Ciklus predavanja Ordinacija u Knjižnici Predavanje “O skoliozi”

159

U organizaciji Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, u srijedu, 17. listopada 2018. godine s početkom u 18.30 sati održat će se predavanje “O skoliozi”, dr. med. Đuruđice Kesak Ursić. Predavanje je prvo u ciklusu Ordinacija u Knjižnici, a održat će se u prostoru American Cornera Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku. S predavačicom će razgovarati Ivana Rab Guljaš, novinarka i urednica u Glasu Slavonije.

Ordinacija u knjižnici novi je ciklus razgovora o zdravlju s doktorima medicine, čiji će domaćin biti Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek. Prva je gošća ugledna specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije, dr. med. Đurđica Kesak Ursić, ravnateljica Poliklinike OTOS-Vita u Osijeku.

“Skolioza je razvojni poremećaj kralježnice koji se može javiti od rane životne dobi, ali najčešća je kod školske djece i adolescenata, puno češće u djevojčica. U blažem je stupnju više estetski problem, no kad je značajnije izražena može prouzročiti probleme kardiovaskularnoga i respiratornog sustava te značajne bolove u leđima s posljedičnom smanjenom kvalitetom života. Dobri se rezultati postižu konzervativnim liječenjem (specifičnim vježbama i ortozom), a tek manji dio zahtijeva operativno liječenje. Najvažnije je rano otkriti skoliozu, tj. prepoznati rizičnu djecu i početi provoditi vježbe te redovno pratiti njezin razvoj i na vrijeme intervenirati intenzivnijim postupcima. Unazad tri godine u Osijeku, u OTOS-u, djeluje ambulanta za skoliozu gdje timski – liječnik, fizioterapeut i ortotičar – provode liječenje skolioza”, naglašava dr. med. Kesak Ursić. Poznata će fizijatrica govoriti o iskustvima u konzervativnome liječenju bolesti (koje je pacijentima dostupno na uputnicu HZZO-a), o čemu je bilo riječi i na stručnome skupu s međunarodnim sudjelovanjem koji je prošli vikend uspješno održan u Osijeku.

Budući da je dr. Kesak Ursić i autorica dvaju romana, susret će završiti neformalnim razgovorom o njezinim romanima Par savjeta za udaju do četrdesete i Nedovršena lista. U Ordinaciju u knjižnici dobrodošli su svi građani zainteresirani za unaprjeđenje vlastita zdravlja i zdravlja svojih bližnjih.

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona:

  • Posudbeni odjel GISKO 031/211-233