Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i ove godine brojnim događanjima obilježava Mjesec hrvatske knjige koji se tradicionalno obilježava svake godine od 15. listopada do 15. studenog. Ovdje izdvajamo online događanja i događanja organizirana za djecu i mlade…

Pričaonice

Budući da je ovogodišnja tema Mjeseca hrvatske knjige Hrvatski autori u Godini čitanja na pričaonicama bavit ćemo se djelima domaćih pisaca. U Središnjoj knjižnici, u igraonici Odjela za rad s djecom i mladima, održavat će se Prstići pričaju, priče za najmlađe (od rođenja do treće godine) i Vrijeme za priču namijenjeno starijima od tri godine, prema sljedećem rasporedu:

U prostorima American Cornera Osijek održat će se dvije Zavičajne pričaonice. U četvrtak 22. listopada u 10.00 sati družit ćemo se sa Zlatom Živaković Kerže koja će nam reći nešto više o povijesnim poslasticama našega grada koje su je inspirirale za nastanak njenog poznatog djela Svaštice iz staroga Osijeka; a u subotu 13. studenoga u 10.30 sati Stjepan Tomaš pričat će nam o svom romanu Dječak koji je volio ptice.

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige provodit će se pričaonice i u četiri ogranka knjižnice. Raspored njihova održavanja nalazi se na sljedećoj poveznici: Vrijeme za priču u Ograncima GISKO.


Kreativni kutak

Kreativni kutak u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek najčešće je kreativni utorak. Tako će biti i tijekom Mjeseca hrvatske knjige. U utorak 19. listopada i u utorak 9. studenoga u vremenu od 17.30 do 19.00 sati, od knjiga koje, nažalost, zbog svojih oštećenja, više nisu za čitanje, kreirat ćemo razne ukrasne predmete.

 


Online događanja

Čitateljski izazov

15. – 22. listopada

poveznica za pristup na fb stranicu Čuvari priča

Mjesec hrvatske knjige otvorili smo čitateljskim izazovom, kojim pozivamo na sudjelovanje u nacionalnom virtualnom čitateljskom maratonu nazvanom Minuta za čitanje. Poziv je upućen, ne samo djeci i mladima, već svima, koji žele snimiti videozapis u trajanju od jedne minute na kojem čitaju neko djelo bilo kojeg hrvatskog autora. Može se čitati ulomak neke duže priče, kratka priča ili stihovi, a zapis je potrebno poslati na e-mail adresu Odjela za rad s djecom i mladima: gisko.djecji@gmail.com. Pristigle videozapise Knjižnica će objaviti u utorak 23. listopada na facebook stranici Odjela za rad s djecom i mladima Čuvari priča i na taj će način sve zainteresirane uključiti u spomenuti čitateljski maraton.

Osječki pisci za djecu
29. listopada
20.00 sati
21.00 sat (repriza)

poveznica za pristup GISKO književnom kvizu

U ovomjesečnom GISKO književnom kvizu Osječki pisci za djecu, provjeravamo koliko poznajemo domaće autore i njihovo stvaralaštvo. Znate li da se među njima nalaze čak dva ravnatelja Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek?! Povežite se u navedeno vrijeme na navedenu lokaciju i otkrijte.

Stroj profesora Leopolda
15. studenoga
10.30 sati

poveznica za pristup online Escape Roomu

Online Escape Room referira se na roman Izum profesora Leopolda, no za sudjelovanje nije obavezno poznavanje sadržaja spomenutog romana, već je to poziv na njegovo čitanje. Iako je sadržajno namijenjen prvenstveno djeci osnovnoškolskog uzrasta, sudjelovanje nije ograničeno godinama te istraživanju mogu pristupiti svi zainteresirani u vremenu od 10.30 sati pa do kraja dana.

Zbog ograničenog broja sudionika za svaku radionicu koja se održava uživo u prostorima Knjižnice potrebno je prijaviti sudjelovanje na broj telefona Odjela za rad s djecom i mladima: 211 472. Za online događanja nisu potrebne prethodne prijave i sudjelovanje u njima nije ograničavano uzrastom.

Više informacija može se dobiti: