U organizaciji Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, u izložbenim aulama u prizemlju i na katu Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, postavljena je izložba plakata i eksponata pod nazivom Dizajn svemirskog doba : narančasto, zaobljeno i plastično autora Stjepana Kadovića. Izložbu je moguće pogledati u razdoblju od 29. prosinca 2022. do kraja siječnja 2023. godine u radno vrijeme Knjižnice.

Svemir je oduvijek bio tajnovit i misteriozan te je kao takav bio predmetom interesa ljudskog roda još u antičkom dobu. Veliki poticaj za njegovo veće istraživanje nastao je u književnim djelima ranih pisaca znanstvene fantastike: prvo Julesa Vernea, kao najvećeg vizionara u književnosti, a potom Arthura C. Clarkea, Roberta Heinleina i Isaaca Asimova, koji su predvidjeli mnoge tehnološke promjene te svojim teorijama potakli znanstvenike da započnu učinkovitije istraživanje svemira.

Kroz izložbu eksponata iz vlastite kolekcije, koje je autor pozorno odabrao, namjera je bila predstaviti najbolje od dizajna svemirskog doba. Veliki dio predmeta pripada kultnim predmetima vrhunskog dizajna, koji se danas mogu vidjeti još jedino u najvećim muzejima širom svijeta, kakav je, primjerice, MOMA u New Yorku. Osim “zapadnog svemirskog dizajna”, predstavljen je “istočni svemirski”, ali i “nesvrstani Yu svemirski dizajn”,  bivše i danas nepostojeće Jugoslavije, u kojem su važnu ulogu imali slovenski i hrvatski dizajneri, kao što su: Davor Grünwald, Davorin Šavnik i Saša Janez Mächtig. Izloženi eksponati mogu se nazvati vrhunskim dizajnerskim proizvodima, koji su obilježili svemirsko doba, a koji i danas zaslužuju divljenje i poštovanje.  Ova izložba ima za cilj naglasiti kako su primarni ciljevi čovječanstva mir i natjecanje u tehnologiji, dizajnu pa i svemirskim istraživanjima, a sve zbog boljitka čovječanstva i očuvanja našeg planeta Zemlje.

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona: