Više kulturnih i znanstvenih ustanova pokrenulo je 2016. portal Znameniti.hr u koji se do sada uključilo 10 institucija i objavilo građu mnogih znamenitih osoba iz hrvatske povijesti i kulture. Znamenite osobe iz kulturnog, umjetničkog, znanstvenog i uopće javnog života na Portalu su zastupljene svojim biobibliografskim podacima, digitaliziranim opusom ili radovima drugih autora o njihovu životu i stvaralaštvu. Među tekstovnom, slikovnom, zvučnom i video građom dostupnom na Portalu nalaze se različiti zapisi o poznatim književnicima, znanstvenicima i kulturnim djelatnicima – Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom, Ivani Brlić Mažuranić, Milanu Begoviću, Janku Ibleru, Antunu Gustavu Matošu, Ivi Vojnoviću, Dragutinu Tadijanoviću, Nikoli Šopu i brojnim drugima.

U četvrtak, 22. listopada. 2020. godine s početkom u 12.00 sati, održat će se predavanje pod nazivom “Portal Znameniti.hr” u kojem će se predstaviti suradničke ustanove okupljene na projektu Znameniti.hr, osobe i građa dostupni na Portalu te novi sadržaji i aktivnosti u pripremi Predavanje će u prostoru American Cornera održati doc. dr. sc. Vlatka Lemić.

Doc. dr. sc. Vlatka Lemić voditeljica je Središnjeg ureda za arhivsku građu Sveučilišta u Zagrebu. Arhivska je savjetnica i predavač na studiju arhivistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Aktivno sudjeluje u više domaćih i međunarodnih projekata na području informacijskih znanosti, arhivistike,  kulture i digitalne humanistike (Creative Europe, Time Machine, DARIAH, AERI) i digitalnim suradničkim platformama (Topoteka, Znameniti.hr, Priče iz arhiva). Urednica je časopisa @rhivi, potpredsjednica ICARUS-a i predsjednica ICARUS HR, članica Izvršnog vijeća EURBICA-e i EGSAH-a Međunarodnoga arhivskoga vijeća (ICA) i Time Machine ambasadorica.

Predavanje će biti održano uz pridržavanje svih epidemioloških mjera zbog COVID-19 pandemije, uz ograničenje broja prisutnih.

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona: