U srijedu, 27. listopada 2021. godine s početkom u 12.00 sati, u izložbenim aulama u prizemlju i na katu Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, bit će upriličeno otvorenje izložbe plakata, knjižnične i ostale popratne građe pod nazivom “O čemu su razmišljali Thildy i Vjekoslav Hengl”.

Posjet izložbi i razgledanje bit će mogući uz pridržavanje svih epidemioloških mjera zbog COVID-19 pandemije, uz ograničenje broja prisutnih.

Opširnije:

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek svečano obilježava Mjesec hrvatske knjige 2021. godine, najsvečaniju knjižnu manifestaciju na prostoru Republike Hrvatske, izložbom “O čemu su razmišljali Thildy i Vjekoslav Hengl”, petom u nizu iz ciklusa “Zavičajne priče”. U Knjižnici je pokrenut ciklus zavičajnih izložbi kako bi se promovirala zavičajna zbirka, skrenula pažnja i potaklo zanimanje za naše sugrađane o kojima često vrlo malo znamo, a koji su svojim radom zadužili sve nas i upisali Osijek na kulturnu kartu Hrvatske. Vjekoslav Hengl najveći je dio svoga života proveo u Osijeku, i to kao vrstan odvjetnik i dugogodišnji gradonačelnik grada na Dravi. Zaslužan je za elektrifikaciju grada Osijeka, kao i za proširenje gradskog vodovoda. U vrijeme njegova gradonačelnikovanja (od 1920.-1934.) uspješno su djelovale mnoge kulturne i gospodarstvene ustanove. Jedan je od pokretača i izdavača osječkih novina “Hrvatski list”. Oženio se bogatom nasljednicom Mathildom Gillming, kćerkom veleposjednika Ladislava Gillminga i Mathilde rođ. Blau. Njihov dom bio je i jedno od središta društvenog i kulturnog života Osijeka.

Izložba je realizirana u sklopu projekta “Skrivene tajne obitelji Hengl” sufinanciranog sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u Godini čitanja.

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona: