Knjižnice obavljaju važnu ulogu ne samo u generiranju kulturne ponude, nego i u razvoju urbanosti pružajući priliku građanima za jedan drugi oblik socijalne interakcije. Već dugi niz godina, uz izložbe knjiga, postavljaju se u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek i izložbe slika, ilustracija, skulptura te predmeta umjetničkog obrta. Suradnja Knjižnice i lokalne zajednice izuzetno je važna, kako za pokretanje potencijala zajednice, tako i za prepoznavanje uloge knjižnice kao jednog od kulturnih središta grada Osijeka.

Projekt “Mala galerija GISKO“ – izložbeni prostor posvećen umjetnosti pokrenut je s namjerom da Knjižnicu učini jednom od referentnih točaka kulturne ponude grada Osijeka. Knjižnica želi biti mjesto okupljanja kako afirmiranih umjetnika, tako i umjetnika amatera i njihovih udruga. U “Maloj galeriji GISKO“ autori imaju i mogućnost aktivnog sudjelovanja u kreiranju postava.

Projekt je započeo u Središnjoj knjižnici i postupno se širio u ogranke – Donji grad, Retfala, Industrijska četvrt i Jug 2.

U prostorima Knjižnice izlagali su mnogobrojni umjetnici i njihove udruge, želite li se okušati i vi, javite nam se.