Klub studenata informacijskih znanosti Libros, u suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek i knjižnicom Filozofskog fakulteta u Osijeku, u razdoblju od 27. rujna do 3. listopada 2021. godine organizira Tjedan zabranjenih knjiga, međunarodnu manifestaciju koji se odvija svake godine u cilju slavljenja slobodnog i otvorenog pristupa informacijama. Tim će povodom u Ogranku Donji grad Gradske i sveučilišna knjižnice Osijek biti postavljena izložba plakata i knjižne građe.

Zabranjene knjige jesu one one knjige koje su u današnje doba i kroz povijest bile uklonjene iz knjižnica, škola i drugih javnih mjesta. Teme koje najčešće izazivaju kontroverze jesu nasilje, zloupotreba droge i alkohola, seksualni sadržaj, vjersko stajalište, LGBT sadržaj, političke pristranosti i mnoge druge. Iako većinom zabrana knjiga proizlazi iz dobronamjernog stajališta da se zaštiti mlade čitatelje, time se krše prava čitatelja i ograničava sloboda i pristup idejama, osobito onima koji ne mogu kupiti knjige.

Knjige su i danas zabranjivane i osporavane, no uz pomoć knjižničara, učitelja i članova zajednice koji zagovaraju slobodu čitanja, većinom knjige ostanu dostupne.

Za više informacija posjetite Facebook event Tjedna zabranjenih knjiga [https://fb.me/e/4fFDgwm6c] i zapratite Klub Libros na društvenim mrežama.

Više informacija može se dobiti na broj telefona: