U organizaciji Austrijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, u četvrtak, 13. lipnja 2019. godine s početkom u 18.00 sati, održat će se predavanje pod nazivom Stav uglednih Osječana prema Austriji i Ugarskoj tijekom 1860-ih. Predavanje će održati Tomislav Pejić, profesor povijesti i geografije, u prostoru American Cornera Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Cilj je ovoga predavanja predstaviti neke zaslužne, ali do sada malo poznate ili čak nepoznate osječke uglednike, koji su svojim političkim djelovanjem na Hrvatskom saboru i u tijelima gradskih vlasti Osijeka tijekom 1860-ih dali doprinos borbi za očuvanje povijesnih i državnih prava hrvatskoga kraljevstva te radili na ujedinjenju tada rascjepkanih hrvatskih zemalja i njihovu bržem gospodarskom razvoju. Nastojeći ostvariti te političke i gospodarske ciljeve, ugledni Osječani jasno su izražavali svoje stavove prema Austriji i Ugarskoj te prema budućoj Austro-ugarskoj i Hrvatsko-ugarskoj nagodbi.

Tomislav Pejić rođen je 12. rujna 1970. u Virovitici. Osnovnu i srednju školu završio je u Slatini. Studij povijesti i geografije pohađao je na Sveučilištu u Zagrebu 1990-1994., a diplomirao je 3. studenog 1994. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon toga je nešto više od dvije godine (od prosinca 1994. do početka siječnja 1997.) radio u srednjim školama u Sesvetama i Koprivnici, da bi se u siječnju 1997. zaposlio u srednjoj školi u Slatini. Osim rada u školi, bavi se i istraživanjem hrvatske povijesti 19. stoljeća, s težištem na proučavanju regionalne slavonske povijesti u sklopu hrvatske povijesti.

Dodatne informacije mogu se dobiti na broju telefona: