IRIM otvara kreativno-nagradni natječaj POSUDI – IZRADI – OSVOJI u sklopu projekta Digitalni građanin 2.0, a u suradnji s Google-om. U natječaju poziva sve zainteresirane da korištenjem micro:bita i micro:Maqueen robota izrade svoj projektni rad.

Natječaj traje od četvrtka, 1. srpnja 2021. do srijede, 1. rujna 2021., do 23.59 sati.

Tema natječaja jesu ljeto i aktivnosti ljetnih praznika.

Na natječaj se mogu prijaviti svi zainteresirani korisnici Izradi! mrežnog portala koji su nabavili potrebnu opremu za sudjelovanje te završili sve tečajeve o micro:Maqueen robotu i osvojili micro:Maqueen master bedž. Više o tome pročitajte u dijelu: https://izradi.croatianmakers.hr/competition/posudi-micromaqueen-robot-izradi-osvoji-ljeto/

Najbolji rad, odnosno projekt s najviše dobivenih glasova, bit će pobjednik natječaja i osvojit će 3D printer Prusu Mini i jedan kilogram filamenta.

Radovi koji po broju glasova zauzmu 2. i 3. mjesto osvajaju micro:Maqueen robot i micro:bit.

Tema je natječaja ljeto i sve što ono donosi – praznike, putovanja, more, prirodu, ljetne vrućine, druženje i sl. Ideja je osmisliti misiju robota koju on mora izvršiti krećući se po stazi. Robot može putovati na ljetno odredište, istraživati morska prostranstva ili planine, biti u akciji spašavanja turista kojima je potrebna pomoć te se naći u različitim ulogama i situacijama specifičnima za ovo godišnje doba. Mogućnosti su neograničene te je na tebi da odlučiš što će biti ljetni zadatak robota i kako ga riješiti te da pri tome nešto novo naučiš i odlično se zabaviš.

Stazu (arenu/prostor) po kojoj će se kretati robot također osmišljavaš i izrađuješ sâm. Izgled i veličina staze nisu zadani. Može nacrtana na papiru, postavljena na podu tvog dnevnog boravka, dvorišta ili plaže, izrađena kao maketa ili tlocrt. Bitno je da je povezana sa zadatkom koji robot izvršava. Neka robot savlada stazu korištenjem jednog ili više svojih senzora. Što staza i uloga robota budu bile originalnije i složenije, to su veće šanse da dobiješ veći broj glasova i osvojiš 3D pisač. Nije dozvoljeno koristiti dodatnu elektroničku opremu (primjerice Arduino, dodatne motore, elektroničke komponente i sl.).

U natječaju mogu sudjelovati sve zainteresirane osobe bezobzira na dob koje žele izraditi svoj kreativni projekt sa zadanom tehnologijom.

Uvjet za sudjelovanje je da se osoba registrira na edukacijskom web portalu Izradi! te na njemu završi sve tečajeve za tu tehnologiju, odnosno osvoji master bedž.

Sudionici natječaja međusobno ocjenjuju radove. Svaki sudionik mora dati po jedan glas za njemu tri najbolja rada koja su izradili drugi sudionici. Glasovanje za radove drugih jest uvjet za dobivanje nagrade u slučaju pobjede.

Opremu potrebnu za projekt micro:bit i micro:Maqueen robot možete posuditi na Odjelu za rad s djecom i mladima GISKO.

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona: