Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, u petak, 22. ožujka 2019. godine s početkom u 19.00 sati organizira predstavljanje knjige autora Marija Hiberta pod nazivom Digitalni odrast i postdigitalna dobra“. Predstavljanje će biti upriličeno u prostoru Studijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, a nazočit će mu doc. dr. sc. Boris Bosančić i dr. sc. Milijana Mičunović s Odsjeka za Informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Knjiga “Digitalni odrast i postdigitalna dobra” nudi uvod u alternativne prakse pozajedničenja (commoning) u području knjižničarstva koje pružaju otpor širenju zatvorenih digitalnih platformi, procesima komodifikacije (otvorenog) znanja i slijepoj vjeri u tehnološka rješenja. Riječ je o studiji koja razvija vokabular za opisivanje društvenih odnosa kroz tzv. “postdigitalni” dijalog između knjižničara amatera i knjižničarske struke kroz uvide u mogućnosti taktičkog djelovanja iz sjene (shadow libraries). Analizirajući političko-ekonomski kontekst suvremenog ekosustava digitalnih medija, dijelovi ove knjige upozoravaju na značaj transdisciplinarnog istraživanja fenomena podatkovnog društva (datafied society) u domeni informacijskih znanosti.

Mario Hibert, rođen 1975. godine u Sarajevu. Izvanredni je profesor na Odsjeku za komparativnu književnost i knjižničarstvo na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu. Doktorirao je 2012. godine na temu kritičkoga knjižničarstva na Sveučilištu u Zagrebu, Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti, a magistrirao na Europskom regionalnom programu ljudskih prava i demokracije pri Centru za interdisciplinarne poslijediplomske studije Sveučilišta u Sarajevu i Sveučilišta u Bologni. Suosnivač je Festivala dokumentarnog filma o ljudskim pravima “Pravo ljudski”, suorganizator Međunarodnih susreta knjižničara slavista, član Upravnog odbora Centra za društvena istraživanja Analitika, autor dokumentarnog filma “Čovjek XX vijeka”, te zbirke poezije “Judine igračke”. U rujnu 2018. objavio je knjigu “Digitalni odrast i postdigitalna dobra : kritičko bibliotekarstvo, disruptivni mediji i taktičko obrazovanje” u suradnji Multimedijalnog instituta i Instituta za političku ekologiju u Zagrebu.

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona: