Knjige na dobrom glasu

Knjige koje pomažu rasti za djecu i roditelje

2056

Čitanje djeci izuzetno je važno u svim životnim dobima jer garantira kvalitetno i ugodno provedeno zajedničko vrijeme u kojemu djeci pomažemo povezati sliku i njezino značenje, djeca povezuju ono što čuju vide i pročitaju. Koristeći kvalitetnu slikovnicu ili knjigu za djecu pomažemo djeci da prošire svoja znanja, povećaju rječnik i saznanja općenito.. Djeci mogu čitati roditelji, bake, djedovi jednako kao i starija djeca iz obitelji, stvarajući pri tome neki svoj poseban odnos bliskosti, putovanja u nove spoznaje, nove svjetove i bogatiju budućnost. Vrlo često pročitane knjige i teme pročitanoga vode novim razgovorima i proširivanju djetetova vidokruga. Nakon što djeca nauče komunicirati, cilj nam je pomoći im odabrati kvalitetnu i dobru knjigu. Knjigu iz koje će naučiti prepoznavati neke kvalitetne ljudske osobine, iz koje će naučiti kako se ponašati u pojedinoj situaciji, knjige iz kojih će naučiti kako se suočiti sa različitim situacijama, strahovima, nemirima i radostima. O svemu pročitanom važno je s djetetom prokomentirati, situaciju prenijeti u osobno iskustvo… Izvrsno je odabrati priče koje opisuju događaje slične onima u Vašoj obitelji ili okolini.

U knjizi Gerlinde Ortner Bajke koje pomažu djeci, Mozaik knjige iz Zagreba susrećemo priče koje pomažu djeci protiv straha i agresivnoga ponašanja primjerenih za čitanje djeci od 3 do 7 godina, a sadrže i sve preporuke o tome što trebate znati kada ih čitate djeci. U ovoj su zbirci sabrane priče protiv straha i agresivnoga ponašanja djece. Među njima su i one koje govore o tome kada dijete ne želi poći na spavanje, kada se boji pasa, kada je neuredno, kako dijete suočiti sa smrću bliske osobe i mnoge druge. Ove terapijske priče za djecu i odrasle nastale su temeljem dugogodišnjega rada autorice s djecom s poremećajem u ponašanju. U ovoj knjizi roditelji jednako mogu naći smjernice za odgoj djeteta i na taj način izbjeći pogreške u odgoju i preduhitriti pogreške u ponašanju. U svakome razdoblju razvoja dijete se mijenja, a roditelji moraju svoje ponašanje prilagoditi tome razvoju. Knjiga donosi i velik broj primjera kako reagirati u pojedinim situacijama odrastanja.

Priče O DOBRU PRIČE o zlu zagrebačke Školske knjige jest knjiga – priručnik za razvijanje moralnoga prosuđivanja djece. Priče za ovu knjigu izabrala je Dubravka Težak, a stručno-psihološku analizu pripremila je Mira Čudina-Obradović. Razumiju li djeca dobro i zlo i razlikuju li dobro od zla, vrlo je važno za njegov razvoj. Izuzetno je bitno potaknuti razvoj savjesti, moralnoga ponašanja i moralnoga prosuđivanja, a samim time djeca uče napraviti pravi izbor između dobra i zla. Knjiga priča koncipirana je tako da obuhvaća razvoj od najranije dobi, pa sve do adolescenata, uključujući moguće probleme u odrastanju po dobi. Čitanjem ovih priča djeci, davanjem primjera i pouka o pojedinoj temi (čistoća, urednost, pristojnost, razumijevanje i suosjećanje, poštenje, plemenitost…), možemo utjecati na formiranje pravilnoga odgoja i prosuđivanja naših najmlađih. Teme priča sadržanih u ovoj knjizi vrlo su različite i sa sigurnošću u njima možemo pronaći primjer dobre priče za svakoga pojedinca.

Čarobne svjetiljke sljedeća je knjiga koju predstavljamo u izdanju zagrebačke Planetopije. Zbirka je to priča koje ćete, čitajući svojem djetetu, kod njega potaknuti mir, povjerenje i kreativnost. Ova je knjiga namijenjena djeci u dobi od četiri do osam godina, a sadrži dvadeset meditacija koje se temelje na pripovijedanju. Potaknuti dijete da meditira, ne zvuči baš vjerojatno, ali ova knjiga predstavljena maštovito i na privlačan način smiruje djecu, ublažava im tjeskobu, izgrađuje samopoštovanje, potiče maštu i uči ih da je tišina nešto vrijedno. Na početku svake priče dijete uzima čarobnu svjetiljku i kreće u svijet mašte te samim time potiče dijete na opisivanje ilustracija priča i naposlijetku da aktivno sudjeluje u samoj priči. Takvim načinom svome djetetu pomažemo da se razvije u sretno dijete koja zna osloboditi svoju bezgraničnu kreativnost.

Vrlo koristan i popularan naslov koji vam predstavljamo jest Safari duha Ane Bučević u izdanju Harfe iz Splita. To je knjiga o mudrosti odgoja koja je do sada već doživjela brojna izdanja. Ovo je jedna od knjiga koja nam može promijeniti život, ukoliko iz njih odlučimo koristiti mudre izreke i spoznaje. Knjiga je zamišljena tako da nakon što je pročitate, više ništa ne bude isto jer govori o mudrosti odgoja na potpuno drugačiji način od očekivanoga. Odnos između Vas i Vašega djeteta doista će se promijeniti jer ćete u ovoj knjizi naći odgovore na mnoga pitanja koja si postavljate kao roditelj. Priče koje donosi vrlo su poticajne, poučne i otvaraju neke važne teme za odgoj o zahvalnosti, optimizmu, ustrajnosti, poštovanju, dosljednosti, prijateljstvu… Ovo je knjiga koju ćete poželjeti pročitati puno puta u životu kada se nađete u izazovnim situacijama.

Safari duha Nade Bučević u izdanju splitske Harfe, knjiga je priča za buđenje mudrosti. Meditativne priče imaju pozitivan učinak na emocionalni, mentalni i intelektualni razvoj djeteta. Čitajući ovu knjigu djetetu pomoći ćete mu u jačanju pamćenja, koncentracije i pažnje, naučiti ga razvijanju dobrih odnosa s obitelji i prijateljima, kontroli negativnih misli, ali i razvoju suosjećanja. Ova knjiga ima isti naslov, kao i knjiga o odgoju autoričine sestre blizanke koja već godinama plijeni pažnju čitatelja, a s obzirom da je ova namijenjena prvenstveno djeci, vjerujem da će doživjeti sličnu popularnost. Svatko od nas zaslužuje sreću i unutarnji mir, a čitajući ove knjige na najboljem smo putu da ih pronađemo.

Sanja Zavođa, dipl. knjižničarka