Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek već šestu godinu organizira “GISKO tjedan Harryja Pottera”. Manifestacija će se održavati od ponedjeljka, 30. kolovoza do petka, 3. rujna 2021. godine, a namijenjena je svim čarobnjacima i bezjacima u dobi od 9 do 99 godina. Po prvi put, ove godine, tjedan ispunjen radionicama i brojnim drugim sadržajima, bit će popraćen izložbom plakata pod nazivom “Svjetska mapa za haranje“.

Otvorenje izložbe održat će se u ponedjeljak, 30. kolovoza u izložbenoj auli Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek s početkom u 19.00 sati. Izložbu će biti moguće pogledati do 10. listopada 2021. godine.

Izložba se sastoji od fotografija izdanjâ knjiga iz serijala o Harryju Potteru prikupljenih putem različitih društvenih mreža. Motivi fotografija su naslovnice knjiga na različitim jezicima, fotografirane u gradovima, većinom u blizini knjižnica ili ostalih znamenitosti pojedinih gradova. Cilj je bio ukazati na raznolikost, brojnost i raširenost pisane riječi, ali i napraviti jedan virtualni putopisni dnevnik koji posjetitelju omogućava putovanje na 65 lokacija u preko 40 zemalja diljem svijeta. Kako bi, naizgled običnoj Mapi za haranje, dodali dozu “čarolije” uz navedenu izložbu fotografija na plakatima, izrađene su interaktivna karta i virtualna izložba koje sadrže prikupljene fotografije iz čitavoga svijeta. Na mrežnim stranicama GISKO dostupna je i galerija svih pristiglih fotografija. Ukoliko se nađete bilo gdje na svijetu s primjerkom knjige o Harryju Potteru u ruci, pozivamo vas da nam pošaljete svoju sliku i pridružite se ovoj fotografskoj, književnoj i putopisnoj avanturi. Samu izložbu od ponedjeljka, 30. kolovoza bit će moguće posjetiti i u virtualnom izdanju.