U organizaciji Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, u četvrtak, 20. travnja 2023. godine s početkom u 18.00 sati održat će se predstavljanje knjige pod nazivom “Čitanka: Nenasilje – utopija ili prilika?” triju autorica Ane Raffai, Julijane Mladenovska-Tešija i Sonje Kersten. Moderator je Goran Božičević, iz ustanove Politike nenasilja iz Osijeka. Predstavljanje će se održati prostoru Austrijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Knjiga “Čitanka: Nenasilje – utopija ili prilika?” prva je u ediciji koja je posvećena temi nenasilnog djelovanja. U svjetlu sukoba u Ukrajini i u drugim dijelovima svijeta, ona progovara o osjetljivim pitanjima: može li i kako nenasilje biti osobni stav (etos), ali i umijeće učinkovitog djelovanja na političkoj razini? Što znači “ne” nasilju i kako nas taj odabir određuje? Je li lokalna zajednica primarno mjesto zajedničkog nenasilnog djelovanja iIi mirotvorstva? Postoje li primjeri dobre prakse nenasilja u političkom životu zajednice?

“Autorice pokazuju na koji način nenasilne politike skrbe o demokraciji i potiču je na kritičko propitivanje kako vladavina većine ne bi okliznula u smjeru dominacije većine nad manjinom, da bi, potom, na primjeru lokalnih izbora u Hrvatskoj, održanih 2021. god., i provedenih istraživanja, ponudile smjernice za politike nenasilja u lokalnoj zajednici. Čitanka se ne zadržava samo na lokalnim zajednicama u Republici Hrvatskoj, nego navodi i primjere dobre prakse iz Švedske i Novog Zelanda. Osobito je zanimljiv primjer iz Švedske koji pokazuje kako se, putem feminističkih politika, promovira nenasilje.”

prof. dr.sc. Marko Vučetić, Sveučilište i Zadru

(izvadak iz recenzije)

Projekt “Politike lokalnog mirotvorstva”

podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo,

sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške

u okviru EGP grantova.

Dodatne informacije mogu se dobiti na brojeve telefona: