Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca, u organizaciji Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir, u četvrtak, 1. prosinca 2022. godine s početkom u 18.00 sati održat će se otvorenje izložbe umjetničkih radova gluhoslijepih autora, umjetnika amatera, Kikija Bezuha i Chrisa Dougala pod nazivom “Ars Amicorum”. Otvorenje će biti održano u izložbenoj auli na katu Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Chris Dougal (54) gluhoslijepa je osoba. Rođen je u Edinburgu (Škotska), a ljubav ga je prije puno godina dovela u Hrvatsku, čije su ga potom prirodne ljepote, ali i ovdašnji ljudi osvojili za sva vremena. Sklonost prema umjetničkim djelima Chris pamti još iz ranih mladenačkih dana, no prije tri godine odvažio se i sam okušati u ovom, za njega novom izazovu, kako bi oživio uspomene i stvorio nove priče ispričane kroz svoje umjetničke radove.

Kristijan Bezuh-Kiki (41) gluhoslijepi je amaterski umjetnik, opčinjen crtanjem još od ranoga djetinjstva. Iako ga je gluhosljepoća izolirala zbog specifične komunikacije, njegova je umjetnost uvijek komunicirala univerzalnim jezikom i privlačila ljude, a posebno djecu! Kiki je tako svijet svoje mašte, ali i svijet gluhosljepoće, godinama približavao djeci i mladima sudjelujući u brojnim edukativnim školskim i vrtićkim radionicama, rušeći tako predrasude i stvarajući bolje, uključivije društvo.

Izložba ARS AMICORUM prikazuje umjetnost dvojice gluhoslijepih prijatelja, koji kroz proces stvaranja svojih radova putuju zajedno, gradeći pri tome izniman prijateljski odnos. Izloženi radovi nastajali su kroz kreativne radionice u organizaciji Udruge gluhoslijepih osoba grada Zagreba, u vrijeme pandemijskih mjera i trostruke izolacije gluhoslijepih osoba. Upravo taj specifični kontekst vremena u kojemu su ova djela nastala, daje posebnu važnost ovim slikama koje su svojevrsno svjedočanstvo iskrenom i dubokom prijateljstvu koje je tada, u inat, niknulo i raste unedogled kroz njihove stvaralačke procese. Također, zaokružen je i jedan ciklus introspektivnog putovanja u kojemu svaki umjetnik pronalazi novoga sebe, stvarajući pri tome djela kroz koja osvješćuju spoznaju vlastitih vrijednosti i potencijala koje žele podijeliti sa svojom publikom.

Dodatne informacije o izložbi mogu se dobiti na broj telefona: