenskoga prostora. Tekstovi su mu objavljivani u Zarezu, Le monde diplomatique (hrvatsko izdanje), regionalnim portalima LeftEast i Bilten te austrijskom ekonomskom časopisu Kurswechsel. Surađivao je u Bazi za radničku inicijativu i demokratizaciju te Centru za ženske studije u Zagrebu.

Pozicioniravši se usred procesa donošanja političkih prosudbi o jugoslavenskome političkom projektu, Mihaljević u ovoj knjizi na vidjelo iznosi strukturu pozadinskih društvenih procesa koji su obilježili nastanak socijalističke Jugoslavije u vihoru Narodnooslobodilačkoga rata, njezin razvoj i, naposljetku, raspad. Iz jugoslavenskoga iskustva Mihaljević uzima emancipacijske i modernizacijske projekte koje potom koristi kao referentne točke povijesnoga narativa.

Knjiga je objavljena uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke te je, kao takva, besplatna za krajnjega korisnika. Digitalno izdanje može se preuzeti ovdje, a sva izdanja regionalnoga predstavništva Rosa Luxemburg Stiftung za JI Evropu mogu se preuzeti ovdje.

Dodatne informacije mogu se dobiti na brojeve telefona: